Претседателски избори 2024

Дискусија во 'Политика и настани' започната од FriendOfDorothy, 23 март 2024.

?

За кого ќе гласате на претстојните претседателски избори во вториот круг?

1. Гордана Сиљановска-Давкова (ВМРО-ДПМНЕ)

95 глас(а)
    58,3%
  2. Стево Пендаровски (СДСМ)

27 глас(а)
    16,6%
  3. Сè уште се немам одлучено

14 глас(а)
    8,6%
  4. Нема да излезам на гласање

27 глас(а)
    16,6%
  1. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.780
    Допаѓања:
    14.234
    Максим доби толку гласови затоа што е пристапен човек. Повеќето политичари знаеме дека не се. Во селото од каде потекнува мајка ми се останати само старци и тоа малку, тампон им правел, за водоснабдување нешто им помагал, ако падне едно снеже од пола сантиметар, машини пушта да го чистат снегот итн. Дури претседателката од месната заедница од тоа село ми рече дека 4 години, кога и да го барале, кревал телефон, кога и да му пишала, враќал, што можел помогнал, а што не бива им велел „луѓе барајте чаре“. Жената кажа дека 4 години ниту еднаш не покажал дрскост, ароганација или да ја навреди и затоа си доби гласови. Но, тоа не е доволно, мора да направи сериозна програма ако сака да оди повисоко во политиката.

На eliesaab, christinnn, Mnik и 3 други им се допаѓа ова.
  2. @oneday

@oneday Активен член

Се зачлени на:
    22 април 2024
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    149
    А што да ти одговорам да речам многу чесен е кога не е?ти одговорив така зошто има многу полоши а се на врвот
    Јас не сум за никој гласав за него од едноставна причина , од понудените него го избрав
    Тој не беше ниту имаше шанса да стигне до 2круг, се знаеше кои секогаш одат или СДСМ или ВМРО трет никогаш немало

3. Lima24

Lima24 Популарен член

Се зачлени на:
    21 август 2014
    Пораки:
    1.284
    Допаѓања:
    3.088

Имаш нешто друго да кажеш или само Максим ќе го величаш? Намали доживљај не сте интересни веќе, да не го знаеме па ај да поверувавме во бајкиве!

На Misskirova и Feniksgirl им се допаѓа ова.
  4. Wideperpetual

Wideperpetual Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2021
    Пораки:
    601
    Допаѓања:
    734
    Нема шанса Дпмне да освојат 61 пратеник до кај 52 пратеника им е максимумот иако веројатно ќе коалицираат со албанската опозиција владата сепак нема да зависи од албанска партија пошто Максим со оваа бројка на освоени гласови ќе добие 10 пратеници а можно е и повеќе ако втор круг накачи додатно бројка на разочарани северџани

5. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.840
    Допаѓања:
    9.314
    Луѓе каков Максим ,партијата не ја знаеме како се вика.
    Едно е претседателски, се гласа за човек.
    Сосема друго е парламентарни.

6. FridaodaMk

FridaodaMk Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2020
    Пораки:
    3.467
    Допаѓања:
    12.267
    Чесност од политичар тешко дека ќе се најди, дај му на човек моќ и ќе го видиш неговото право лице. Е сега секогаш се оди на помалото зло, кое нареден пат можи и да биди поголемо зло, оти моќта го расипува човек

На Mnik, Anyshka, Bratot и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Wideperpetual

Wideperpetual Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2021
    Пораки:
    601
    Допаѓања:
    734
    Зад Максим стои силна позадинска структура што агитира и работи на прешелтување на разочарани гласачи од Сдс кај него со цел да не преминат во Левица или Дпмне скроз е наивно да се верува дека поради харизма или некаква програма успеа Максо за 4 месеци да убеди 80 000 луѓе да гласаат за него. Слична улога имаше Тито Петковски со НСДП кога после предавствата на Бучковски огромен број разочарани гласачи се прешелтоваја кај него коалицираја со Дпмне па после пак се вратија во Сдс. ЗНАМ се само тројански коњ на Сдс ништо повеќе.

Последна измена: 26 април 2024
    На Misskirova му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.840
    Допаѓања:
    9.314
    Па тоа.
    Се се тоа иста идеологија , исти карактеристики на луѓе,само различно паковање.
    И Бошковски на времето проба да го направи истото ,кога имаше голем прилив на разочарани вмровци ,па заврши кај што заврши. Како советник на Заев. Мислам шо да ти кажам.....

9. @oneday

@oneday Активен член

Се зачлени на:
    22 април 2024
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    149
    Накратко кажано на Бранко Црвенковски

На Wideperpetual му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Albertos

Albertos Истакнат член

Се зачлени на:
    25 септември 2015
    Пораки:
    253
    Допаѓања:
    400
    Aко пример за успешност е мажачка на 25 години и внуци на 40 години, незнам што да кажам. Ова повеќе ми е пример за луѓе кои поима немаат што да прават со животот. Или се сиромашни до небеса.

Оние албанци со кои се дружам јас, не ни помислуваат да бидат дедовци на 40 години, Напротив на 40 години веќе го имаат сериозно прошетано светот и запознаено разни култури.
    Се разбира не се оние албанци од Чаир, Топанско, Тетово. Тие се повеќе палестинци и неможе да се очекува многу од таа околина. Има исклучоци но реалноста е таа. Но да не заборавиме дека таму седат и македонци кои се исти, па ако не и бетер од албанците.

Последна измена: 26 април 2024
    На eliesaab и Feniksgirl им се допаѓа ова.
  11. Albertos

Albertos Истакнат член

Се зачлени на:
    25 септември 2015
    Пораки:
    253
    Допаѓања:
    400
    Па ние ништо не правиме. Тоа е проблемот.
    Мене на пример не ми смета албанец премиер но ако стварно е некој докажан и способен човек.
    Ми сметаше што Талат кој е терорист и пукал во 2001 година да го стават за премиер.
    Но како што гледам мнозинството македонци не се бунат. Штом ова пројде без да се чуе глас, а камоли пак некој протест.
    Сега може било што да ни направат. Такви сме си ние. Немаме интерес, ниту волја за борба.
    Ниту пак ја разбираме политиката. Овие што излегуваат и викаат вмро по митинзи и пред штабови се далеку од патриоти. Тие луѓе 99% одат за да добијат работа.
    Да се оди денес и да се дреме пред штаб за работа. Е тоа е поим за неспособност.

На eliesaab, Misskirova, FridaodaMk и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.780
    Допаѓања:
    14.234
    Тоа е нивниот начин на живот, споро се менува. Многу поголем проблем е што Македонецот на 40 години е до нигде никаде со животот. Нема денар во џеб, не па да купува станови, да гради куќи. И нормално дека тие се шират со територии на тој начин. Ако ти немаш пари да купиш, тој има и ќе купи кај сака во државата.

13. Merten

Merten Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2020
    Пораки:
    743
    Допаѓања:
    1.161
    Нормално дека само молчиме, тоа од секогаш било така.
    А еве ги гледаме тие што се бунеја за 27ми април, не знам која годишнина ќе им биде в затвор.
    Ако на Македонец не им е гајле за Македонците, тешко дека на еден Албанец ќе му е гајле. И нема нормален/способен човек в политика, дури кога ќе дојдат на власт им се гледа вистинското лице.

И јас сакам некој способен, но тоа дефинитивно не се ни ВМРО ни СДСМ

14. DS10

DS10 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2024
    Пораки:
    3.233
    Допаѓања:
    5.113
    За претседател нормално дека Стево е поспособен, бабата не знае ни за што се кандидира ни кој и е против кандидат.

15. ArabellaStarfall

ArabellaStarfall Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.254
    Допаѓања:
    7.991
    По што ја забележи неговата способност или поточно што направи Стево за Македонија?

На eliesaab, Anaroz1, H.VAGA и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Sielo❤️

Sielo❤️ Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2022
    Пораки:
    959
    Допаѓања:
    3.431
    иако никогаш немам гласано за него, го потврдувам истото.
    Мобилниот му стои на фб страницата може да го барате ќе ви се јави, од лично искуство зборувам. И без очи да ви види колку може се труди да помогне.
    Децата колку пати само сум ги сретнала по автобуси, скроз приземни луѓе.

Си има харизма човекот, ама нема толкав капацитет за големи работи.

Инаку го делам мислењето дека е тројански коњ кој игра на карта на партиотизмот што е нетипично за неговата социјалдемократска идеологија.

На Anaroz1, Anyshka, Tanjamm и 2 други им се допаѓа ова.
  17. DS10

DS10 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2024
    Пораки:
    3.233
    Допаѓања:
    5.113
    Ама зошто на сите македончињата културата ни е на најниско ниво? Ако некој ме се согласува со вашето мислење веднаш напаѓате и си се исмејувате. Па не сме во времето на Југославија ап да владее едноумие. Ти можеби сметаш дека Гордана е подобра и сметај си, никој нема право да ти го смени мислењето, но остави ги и другите да си се искажат и да немаат сите исто мислење. Сметам дека Стево како личност подобро се снајде и ќе се снајде во улогата од Гордана која завчера на пресот беше како што тука некој рече на друга фрекфенција.

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. FridaodaMk

FridaodaMk Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2020
    Пораки:
    3.467
    Допаѓања:
    12.267
    Никој не те нападна, едноставно те прашаја што направи Стево за Македонија? Еве не следам политика, па не ни знам што направил можиш слободно да одговориш, што напредок има последниве години државава кога тој е претседател?

На Harper, Anaroz1, H.VAGA и 3 други им се допаѓа ова.
  19. Pa8la

Pa8la Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2023
    Пораки:
    632
    Допаѓања:
    1.602
    А па баш дека ги знаеме сдсм и вмро што лајна се не треба за нив да гласаме.
    Свесно гласаме за такви.
    Само тие две партии како да се па мора да нив да се гласа.

20. ArabellaStarfall

ArabellaStarfall Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.254
    Допаѓања:
    7.991
    Јас не мислам дека Гордана е поспособна. Нејзиното допрва ќе се коментира. Јас те прашав што корисно направи Стево за да кажеш дека е поспособен.

Ако мене ме прашуваш, ние имаме способни луѓе, но тие не работат во влада. Тие во влада, секоја чест, според виденото способноста за уништување на државата, крадење и местење тендери е во немерливо ниво.

На Bitter-Sweet и Anaroz1 им се допаѓа ова.