Претседателски избори 2024

Дискусија во 'Политика и настани' започната од FriendOfDorothy, 23 март 2024.

?

За кого ќе гласате на претстојните претседателски избори во вториот круг?

1. Гордана Сиљановска-Давкова (ВМРО-ДПМНЕ)

95 глас(а)
    58,3%
  2. Стево Пендаровски (СДСМ)

27 глас(а)
    16,6%
  3. Сè уште се немам одлучено

14 глас(а)
    8,6%
  4. Нема да излезам на гласање

27 глас(а)
    16,6%
  1. FriendOfDorothy

FriendOfDorothy Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2024
    Пораки:
    1.279
    Допаѓања:
    7.962
    Па истиот тој Апасиев во 2019 година, ја поддржа Гордана. Или тогаш немало идеолошки разлики? Ако ств го кажал тоа, нека се договори со себе. :D

Поголемиот дел од гласачите на Левица се разочарани вмровци, десничари претежно. Гога би ја гласале во втор круг (она е либерал btw). Башка Ванковска и Гога се френдици.

2. DS10

DS10 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2024
    Пораки:
    3.234
    Допаѓања:
    5.123
    Не знам јас Гога што е ама она што добро знам е дека партијата што ја кандидира е ВМРО ДПМНЕ која на компас е центар десно. Иначе малце вртите муабет, јас реков дека Вмро и Левица не одат заедно односно ,,не можат да најдат најмал заеднички содржател", што би значело дека би го направиле истото и со кандидатите за претседател. Мислам дека понормално е левичарска партија да поддржува левичарски кандидат.

3. DS10

DS10 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2024
    Пораки:
    3.234
    Допаѓања:
    5.123
  4. FriendOfDorothy

Се зачлени на:
    15 февруари 2024
    Пораки:
    1.279
    Допаѓања:
    7.962
    Во Левица поголемиот дел од гласачите се путинољубци, русофили и десничари. Антизападни реторики продаваат. Имам познаници кои беа во ВМРО, денес се во Левица. Левото не е баш лево.

На RespectAndObey, Cutiepie1 и Еlinas23 им се допаѓа ова.
  5. DS10

DS10 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2024
    Пораки:
    3.234
    Допаѓања:
    5.123
    Гордана одлична на дебатава. Иако сум симпатизер на социјалдемократите, морам да признаам дека Гордана беше подобра во дебатата од Стево. Сепак сеуште сметам дека кога ќе седне на фотелјата во Водно, Мицкоски ќе е тој што ќе се прашува за секој еден нејзин потег, затоа гласам за Стево.

6. No Makeup

No Makeup Популарен член

Се зачлени на:
    19 јуни 2017
    Пораки:
    740
    Допаѓања:
    2.110
    Да прашам нешто може е глупо. Дали ако никогаш не сум гласала , а не сум, ме има на гласачкиот список?:$ Решив оваа год прв пат да гласам.

7. Caroline.Lina

Caroline.Lina Активен член

Се зачлени на:
    24 март 2024
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    22
    Здраво,од колку до колку часот може да се гласа во среда?

8. FridaodaMk

FridaodaMk Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2020
    Пораки:
    3.467
    Допаѓања:
    12.268
    Да, нема врска дали имаш гласано или не

9. FriendOfDorothy

Се зачлени на:
    15 февруари 2024
    Пораки:
    1.279
    Допаѓања:
    7.962
    Овде се проверува дали те има во избирачки список. https://izbirackispisok.gov.mk/

10. DS10

DS10 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2024
    Пораки:
    3.234
    Допаѓања:
    5.123
    Од 7 до 19.

11. FriendOfDorothy

Се зачлени на:
    15 февруари 2024
    Пораки:
    1.279
    Допаѓања:
    7.962
    Знам дека до 19:00 часот е гласањето. Скоро цел ден се гласа. Од рано сабајле. Јас кога гласав одев секогаш кај 18 часот, сабајле одат пензионери претежно и партиските членови.

На Cutiepie1 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. DS10

DS10 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2024
    Пораки:
    3.234
    Допаѓања:
    5.123
    Да, на сите избори е до 19 ама ако не се лажам, 2021 мислам дека беше продолжено 20-тина минути ако не и повеќе затоа што тие што се нашле на избирачкото место до 19 не гласале. Не ме држете за збор можно е да се префрлува за некои други избори од Србија или Бугарија.

13. DS10

DS10 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2024
    Пораки:
    3.234
    Допаѓања:
    5.123
    Заборавив да напоменам дека тие 2020 беа до 21.

14. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.495
    Допаѓања:
    91.270
    На дебатава најнегативен впечаток ми остави Максим.
    Па тоа е катастрофа, нит харизма има нит вокабулар (facepalm)(facepalm)
    Стефче доминираше.:o просто ме изненади.
    Гога монотона, Пендаровски мудруваше.

На senjorita-v и Tanjamm им се допаѓа ова.
  15. @oneday

@oneday Активен член

Се зачлени на:
    22 април 2024
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    149
    А во што беше одлична?
    А во што беше одлична? Ако Максим ми личеше ко првооделенец пред табла Гордана беше ко професорка пред студенти, Пендаровски ко арогантно лигаво човече ,Билјана реално ништо ,само Јакимовски беше достоен и некако се издвојува од овие кандидати, си личи некако за таа функција

16. FriendOfDorothy

Се зачлени на:
    15 февруари 2024
    Пораки:
    1.279
    Допаѓања:
    7.962
    Мене ми се многу одвратни овакви лигуши како Максим. Го*на од луѓе. Ќе си останеш да тонеш на бродот на кој си пловел. Дотичниот беше дел од влада и партија која смени име и потпиша договор за добрососедство со Бугарија. Не кажа ни збор, сега продава патриотизам, амнезија има од која структура доаѓа. Овакви има и во ВМРО-ДПМНЕ. Никола Тодоров, Оливер Андонов. Не се против актуелната власт, туку против опозицијата која им е матична партија. Мн ме нервираат вртигазовци од интерес. Една од најлошите особини. Стевчо Јакимовски ми е исто го*но.

На Еlinas23 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. NoirSerpentine

NoirSerpentine Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2021
    Пораки:
    1.102
    Допаѓања:
    2.708
    Ако некој изјавил нешто, не значи дена не смее да си го смени мислењето. Ова важи за сѐ. И јас знам да се држам за тоа што некој кажал ама морам и јас, а и сите да разбереме дека мислења се менуваат.

Ова за Апасиев погоре дека сменил мислење. Секако дека ќе смени, особено ако си нашле соодветен кандидат на нивните идеали. Сигурно нема да каже дека кандидатот кој е поддржан од друга партија е подобар од нивниот. Ако Гордана не е член на ДПМНЕ туку е само поддржана од нив, може различно ќе реагираат како партија зошто не се работи за пратеници туку за претседател. А за пратеници видовме дека не сакаат ниту со едните ниту со другите.

Гласањето се продолжува за онолку време за колку што е прекинато (заради различни причини). Мислам дека ако беше под еден час не се продолжуваше, а повеќе од еден час се продолжуваше за колку време немало (ова второво ми е бледо сеќавање од правилникот, одамна го читав).

Како не кажал збор? Се одвоил од партијата и направи своја, со свои идеологии токму затоа што не се согласува со идеологијата на партијата во бил. „Actions speak louder than words.“

Како, како? Не смее да писне ако гласа за некој и сама си одбрала? Не така. Здраво е да се бараат промени и одговорност од оние кои сте ги гласале. Нормално е да барате да си ги одржат ветувањата оние за кои сте гласале. Од каде тоа убедување дека ако гласаш мора да трпиш? Па уште и „не смееш да писнеш“? Многу луѓе заборавиле што значи демократија и одговорност. Да, ти си гласала за некој, победил и сега не смееш да критикуваш? Или само тој што гласал за кандидатот што изгубил има право да критикува? Не бива така. Не бидете пиони на партиите. Партиите имаат идеологии ама вие имате мозоци. Не чекајте партија да ви каже. Критикувајте ако нешто не ви се допаѓа, ОСОБЕНО ако се работи за кандидат за кој сте гласале. Тоа е и суштината на здрав развој на едно општество.
    За сите избори!

18. МитеМен

МитеМен Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2023
    Пораки:
    1.302
    Допаѓања:
    2.252
    Изборен законик: 1 час, но не подолго од 3 часа.

На NoirSerpentine му/ѝ се допаѓа ова.
  19. NoirSerpentine

NoirSerpentine Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2021
    Пораки:
    1.102
    Допаѓања:
    2.708
    Така, тоа е за продолжување над еден час, а дали се продожуваше ако беше под еден час е тоа што не се сеќавам како беше точно. Мислам дека не се продолжуваше. Не е ни важно, секако тоа се исклучителни околности.

20. МитеМен

МитеМен Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2023
    Пораки:
    1.302
    Допаѓања:
    2.252
    Не се продолжува.