Претседателски избори 2024

Дискусија во 'Политика и настани' започната од FriendOfDorothy, 23 март 2024.

?

За кого ќе гласате на претстојните претседателски избори во вториот круг?

1. Гордана Сиљановска-Давкова (ВМРО-ДПМНЕ)

95 глас(а)
    58,3%
  2. Стево Пендаровски (СДСМ)

27 глас(а)
    16,6%
  3. Сè уште се немам одлучено

14 глас(а)
    8,6%
  4. Нема да излезам на гласање

27 глас(а)
    16,6%
  1. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.243
    Допаѓања:
    27.874
    Не знам со кој памет само, за да се допадне на широка народна маса демек пркос ќе покажува. Кандидатурата и е поднесена во Северна Македонија, ако не го признава името што се кандидира. На никој не ни е мерак што е Северна ама тоа е завршена работа. Секако фиром бевме претходно за светот.

На DS10, Tanjamm, Ahoy и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.495
    Допаѓања:
    37.344
    Колку сака нека кажува Македонија, џабе, ништо не менува тоа, факт е дека сме Северна сакале или не сакале.

На Tanjamm и Ahoy им се допаѓа ова.
  3. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.243
    Допаѓања:
    27.874
    Да, сигурно.
    Едвај чека ЕУ кај нас да ги даде парите дур кратат секаде. Мисли си. Плус, историски, во период на влада водена од вмро, значително помалку пари донаторка помош влагаат во земјава.

На LejlaD, Anyshka и Ahoy им се допаѓа ова.
  4. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.850
    Допаѓања:
    7.172
    До сега бевме со сите во добри односи па сега ќе се караме?
    Смешки.

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.495
    Допаѓања:
    37.344
  6. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.266
    Допаѓања:
    5.395
    На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.566
    Допаѓања:
    13.938
    Не бевме во добри осноси, ама со Грција колку толку се стабилизираа работите. Еве на пример грчки неонацисти од Златна зора упаднаа на изложба на македонски уметник во Солун, ги уапсија, што порано не било случај. Владимир Мартиновски го превеле на грчки, мислам дека претходно не ни преведувале наши книги на грчки, ако сум грешка поправете ме. Што треба сега да изедеме ембарго и да бидеме дупло посиромашни од сега? Да заличиме на Аргентина, Венецуела? Да работиме цел месец само за храна, да крадеме и обиваме продавници од сиромаштија? И што дека кажала Македонија, кога во документи сме Северна. Државата со непризнаено име какви што бевме не ни има полн легитимитет, нешто како територија налик на Палестина, иако не носиме бурки и делуваме покултурно, на хартија тоа е тоа, бевме држава со непризнаено име, со непризнаен народ и со непризната црква, ај сега па назад да не сакаме. Еднаш ми се закачи една Гркинка на јутјуб, зошто под песна сум пишала „Поздрав од Македонија“, почна со реферти дека сме Северна или Скопје, ама не може само Македонија. Дури почна да се заканува во стил „кои сте вие бе, ние сме држава од 11 милиони, со моќна армија, море, туризам, таму во таа твоја земја ние Грците не ни стапнуваме, освен некој што има бизнис“. Во право е. Македончето ем сака да се сонча на грчки плажи, да го пцујат таму, а овде не сакале да се вика Северна. Ако толку имаа самопочит, Македонците немаше да стапнат на грчко тло ни на одмор, ни на шопинг. Народ што нема свест и самопочит нормално е да биде мета на подбив. Патем, имам бивши колега Бошњак, во Србија не ни стапнува, во Босна во Репулика Српска не ни стапнува, си оди на одмори во Црна Гора и тоа во градови каде има Бошњаци, си оди во Сараево, Мостар, кај роднини по Европа, ама пари на непријатели и геноцидаши не дава, а Македончето чим дава пари на Грци, а се жали „абе геноцид ни направија“, па не е за жалење.

На Ahoy и Anyshka им се допаѓа ова.
  8. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.911
    Допаѓања:
    108.146
    Не се согласувам со многу од вас. Што сме ние бе се да веднеме кичма? Тој договор ништо добро не ни донесе ниту ќе донесе во иднина. Во ЕУ никогаш нема да влеземе колку и договори да потпишеме. Сменивме и име и идентитет, документи, автопати и др , Грците што сменија? Еве јас живеам во Грција , никој досега не ми спомнал Северна , само Скопје. Ниту па јас се нарекувам северџанка. Подобро ќе си останам Скопјанка. Знаците на автопат стојат "Скопје" каде е Северна Македонија? Нели и они требаше да го почитуваат договорот?? Да знаете дека ништо не е сменето кон подобро и нема никогаш и да се смени. Ама па се знаеше дека тој договор важи само за Грција, но штета направија ете и другите земји што не викаа Македонија , да не викаат Северни.
    Мене Грците не ми се криви , сами си ја направивме штетата. Јас ја поддржувам г-ѓа Гордана и да не се повлекува назад. Дај Боже веќе да се укине глупавиов договор.

На LiquidLuna, Billy Idol, Maca Macka и 14 други им се допаѓа ова.
  9. DS10

DS10 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2024
    Пораки:
    3.141
    Допаѓања:
    4.961
    Тебе ти е гајле од Грчка, ќе си имаш се, нас ние проблем ако ни бапнат санкции или ембарго. Ти си уживаш таму. И мене ми е лесно да речам ,,Да живее Ким Џонг Ун, најдобар лидер" ама тоа го велам оти не сум во кожа на корејците.

На Tanjamm и Anyshka им се допаѓа ова.
  10. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.911
    Допаѓања:
    108.146

Не е така, имам родители , брат во Македонија, не можам и да кажам баш ми е гајле..

На LiquidLuna, H.VAGA, Feniksgirl и 4 други им се допаѓа ова.
  11. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.769
    Допаѓања:
    41.745
    Преспанскиот договор и промената на името имала поголема поддршка (повеќе гласови) од актуелната претседателка, чисто информативно.

Поконкретно, за Давкова гласале 561.000, за Преспанскиот договор со "за" се изјасниле 609.813. Со парламентарните разликата е уште поголема.

Така што, it speaks enough. Тоа е во Устав, а професорка по уставно право и актуелен носител на таква функција не треба да си дозволи таков пропуст и разгневена меѓународна заедница уште од прва минута на функцијата. Прифатиле ние или не.

На Tanjamm, Anyshka и DS10 им се допаѓа ова.
  12. Lotus Girl

Lotus Girl Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2021
    Пораки:
    910
    Допаѓања:
    4.679
    Прочитете си дали Силјановска згрешила или намерно не кажала или пак не постои Северна во изјавата.

Screenshot_20240513_121059_Instagram.jpg

На LiquidLuna и deniz333 им се допаѓа ова.
  13. DS10

DS10 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2024
    Пораки:
    3.141
    Допаѓања:
    4.961
    Сакам да речам, на тој што е тука не му е сеедно дали ќе каже Македонија или северна.

14. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.881
    Допаѓања:
    129.875
    Игнорираш неколку работи.
    1. Таа влада на Заев не беше избрана од народот. Дојде со манипулации за кои не си свесен.
    Значи, нелегитимна влада. Втората нелегитимна е онаа на Ковачевски кој беше поставен од Заев и странство, а не преку избори. Нелегитимни форсираа нешто против волја и разум.
    2. Despite 94% of voters voting in favour, voter turnout was around 37%, less than the 50% threshold required to validate the results.
    3. Political scientist Biljana Vankovska claimed that the referendum was unconstitutional, noting that Article 73 of the constitution required referendums to be binding.
    4. Самата Грција не го почитува.
    Доволно причини за и нашата страна да не го почитува и да бара негово повторно разгледување.

На Feniksgirl, boo3, deniz333 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Herrera

Herrera Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    11.159
    Каква северна, какви пиздарии.

За мене не постои северна. Само Македонија. Кој и да ме праша од кај сум, се знае Македонија иако имам спомнато дека поради изговорот на кој зборам , луѓето мислат дека сум од Русија.

До сега ме нема никој погледнато на криво ко ќе речам од Македонија сум. Пред недела дена баш се погодија туристи од Кореја * мене работата ми е поврзана со патници, туристи од цел свет, не само германци * и баш ме прашува човекот од кај си : му велам Македонија, и тој со потврдување и климање на главата им објаснува на другите со него што беа. Со свои очи и уши го чув им вели од МАКЕДОНИЈА
    Никаде не спомна северна.

САМО МАКЕДОНИЈА. Баш и во Кореја изговараат Македонија. Со нив на англиски зборев, но јас и на англиски не им викам МаЦедониа , туку МАКЕДОНИЈА, со К.

Никако не можам да го прифатам тој збор северна и пошто сум тврдоглава до даска цел живот ќе си терам со моето.

Од Македонија сум 8)

На Mic18, m346, baguf4e и 3 други им се допаѓа ова.
  16. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.104
    Допаѓања:
    188.555
    https://24.mk/details/geroski-vo-st...ra-a-koga-ne-mora-da-se-koristi-ustavnoto-ime

17. DS10

DS10 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2024
    Пораки:
    3.141
    Допаѓања:
    4.961
    Ја и ти можеме да си викаме колку сакаме Македонија, ништо не зависи од нас, нема кој да ни замери оти сме никој и ништо, а Гордана е претседателка, мора да почитува.

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    6.512
    Допаѓања:
    10.710
    Значи никој ништо немора да почитува и нека не потепува, ама ние се мораме?? Знаеш дека на граница во Грција нема табла каде пишува State border North Macedonia??? Само State border пишува, е кој е тој бордер мисли си работава. Секаде Скопје не водат, така не беше договорот. Договор е меѓу двете држави, не може само еден да го почитува.

На H.VAGA, koritsaki и deniz333 им се допаѓа ова.
  19. FridaodaMk

FridaodaMk Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2020
    Пораки:
    3.461
    Допаѓања:
    12.261
    Гордана не згреши, според устав е коректно, имате погоре според кој член. Правник е, знае што прави не е случајно. Имате принцип на самоопределување. Го испочитува изборниот законик. Така да нема потреба од дискусија:)

На LiquidLuna, Golden, Feniksgirl и 2 други им се допаѓа ова.
  20. FridaodaMk

FridaodaMk Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2020
    Пораки:
    3.461
    Допаѓања:
    12.261
    Што да почитува? Јасно си пиши според член 123, а Талат кога даваше заклетва истото го кажа, али сте се фатиле за Гордана. Баш го испочитува она што е во устав напишано, ништо не прекрши, а Грција што кажува небулози нека отвори устав и нека го прочита членот како гласи:D