Претседателски избори 2024

Discussion in 'Политика и настани' started by FriendOfDorothy, Mar 23, 2024.

?

За кого ќе гласате на претстојните претседателски избори во вториот круг?

1. Гордана Сиљановска-Давкова (ВМРО-ДПМНЕ)

95 vote(s)
    58.3%
  2. Стево Пендаровски (СДСМ)

27 vote(s)
    16.6%
  3. Сè уште се немам одлучено

14 vote(s)
    8.6%
  4. Нема да излезам на гласање

27 vote(s)
    16.6%
  1. christinnn

christinnn Форумски идол

Кај нас на работа ќе исплаќаат празнична дневница, затоа и пишав.
    Не можи за едни да е неработен ден, за други најобична среда а за трети работна среда со празнична дневница.:D

Didajo likes this.
  2. Didajo

Didajo Истакнат член

Дали сте во приватен сектор?

3. Didajo

Didajo Истакнат член

Државниот пазарен инспекторат им укажува на сите работодавачи дека согласно Заклучокот на Техничката Влада на Република Северна Македонија донесен на Шестнаесеттата седница одржана на 16 април 2024 година, деновите 24 април 2024 година (среда) и 8 мај 2024 година (среда) се неработни денови за сите граѓани на Република Северна Македонија. Работодавачите во наведените денови не треба да извршуваат дејност со исклучок на оние работодавачи каде работните процесите заради својата природа не можат да се прекинат.
    За наведените денови Државниот пазарен инспекторат ќе воведе дежурства и преку државните пазарни инспектори ќе контролира дали Заклучокот на Техничката Влада се почитува од страна на работодавачите.

Некои услужни дејности како супермаркети, сендвичари, трафики, бутици за облека и книжари веќе најавија дека 24 април ќе биде работен и тој ќе им биде дополнително платен според додатокот за прекувремена работа регулиран со закон.

Одлуката на Владата за прогласување на двата изборни денови за неработни предизвика полемики кај правниците и синдикатите. Правниците сметаат дека Владата со заклучок не смеела да прогласи неработни денови и да не ги почитува Законот за работни односи и Законот за празниците.

Waverly Raven likes this.
  4. christinnn

christinnn Форумски идол

Да

5. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Како и да е, штом сме на работа, на работа сме, па каква дневница ќе исплатат, таква ќе биде. :) Ќе се убедуваме овде...

6. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Па искрено не ми е сеедно… Плус два работни дена со празнична дневница ќе ми дојде над 100€ плус.. :D

Didajo likes this.
  7. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Без разлика, утре сме на работа и тоа е што е.

8. M.B.

M.B. Истакнат член

Освен за основците, само тие ќе учат две саботи поради изборите. На 18.5 и 1.6

No Makeup likes this.
  9. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

На Стевчо син му и снаата веројатно живеат во Америка. Спомна долари, дневница, немало електронско гласање за да не губат ден. Максим трипати упати навреди кон Стево, овој не врати.

10. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Максим ко прваче беше,просто да не верува човек овиј лик да раководи со град и партија.(facepalm)

11. DS10

DS10 Истакнат член

Максим имаше моја поддршка до неделата, ама кога видов дека си се смешка на секоја глупост и ги исмева Стево, Гордана и Биљана се ми беше јасно. Стевчо беше убедливо најдобар.

12. No Makeup

No Makeup Популарен член

Проверив,ме има, фала многу:inlove:

FriendOfDorothy likes this.
  13. baguf4e

baguf4e Популарен член

Работам офис менаџмент и финансии и имам вработени што утре ќе работат, ги пријавив во трудов инспекторат регуларно исто како што го правам тоа на секој празник и при пресметка на плата (во консултација со консултантска куќа) на вработените утре ќе им плаќаме 100+150% исто како што тоа го правиме за празник. Тој што нема да исплати како да е празник апсолутно го крши ЗРО и колективниот договор.
    Тие што работите, немојте да премолчувате и да дозволувате да се богатат на ваш грб капиталистичкиве говеда кај нас. :)

Mumoftwo30, eliesaab, Didajo and 3 others like this.
  14. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Кај нас баш заради исплативе, им се виде многу па нема да работиме.:rofl: Абе работодавачиве се…

Mumoftwo30, christinnn and baguf4e like this.
  15. baguf4e

baguf4e Популарен член

Си имаат направено рачуница и изгледа повеќе им одговара да сте слободни. Ама ај, подобро така, почесно е тоа, отколку да те експлоатира за без пари. Тоа е во крвта на нашиве “претприемачи”. :D

16. DS10

DS10 Истакнат член

Гледам ездеес имаат митинг, за фомне не видов нигде.

17. DS10

DS10 Истакнат член

Дпмне* сега приметив грешка

18. DS10

DS10 Истакнат член

Фејзбуков е преплавен со вести за резултати. Овие од болни, немоќни лица, лица во притвор и затвор знам дека не се точни оти тие се префрлуваат во општината од каде доаѓаат и ќе се избројат дури утре вечер заедно со останатите. Овие резултати од амбасади низ светот не знам. Можеби се точни но искрено ме верувам, би требало и тие да се бројат утре.

19. Sielo❤️

Sielo❤️ Истакнат член

Мене искрено највеќе ме плаши сценариото Албанец во втор круг и амебиве сдсмовски кои би гласале за братот зашто видовме дека за пари и фотеља и роденото дете би си го продале .
    Гога секако влегува во вториот, ама Стево ми е ептен сомнителен, рејтингот му паѓа, а и во кампањата не се натегаше многу. Повеќе како изнудено решение излезе. И тој некако делува дека неволно прифати зошто немаат веќе неекој со чист образ да предложат, сите се до душа и се свесни дека пропаѓаат.

Максич ми е ја го викам "патриот на батерии" иако сум имала многу позитивно искуство со него и сеуште е приступачен и нормален, ама не е доволно образован и намачкан. Искрено неумее да краде, сите глупости му ги открија бидејќи сите што ги има собрано околу него се некомпетентни.
    Уште ја зел Бендевска со него...(facepalm)
    Преголем залак е ова за него, ептен се залета.

Стевче е премногу намачкан транзициски политичар и не би го гласала.

Ванковска ми е единствена без валкан политички багаж.

И на доктори воопшто не им е место во политика, а не посебно на вакви со скриени намери.

Tanjamm and Gentlewoman! like this.
  20. DS10

DS10 Истакнат член

Не се ездеесовците секогаш злото на државата. Само да ве потсетам дека 2019, вашата Гога јавно изјави дека ако ипадне во првиот круг, таа ќе гласа за тогашниот кандидат од АА, Блерим Река.