Ги имам користено на своја рака за одложување на циклус пред да одам на одмор.Почнав да ги пијам два дена пред да заминам на одмор а ги прекинав последниот ден,значи 12 дена(мислам повеќе од 14 дена не се пијеа). Немав никакви контра ефекти,освен пообилно потење,но тоа можи беше и како резултат на високите температури. Ми дојде после 4 дена од ко ги прекинав.некои осеќаат подуеност во стомакот но јас немав таков проблем.
ми ги препорача гинеколог поради тоа што имам полицистични јајници, како провокација за да добијам за потоа веднаш да почнам да ги пијам таблетите јаз, искрено воопшто не ми се допаѓа тоа што мора да се '' полнам'' со хормони и до сега хормонска терапија не сум примала, но сепак би препорачала на своја рака да не се земаат, иако немав некои реакции но зависи од организам до организам.
Е вака сега.Пред ского година ипол ме цистеа оти се појави гестациска кеса но не и плод.Бев на контрола по првото добивање и лекарот ми кажа дека треба да се (чуваме)пола година и да пробаме повторноЕ сега ние си работиме но не се фатило уште.Пред некој ден ми се појави значи на 14-15 ден после цикус крварење ама малце и отидов на преглед.Ми рече дека имам полицистични јајници и ми ги изнапокажа тоа цистите и како демек од нив не сум можела да останам бремена.одма ми предложи Jaz i jasmine но јас одбив да ги користам затоа што ги пиев претходно за цистите година ипол и ни цисти пукнаа ,само се здебелив и се по старо.кога одбив да ги земам ми рече еве сега ти е 16 ден после циклус ке ти дадам примолут нор едно паковање и од кога ке ти дојде ке дојдеш веднаш за да ти дадам упут за во ск за испитување на хормони.тоа е во ред и еве веднаш почнав да ги пијам.но не ми е јасно зошто ми ги даде кога мене редовно ми доага на секои 24-25 дена?Имал ли некој вакво искуство?разбирам за да престане тоа минимално крваренје што се појави,но во ред ли е за пред хормонско испитување?и дали некој знае колку кошта хормонското испитување во државна и секогаш ги имаат ли реагенсите?фала на сите...секој одговор добредојден.па ке ви пишам понатаму што ке е
Треба да си ги испитам хормоните заради нередовна менструација ама гинекологот прво ми рече да ги испијам Примулт Нор и кога ќе ми дојде менструација да одам да ми даде упут за испитување на хормони.Прашањето ми е кога точно треба да одам за упут,првиот ден кога ќе ми дојде менструацијата или да чекам да ми заврши па да одам?
Гледај да одиш да испитуваш третиот ден од менструација , тогаш е најточно, и јас го имав овај проблем , пиев примолут нор , ми дојде менструација и на третиот ден бев да испитам хормони,земи си упат предвреме ионака има важност 1 месец.
А како се рачуна кој ден ти е трети?Мене ми дојде во неделата навечер,сега трет ден ќе ми биде вторник или среда?
Може ли да ми кажете до што бил проблем бидејќи и јас требаше исто да го направам но тогаш ме фатиа празници и неможев да ги испитам ии ништо од тоа после тоа па ги пиев но нареден месец не ми дојде природно..
Значи кај секого причините за доцнење на менструацијата е индивидуално , конкретно во мојот случај ми рекоа дека имам циста , оди прво на гинеколог да те испита добро и во зависност од тоа да ти одреди терапија , и ако треба ќе си испиташ хормони ,ако ти даде примолут нор , ќе си ги пиеш 5 дена по 2 таблети на ден и ќе ти дојде за 2-3 дена од прилика и ќе одиш да ги испиташ хормоните на третиот ден од менструација и тоа е тоа.
Пробувам да сфатам како се пијат апчињва, но колку повеќе читав, повеќе се збунив... Некои од вас ги пиете за да одложите, некои за да добиете менструација,некои за цисти и навистина веќе незнам. Јас сакам да си ја одложам менструацијата за 3-4 дена, но бидејќи воопшто не ми е редовна, незнам кога треба да ми дојде. Имам некое чувство дека овојпат како за беља ке ми дојде точно на 28 дена, т.е. на 30 месецов, но не знам како треба да се пијат апчињава за да ја одложам барем до 3ти. Треба да пијам во наредните 3 дена по 1 апче на ден, и потоа откако ќе престанам да очекувам по 3-4 дена да добијам или? Ве молам ако некоја од вас има искуство со овие апчиња нека ми објасни подетално како се пијат и какви несакани дејства може да имаат.
zdravo zenski da ve prasam dali ovie apcinja ke mi pomognat za da go odlozam menstrualniot ciklusot imam 16 god znam moze sum epten mala no nekoj so ima iskusto neka mi pise
Ке си појдеш на гинеколог и ке си прашаш.Не си играј играчки на 16 год со вакви лекови ради одење на одмор или други ствари.Без гинеколог секако неможеш да ги купиш.
Пиев примолут нор 7 дена по две таблети за да ми предизвика менструација, на третиот ден добив, имав 3 дена со нормален интензитет, а останатите два дена само по малку, како по неколку капки, дали е ова нормално?
Пиев Примолут нор 5 дена по 2 апчиња за да добијам ментруација од кога престанав на ги пијам поминаа 4 дена а од менструација нема уште ништо ги пиев исто така пред некој месец исто така 5 дена и наредниот ден одма добив менструацијата ми беше ок нормална 5 дена ми траеше како и порано а сега некако ми е чудно зошто не добив ....кога бев на гиниколог ми кажаа дека ендометриумот не ми е задебелен ич па за тоа пак ми ги дадоа апчињата инаку имам проблеми со тироидната жлезда последните резултати беа ептен лоши(треба да правам уште некои резултати за некој ден имам закажано термини) незнам дали е поради тоа не добивам сеуште....Ако некој бил во слична ситуација нека пише
Докторот ми забележа васкуларизација на цервиксот.Се друго е во ред. Ми рече дека не е ништо страшно , само зголлемен крвоток кај цервиксот. Јас знам дека овие таблети се користат за предизвикување менструација, или пак за одложување, башка дека има доста негативни појави при земањето на истите, зарем не може со некој друглек. Ми кажа дека се даваат и за многу други проблеми и да му верувам. Ми кажа да почнам да ги земам после 10 дена од првиот ден на менструацијата.значи ако добијам на 1 јули да почнам да ги земам на 10ти. Но не сфативколку долго треба да ги пијам. На извештајот пишува табл. Примолут нор 2x1 / од 15-25 ден во текот на 3 циклуси. Дали може некој да ми помогне и да ми даде свое мислење како ја сфаќа терапијава? Колку денови треба да ги пијам? Ви благодарам однапред.
Momentalno i jas gi pijam ovie sega mi e tretiot mesec , dva pati dnevno 10 dena , od 15 den od ciklus . Jas i nemam nekoi nus efekti osven zgolemen zamor i mood swings
Sakav nesto da te prasam ama gledam Imas ogranicuvanje za privatni poraki. I jas napisanoto na izvestajot taka go razbrav. 15 den od dobienoto do 25 den. Ama me zbuni koga bevme vo ordinacijata , i sestrata znam broese deset dena od dobieno. Baska i ubavo slusnav. I posle koa procitav na izvestajot koga mi go dadoa na kraj skroz se zbuniv. Fala vo sekoj slucaj.