1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Примолут Нор

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Ivanaina, 6 февруари 2010.

1. Ina Ina

Ina Ina Активен член

Се зачлени на:
    14 декември 2014
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    72
    Ги имам користено на своја рака за одложување на циклус пред да одам на одмор.Почнав да ги пијам два дена пред да заминам на одмор а ги прекинав последниот ден,значи 12 дена(мислам повеќе од 14 дена не се пијеа). Немав никакви контра ефекти,освен пообилно потење,но тоа можи беше и како резултат на високите температури. Ми дојде после 4 дена од ко ги прекинав.некои осеќаат подуеност во стомакот но јас немав таков проблем.

2. cinderella93

cinderella93 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јануари 2012
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    49
    ми ги препорача гинеколог поради тоа што имам полицистични јајници, како провокација за да добијам за потоа веднаш да почнам да ги пијам таблетите јаз, искрено воопшто не ми се допаѓа тоа што мора да се '' полнам'' со хормони и до сега хормонска терапија не сум примала, но сепак би препорачала на своја рака да не се земаат, иако немав некои реакции но зависи од организам до организам.

3. dankalepotanka

dankalepotanka Нов член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    0
    Е вака сега.Пред ского година ипол ме цистеа оти се појави гестациска кеса но не и плод.Бев на контрола по првото добивање и лекарот ми кажа дека треба да се (чуваме)пола година и да пробаме повторноЕ сега ние си работиме но не се фатило уште:^).Пред некој ден ми се појави значи на 14-15 ден после цикус крварење ама малце и отидов на преглед.Ми рече дека имам полицистични јајници и ми ги изнапокажа тоа цистите и како демек од нив не сум можела да останам бремена.одма ми предложи Jaz i jasmine но јас одбив да ги користам затоа што ги пиев претходно за цистите година ипол и ни цисти пукнаа ,само се здебелив и се по старо.кога одбив да ги земам ми рече еве сега ти е 16 ден после циклус ке ти дадам примолут нор едно паковање и од кога ке ти дојде ке дојдеш веднаш за да ти дадам упут за во ск за испитување на хормони.тоа е во ред и еве веднаш почнав да ги пијам.но не ми е јасно зошто ми ги даде кога мене редовно ми доага на секои 24-25 дена?Имал ли некој вакво искуство?разбирам за да престане тоа минимално крваренје што се појави,но во ред ли е за пред хормонско испитување?и дали некој знае колку кошта хормонското испитување во државна и секогаш ги имаат ли реагенсите?фала на сите...секој одговор добредојден.па ке ви пишам понатаму што ке е:hug::*

4. ceca-1

ceca-1 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    2.083
    Допаѓања:
    5.092
    Треба да си ги испитам хормоните заради нередовна менструација ама гинекологот прво ми рече да ги испијам Примулт Нор и кога ќе ми дојде менструација да одам да ми даде упут за испитување на хормони.Прашањето ми е кога точно треба да одам за упут,првиот ден кога ќе ми дојде менструацијата или да чекам да ми заврши па да одам?

5. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    16.899
    Допаѓања:
    35.674
    За упат ќе отидеш кога ќе ти дојде менструација.

На ceca-1 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.462
    Допаѓања:
    54.948
    Гледај да одиш да испитуваш третиот ден од менструација , тогаш е најточно, и јас го имав овај проблем , пиев примолут нор , ми дојде менструација и на третиот ден бев да испитам хормони,земи си упат предвреме ионака има важност 1 месец.

7. ceca-1

ceca-1 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    2.083
    Допаѓања:
    5.092
    А како се рачуна кој ден ти е трети?Мене ми дојде во неделата навечер,сега трет ден ќе ми биде вторник или среда?

8. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.462
    Допаѓања:
    54.948
    Според мене ,точно ти е вторник 3 ден , без разлика што си добила во Недела вечерта....

9. Anaouou

Anaouou Популарен член

Се зачлени на:
    21 октомври 2014
    Пораки:
    665
    Допаѓања:
    2.247
    Може ли да ми кажете до што бил проблем бидејќи и јас требаше исто да го направам но тогаш ме фатиа празници и неможев да ги испитам ии ништо од тоа после тоа па ги пиев но нареден месец не ми дојде природно..

10. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.462
    Допаѓања:
    54.948
    Значи кај секого причините за доцнење на менструацијата е индивидуално , конкретно во мојот случај ми рекоа дека имам циста , оди прво на гинеколог да те испита добро и во зависност од тоа да ти одреди терапија , и ако треба ќе си испиташ хормони ,ако ти даде примолут нор , ќе си ги пиеш 5 дена по 2 таблети на ден и ќе ти дојде за 2-3 дена од прилика и ќе одиш да ги испиташ хормоните на третиот ден од менструација и тоа е тоа.

На Anaouou му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Alyson

Alyson Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2014
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    170
    Пробувам да сфатам како се пијат апчињва, но колку повеќе читав, повеќе се збунив...
    Некои од вас ги пиете за да одложите, некои за да добиете менструација,некои за цисти и навистина веќе незнам.
    Јас сакам да си ја одложам менструацијата за 3-4 дена, но бидејќи воопшто не ми е редовна, незнам кога треба да ми дојде. Имам некое чувство дека овојпат како за беља ке ми дојде точно на 28 дена, т.е. на 30 месецов, но не знам како треба да се пијат апчињава за да ја одложам барем до 3ти. Треба да пијам во наредните 3 дена по 1 апче на ден, и потоа откако ќе престанам да очекувам по 3-4 дена да добијам или? Ве молам ако некоја од вас има искуство со овие апчиња нека ми објасни подетално како се пијат и какви несакани дејства може да имаат.

12. bebushe

bebushe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2014
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    19
    zdravo zenski da ve prasam dali ovie apcinja ke mi pomognat za da go odlozam menstrualniot ciklusot imam 16 god znam moze sum epten mala no nekoj so ima iskusto neka mi pise

13. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.724
    Допаѓања:
    323.633
    Ке си појдеш на гинеколог и ке си прашаш.Не си играј играчки на 16 год со вакви лекови ради одење на одмор или други ствари.Без гинеколог секако неможеш да ги купиш.

14. Bellle

Bellle Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2015
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    5
    Пиев примолут нор 7 дена по две таблети за да ми предизвика менструација, на третиот ден добив, имав 3 дена со нормален интензитет, а останатите два дена само по малку, како по неколку капки, дали е ова нормално?

15. Bellle

Bellle Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2015
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    5
    Ќе може ли некој да ми одговори? :(

16. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    6.946
    Допаѓања:
    134.536
    нормално е, и онака последите два дена се со послаб интензитет, бар кај повекето жени

На Bellle му/ѝ се допаѓа ова.
  17. kLem23

kLem23 Активен член

Се зачлени на:
    1 септември 2015
    Пораки:
    188
    Допаѓања:
    277
    Пиев Примолут нор 5 дена по 2 апчиња за да добијам ментруација од кога престанав на ги пијам поминаа 4 дена а од менструација нема уште ништо ги пиев исто така пред некој месец исто така 5 дена и наредниот ден одма добив менструацијата ми беше ок нормална 5 дена ми траеше како и порано а сега некако ми е чудно зошто не добив :?:....кога бев на гиниколог ми кажаа дека ендометриумот не ми е задебелен ич па за тоа пак ми ги дадоа апчињата инаку имам проблеми со тироидната жлезда последните резултати беа ептен лоши(треба да правам уште некои резултати за некој ден имам закажано термини) незнам дали е поради тоа не добивам сеуште....Ако некој бил во слична ситуација нека пише :)

18. Doritea

Doritea Истакнат член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    2
    Докторот ми забележа васкуларизација на цервиксот.Се друго е во ред. Ми рече дека не е ништо страшно , само зголлемен крвоток кај цервиксот. Јас знам дека овие таблети се користат за предизвикување менструација, или пак за одложување, башка дека има доста негативни појави при земањето на истите, зарем не може со некој друглек. Ми кажа дека се даваат и за многу други проблеми и да му верувам. Ми кажа да почнам да ги земам после 10 дена од првиот ден на менструацијата.значи ако добијам на 1 јули да почнам да ги земам на 10ти. Но не сфативколку долго треба да ги пијам. На извештајот пишува табл. Примолут нор 2x1 / од 15-25 ден во текот на 3 циклуси. Дали може некој да ми помогне и да ми даде свое мислење како ја сфаќа терапијава? Колку денови треба да ги пијам? Ви благодарам однапред.

19. black-angel

black-angel Praefectus Vigilum Член на тимот

Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    2.647
    Допаѓања:
    4.545
    Momentalno i jas gi pijam ovie sega mi e tretiot mesec , dva pati dnevno 10 dena , od 15 den od ciklus . Jas i nemam nekoi nus efekti osven zgolemen zamor i mood swings

20. Doritea

Doritea Истакнат член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    2
    Sakav nesto da te prasam ama gledam
    Imas ogranicuvanje za privatni poraki. I jas napisanoto na izvestajot taka go razbrav. 15 den od dobienoto do 25 den. Ama me zbuni koga bevme vo ordinacijata , i sestrata znam broese deset dena od dobieno. Baska i ubavo slusnav. I posle koa procitav na izvestajot koga mi go dadoa na kraj skroz se zbuniv. Fala vo sekoj slucaj.