Исто и јас, негативно искуство со Примолит нор. Освен што ми го пореметија менструалниот циклус, дури и на психата имаа влијание.
@orevka & @eta Јас повеќе години ги пиев Примолут нор,по повеќе месеци годината немам циклус,на почетокот добивав редовно од нив,а после почнаа разни компликации да ми предизвикуваат,ама врв беше минатиот месец кога ми отечија нозете целосно со се стапала и имав оштри болки,затоа сакав да споделам искуство да не се случи исто и кај други девојки скраа да е....
Ја ги пиев сеа коа заминав на одмор ништо не осетив ни нервоза ни никаква нус појава Со години користам контрацепција хормонска така даможе и затоа не ми изреагира бурно телото на нив или па сум имала срека
Mene isto mi docni nemav cisti nemav ednostavno ovulacija ovoj mesec verojatno od mnogu stres.Mi gi prepisa vcera doktorot ama po citanje na upatstvoto me fati panika.Imam osetliv zeludnik i zaprimetiv deka pisi bidete osobeno vnimatelni ako pusite.dali nekoj osetil problem od cigari?
Мене не ми правеа проб со цигарите пиев и кафиња и цигари многу . Како твојот желудник имам па затоа прво јадев па ги пиев и немав никакви проб
Зависи. Некои и пушачи да се ги поднесуваат многу лесно. Јас сум непушач ама многу лошо ги поднесов, мораше да ми ги прекинам.
Не ми правеше проб кафе и цигари али самите апчиња многу проблеми ми направија. Хормоните ми се пореметија многу доцнења на циклус,цисти ,нервоза ме фаќаше затоа веќе нема да ги пијам
Jas gi imam ednas pieno Primolut nor po preporaka od ginekologot, zaradi neredovna menstruacija ( cisti na jajnicite). Nemav negativni efekti ,mislam gi zemav 10 dena po 2 i po nekolku dena imav menstruacija . I taka 3 ciklusi. No ovoj pat eve dva meseci nemam menstruacija . Dali ginekologot postojano ve pregleduva ,za da vi gi prepiše apčinjata? I kolku ciklusi vi pomagala pri pottiknuvanje na menstruacija edna terapija? Jas bev maj ,i sega pak treba :/ Se nadevam deka nema da treba sekoj 3 mesec da gi piam..
Штом немаш два месеци менструација да си одиш обавезно на гинеколог,нека те прегледа на ехо,па и вагинално,можеби имаш некој проблем со јајниците или матката,провери си ги и хормоните,случајно да не ти се со зголемени или намалени вредности.... Инаку Примолут нор апчињата,делуваат индивидуално кај секого,јас повеќе години ги пиев до скоро,првите години ми поттикнуваа циклус,последниве две години не ми поттикнуваа,немав со месеци пак,или ако ми дојдеше ќе имав само еден ден до два.
ne mi e prvpat menstruacijata da mi e neredovna,a smenav tri ginekolozi . ednata rece se vodeni cisti ,a drugite : nemas nisto ,zdrava si ....da ne te uplasam dzabe ama kako sindrom na policisticni jajnici lici ,sekoja vtora go ima nisto ne e... e aj sega ,prvo i prvo nz so mi e dijagnozata za da si go baram lekot. vtoro ne mozam da si dozvolam celo vreme na pregledi privatno i barem efekt da imase ... ednata samo so rece deka cisti imam ,ta mi prepisa primolut nor...drugite nisto hhh .. hormonite sakav da gi proveram sekako samo cekam da dobijam menstruacija ,matkata mi bila ok demek ... nz stvarno kako da si ja doznam dijagnozata ..imam simptomi na polisticni jajnici ,ama isto taka imam retko ostri bolku vo jajnicite ama kratkotrajni (bolkata e simptom za cisti) ...
А немаш матичен гинеколог? Мене матичниот не ми наплаќа ништо освен Пап тест ако го пуштиме во Скопје за поверодостојни резултати. Штом немаш редовна менструација,провери ги хормоните што е можно поскоро,јас ги проверувам на недобиено,како да чекам кога имам нередовен циклус.... Значи знаеш дека имаш цисти? Е па и тоа прави проблем,затоа осигурај се убаво,макар уште еднаш прегледај се на приватно кај некој сигурен и стручен гинеколог...
nemam, site rabotat privatno ovie so gi znam oti si imale veke nivni pacienti.imam ili cisti ili policisticni jajnici ,kolku so znam se razlicni nesta.
Заради циста на јајник ми ги даде една докторка,други 2 доктори ми рекоа да не ги пијам. Ќе ги пореметат хормоните дополнително.затоа и по 15 дена доцнење на циклусот ме оставија докторите сами да пукнат цистите и да добијам циклус
Докторот ми препиша да ги пијам 2 пати по едно, се додека не добијам, кога ќе добијам да прекинам, па после 16 ден да продолжам да ги пијам... Веќе 10 дена ги користам, тетка никако да дојде... Незнам дали на своја рака да ги прекинам некој ден за да ми дојде,ако дојде ... Инаку ги пијам поради не редовна менструација, планираме и бременост...
Jas obicno koga sum gi piela (dosta pati) tetkata mi diagala od 2 do 5 dena otkako ke presranam da gi pijam. Ke dobies koga ke prestanes da gi pies. Da preprasas pak da ne ne ste se razbrale?
Ако добро се сеќавам тие и се за 10 дена, мислам дека 20 беа во пакување Јас добив 2 дена откако ги испив. Ако си испила едно кутивче почекај ќе добиеш.
Една лента испив, другата ја почнав... и на лист ми има пишано како треба, не сум грешка, и во аптека ми кажаа така...
Мора да се заврши дозата и да почекаш. Си ги пиела 10 дена, за толку и се. Ќе си дојде циклусот. Јас вчера почнав да ги пијам, два пати го читав упатството и баш сакав да прашам тука дали некој има искуство, какви сѐ промени можат да ми се случат додека ги пијам, не знаев во која тема да прашам, а тоа да ти имало посебна тема.