Имало во помал број, денеска бројката на депресивни луѓе е далеку поголема. Како што кажав погоре, животот не е совршен и има лесни и тешки периоди. И имало и ќе има и понатаму. Јас никаде не кажав дека порано било идеално.
Така ти мислиш. Затоа ни глава не кревам на такви девојки. Ти веројатно не знаеш што значи добро воспитан човек со морални вредности. Реков морални а не модерни, да не си помешала. Не е работата дека некој треба да зависи од мене и да ми се правда. Постојат луѓе кои не сакаат расипнички живот, скаат да живеат богоугодно.
Од кај знаеш за бројките, сигурно не спроведувале истражувања и студии во селата порано или во планини кај што живееле огромен процент од населението, од кај ти е тврдењево?
Одсекогаш има повеќе глувци а помалку лавови. Постојат и такви девојки, не се светици. Туку само живеат богоугодно и имаат морални вредности.
Поарно ти е да купеш жена тоа е морално да купуваш човек отколку да бидеш со некоја што пие и се ебе по свој кејф? А морална вреност е да купуваш албанка? Бројот на партнери нема врска со тоа дали си морален
Македонскиот јазик ми е учен дома од моите, мислам дека сосема солидно го зборувам, пишувам и читам, англискиот е јазикот на мојата држава, значи прв јазик. Се испофалив за автомобилот, тоа ти е тој шовинистички синдром, не може некој да има а да не е за фалба туку за потреба. Инаку споредбата со купување автомобил и жена ти е ептен глупа, онака влегуваш во салон и ја прашуваш продавачката од каде е, кој/а му е фамилијата на автомобилот или како иде тоа???!! Чекај сега може и јас сум шовинистка зошто само купувам нови автомобили со 0км на нив. Не дека треба на некој мочко да му се правдам зошто и колку време сум на форум ама кај мене сега има stage 4 lockdown, нема мрдање од дома, тоа значи повеќе време за слободни активности меѓу кои се и форумот.
Витален не ми одговори дали купувањето албанка е морален чин? Ако си верувал барем малце во религија ке знаеш дека осудувањето е неморал а купувањето луѓе го сметаат за најголем грев после силување и убиство.
Со тоа што ќе ја купам греши нејзиниот татко и тој ќе плати за тоа. Инаку немора да значи дека само на продажба има такви девојки. Еден куп имам запознаено и тие се помеѓу нас, само се повлечени и се плашат да се искажат од таквите како вас. Има многу примери на форумов, посебно во темата за феминизам.. А инаку таква што пие тоест се дрогира и се ебе по свој кејф со кој стигне и последна да е не би ја допрел со прст а не да ја земам. Не би купил искрено бидејќи сум способен сам да си најдам. Поентата ми беше дека и да купи некој е подобар избор бидејќи и тие се луѓе и ти не си ништо над нив. Секако дека има. Зборувам за христијански морални вредности а не либералистички НЕморални вредности. Секоја чест, но тоа не ми беше поентата. Поентата беше дека немаш потреба да пишуваш англиски за да изгледаш кул. Ме интересира дали и при разговор очи во очи вака шифташ јазици. Замисли јас сеа да почнам полски да ти зборам па руски, па на хебрејски да свртам. Нема смисла... Ако е глупа споредбата што треба партнерот така на слепо да го земаме без ништо да знаеме за него? Јас не би го направил тоа бидејќи тоа е исто како на минско пола да одиш а ти како мислиш така.
Сакаш да има партнерката мал број на партнери а твојот број не важи? Како тоа да се купе човек кој си ти да купеш жена? Ова е богохулие веке
Ама како тоа објасни ми живееш морално не пиеш не пуше, не одеш со многу женски, се молеш, веруваш, одеш на црква и на крај ке купеш човек?
Па реков не подржувам реков грев е на тој што ја продава. Каде реков дека јас би го направил тоа? Не се прави на тошо читај убаво.
Потеклото некогаш нема врска со тоа каков е човек. Не за џабе старите рекле- од сокол ут и од ут сокол. Познавам случаи каде што од пијаници, крадци и сл излегле чесни и вредни деца. А богами познавам и пропалитети со добро потекло. Мене ми е битен каков е човек, (добро знам да проценам) , а не каква му е фамилијата. Ептен некои глупи предрасуди читам на темава. Исто така ако земеш жена со мала километража, не значи дека после тоа нема да се пушти во обрт...
Не знам кое годиште си, сигурно си постара, но прашај ги родителите твои кога биле во 20тите години, колку личности познавале со депресија на 20 години и влези во темата за депресија да видиш колку има на форумов што се жалат од тоа, а се во раните дваесетти дури и помали. Ќе ти биде јасно дека порано имало многу помалку. А денес секој 5ти човек е депресивен. Имам правено доста анкети и проекти во врска со депресијата ама не е битно тоа. Нема потреба да се докажувам некому. И не навлегувам повеќе во дискусијана оваа тема бидејќи сме офтопик.