Не му веруваш на попот и не си покорна христијанска жена која трча со леген да му ги измие нозете на стопанот, после работниот ден.
Епа сега... не ја почитувам институционалната религија, ама ја сакам македонската традиција. Нека ме тужи црквата, ако и' смета.
Така беше, но веќе не е баш исто. Или барем на мојата венчавка не беше. Откако го кажа тоа попот појасна дека тоа не значи дека јас треба да постапувам како што ќе каже тој, а тој тоа да го злоупотребува, туку нешто повеќе како јас да му сум поддршка за него, а тој кон мене да се однесува мн внимателно, со мн љубов, почит итн....не се сеќавам како беше точно, но баш нешто потенцира, не значи тоа мажот да оди по кафани, а жената да го трпи После уште на 2-3 венчавки бев и исто. Кога ќе ја спомнеше таа реченица попот, после тоа обавезно следеше објаснување. Веројатно добиле насока дека треба тоа малку да го изменат, или барем да го објаснат, дека не е во буквална смисла како што би си сфатил типичен балкански маж Ваљда сфатила црквата дека мора да се модернизира за да си ги зачува верниците, кои и онака се во се помал број. Ние па за тоа се фаќаме (не мислам на вас, туку општо), а сите други убави зборови и завети што сме си ги дале? Барем 10% да исполнувавме од тоа што го кажуваме во црква ќе ни цутеа на сите браковите.
На таа пара, џипови, станови, дуќани, им потребало да работат. Чисто за инфо, владиците не смеат да се во брак
Не бе од кај да знам.. Не идам во црква. Еден поп што го знам жена му работи. Ама па он е малку посовремен од другите.
Абе јас колку што се сеќавам убо кажваше попот ,,Мажот да се оддели од родителите и да се припои кон жената ... оти така нешто мислам беше. Ќе ме натерате да ја гледам свадбата (ама мојата на касети е)
Да, да и тоа го кажуваат. Во стил отсега неговата фамилија е со жената и плус ова ти што си го пишала . Или нашите попови мн модерни се погодиле. Кај нас венчавката во црква беше кратка, не должеше мн попот и плус беше полабав, па убаво поминавме.
Е то е секогаш коќе дојди вцрква сниманото го потерваме негогледаме и после незнајме како треба а убо си кажва попо
Верник сум, па нека е и дволичност, мене ова со жената да се покорува на мажот отсекогаш ми бодело очи. Исус тоа не го рекол, туку го има во Ефесјаните. Е сега, може не треба да се одбира од Библијата само тоа што ти одговара, ама Исус рекол: If a man is married, he and his wife are "one flesh." Мене ова ми се коси со "жената да се покорува" и јас не го практикувам тоа христијанско правило.