Причини поради кои еден маж не ја пушта сопругата да работи

Discussion in 'Брак' started by WildMk, Jun 17, 2021.

1. hellocity

hellocity Популарен член

Ако верата значи да сум покорна на некој кој е ист како мене онда сум најголем атеист и сатанист.

Веке мислам дека има изгласано закон да се казнуваат поповите кои го зборат тоа бидејки заради нив стапката на насилство расте. Еднаш некоја жена во Штип го фатила крстот и оние свињите и го земаа и овој попот јавно на телевизија изјави жената треба да си го знае местото.

Last edited by a moderator: Jun 24, 2021
  2. nena2010

nena2010 Форумски идол

Бранењето на сопругот ( не можам да го наречам маж, зашто тоа не е маж тоа е гнида од створење) на жената да работи зашто ќе имала машки колеги, ќе имала клиенти, ќе идела со колешки на пауза нема врска со религијата туку со мозокот на створот. Ако тој е опсесивно љубоморен, ако си има фалинка на психа и сега ја вади на жената тоа нема врска со религија. Тоа влечи корени од психата на створот. А тоа што другата страна трпи е исто со причина. Најчесто тие створови уште во врска прават brainwashing на жената. Почнува со отуѓување од другарки, па зашто се шминкаш, па "бираат" соодветни другарки, и го мијат мозокот на "жртвата" до тој степен да мисли дека он е премија и дека не заслужува подобро.

Glowy, Belgin1, Indiegurl and 25 others like this.
  3. Hortenzija

Hortenzija Популарен член

Ti se poklonuvam do zemja...

DarkStormm and nena2010 like this.
  4. WildMk

WildMk Форумски идол

Се припоив до мажот и тој до мене.
    Онака како што и на двајцата ни одговара.
    Не мора да спијам со стоката кога ќе добијам менструација.
    Така се договоривме...

5. Celltica

Celltica Форумски идол

Каша попара темава...

eliesaab and thelittle17 like this.
  6. referentka

referentka Moderator Staff Member

Религија и политика во секоја тема па и во оваа:)

Темава забегува од време на време, Ве молам, колку можеме да се задржиме НА и ОКОЛУ неа.
    За да нема бришење на мислења, Ве молам да си продолжиме без навлегување во други сфери.

IRBBB, eliesaab, cresa-jagoda and 5 others like this.
  7. DarkStormm

DarkStormm Популарен член

Јас бев невработена еден период. Се мразев сама себе. Почнав од дома да работам, да се мачам со саати за 150€ месечно. Не за друго, туку за свои пари. Живеам во заедница каде што свекрвата прашува кој ми купувал цигари ако не работам. За цигари и за мои лични потреби не барам од маж пари. За дома и за детето заедно купуваме, за сметки исто. Поголем финансиски товар има мм, но самиот ми зборува дека наскоро морам да најдам подобра работа. И моментално работам, и не земам голема сума, но не е проблем за парите дали се доволни или не, јас си сакам независност, колку толку, да имам свои пари. Моментално не можам да се вработам на друго место ниту по струка поради короната. Но понатаму ќе мора да се најде нешто. Кога зборувавме за кои ми се опциите за вработување, негодуваше малку за некои работни места, но јас си стојам на своето, ќе работам без разлика на платата. Подобро помала плата отколку никаква.

A.n.g.e.l.a.V and SuperGirl24 like this.
  8. Nikolina35

Nikolina35 Популарен член

Друг пат кога ќе те праша свеки кој ти купува цигари, ќе и речеш па маж ми, затоа го зедов јас...

9. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Љубомора и себичност, сака да ја контролира.
    Не гледам друга причина ако збориме за забрана.

WildMk, mal.ecka, Mnik and 1 other person like this.
  10. DarkStormm

DarkStormm Популарен член

Не ме прашува мене :D:D

11. eliesaab

eliesaab Форумски идол

Поради пустата доминантност, љубомора и желба за контрола на жената. Ама овдека крива ја наоѓам жената што трпи. Колку и да има нешта што една жена ја влечат надолу, секоја може да се избори за подобро утре. Не за некој друг, за себе. Обично ваквите наоѓаат изговори и свесно паѓаат уште повеќе во замката.

Познавам повеќе примери, во глобала е ова.

DarkStormm and buba4e89 like this.
  12. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Една и единствена причина - проблеми со умот.

13. NewMama

NewMama Истакнат член

Јас знам пример од блискс роднина. Жената спрема него е газела. И поубава и повисока и се . Сега веќе тешко и дека на жена би заличила освем на некои пригоди и прослави фамилијарни. Цел живот го помина дома. И дури и кога финансиски не беа стабилни и покрај понудите за работа мажот и не ја остави. Синот има и сопстев бизнис но, не ја остава ни таму да работи. Колку само ми е криво , цел живот да домаќинуваш низ дома, да неможеш да одиш на работа да се замешаш со луѓе, и пак да не чиниш.
    Кои се причините ? Според мене болен ум ,прељубник,голема несамодоверба и тешки комплекси.

noteforself, WildMk, Осе and 3 others like this.
  14. hellocity

hellocity Популарен член

Ма што очекуваш кога на жените уште од мали нозе им е набиено психолошки дека се пониско од машкиот род и дека треба да седат дома, од учебниците до игрите. Многу има такви примери што не се ни свесни дека се понижуваат. И мене би ми било лесно ке си работам работа стабилна нека дома некој да ми пере и пегла.

A.n.g.e.l.a.V likes this.
  15. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Можеби ти си така воспитана, не се сите.
    Еден куп барем на форумов има жени што се со добра работа и во ниеден момент не зависат од маж и во не дај Боже ситуација би биле независни и самостојни.
    Доста генерализирате. Тешко на тие родители што ги учат ќерките да бидат покорени, а синовите да покоруваат.

Он топик: освен љубомора, друга причина не знам што би можела да е за да не ја остава мажот да работи сопругата.
    Муабетите од типот дека нема потреба да работи од финансиски аспект се веродостојни само ако жената се чувствува комфорно да не работи. Не мислам дека некој и става изричита забрана на сопругата да оди на работа само за да немаат вишок на пари. :D

Kaja991, kukla21, Mikha4 and 2 others like this.
  16. WildMk

WildMk Форумски идол

Повеќетп жени во Македонија, од мали се учени дека треба да се 'домаќинки' и дека треба да 'му служат' на мажот кога ќе се омажат.
    Е сега, прашање е колку од нив ќе поверуваат во тоа 'учење'.

Glowy and mal.ecka like this.
  17. NewMama

NewMama Истакнат член

Мислам дека тие генерации веќе изумираат, сега се посвесни и мажите. Незнам кој нормален во 21 век би сакал ќерката да му е домаќинка а вољата да не е нејзина (татко ми не би го сакал тоа). Неможе да ми влезе во главата. Плус јас мислам дека и до самата жена е. Ако таа има избор да си замине од дома ,секоја би заминала. Во конкретниот случај што го знам, навистина нема ни кај да оди ни пак сега на тие години да најде саглам работа. Пример мајка ми не беше спречувана да оди на работа, не беше спречувана да се гледа со другарки, ама татко ми беше прељубник и психички беше потиштена постојано. Јас и брат ми ја охрабривме да го напушти . Мајка ми е кралица - успеа во се. Сигурна сум дека и во случај на малтретирање од типот нема работа истото ќе го направеше. Ама имаше поддржка и од родители и од деца.

Last edited: Jul 2, 2021
    kukla21, MeowMeow, Mikha4 and 2 others like this.
  18. Chuchanov

Chuchanov Популарен член

Милион пати е кажано пред мене па жените на шоферите не работат,тој добро заработува башка,на колешката главна тема на разговор и е беше тоа како тие биле царици,како платата што прва стигала дека била како плата на жената се додека не ме откачи кога и реков не за џабе учев 4 години факултет,неможам да бидам домакинка а ако ти така сакаш нека оди мажот ти шофер.На мажот ми на крај памет не треба да му текне да седам дома,јас и од одма работам му барам превоз,клиенти ама секој различно размислува

eta, kukla21, lale22 and 1 other person like this.
  19. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Ваљда не ги ,,пуштаат" ради љубомора, додуша, кој уопште бара дозвола од мажот?

Chuchanov, WildMk, Linda24 and 2 others like this.
  20. gladiola37

gladiola37 Истакнат член

Ne znam vo nasata drzava kolku mazot kje se misli Dali da ja pusti zenata da raboti Ako toj zema minimalec od 15 000 denari I pritoa imaat deca I smetkji za plakjanje.

Осе, Orthophill and Chuchanov like this.