Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Причини поради кои еден маж не ја пушта сопругата да работи

Дискусија во 'Брак' започната од WildMk, 17 јуни 2021.

1. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.095
    Допаѓања:
    26.941
    И кога ќе дојде ден за пензија што ќе прават? Стаж камо? Не зборувам за овие што се заведени во фирма.

На GirlLove, WildMk и Martka им се допаѓа ова.
  2. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.868
    Ова е друга ситуација, ако си се така договорени. Зборуваме за жени кои сакаат да работат, ама наидуваат на проблем и забрани кај партнерот. Не за некои што си се договориле да не работат.
    Да му правиш на некој проблем или што сака да работи или да поставуваш забрани и ултиматуми е во најмала рака малоумно и забегано.

На GirlLove, Осе, Mikha4 и 5 други им се допаѓа ова.
  3. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    18.962
    Допаѓања:
    179.659
    И за што станува сбор овде?
    ТОЈ заработува доволно, нејзе и е супер да биде зависна?И така ќе дера ако/дури е во ред, а после? А ако не е бракот во ред?
    Значи не велам дека сите бракови се стремат кон развод, таман работа, ама милион варијанти има, неверство, болест на мажот, сенешто.
    Да, еве Мелинда Гејтс пример, работела-не работела, се разведува и не оди на улица, јер мажот треба да си плати за нејзината финансиска зависност. Издршка на бивша сопруга се викало. Во муслимански земји, не ми текнува која точно, може да имаш и повеќе жени и да се разведеш, ама мора финансиски да ги обезбедиш. Ако не си богат копук, доста ти е една жена.
    Ако си богат копук како Елон а ја оставиш бившата без издршка, таа ќе те блати по новини. И така...

А ние овде праиме муабет дека Ристо работел за 300-500 евра и не ја пушта Ристана да работи:smirk:

На tanjita, WildMk, Mikha4 и 2 други им се допаѓа ова.
  4. thelittle17

thelittle17 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.670
    За јас да не одам на работа, мм треба да работи две работи, за да си ги покриеме трошоците, и ратата за кредит. А што ќе ми е седење дома, кога маж ми 3 пати месечно ќе можам да го видам асално, ако работи 2 работи... :shake::shake:

На GirlLove, A.n.g.e.l.a.V, WildMk и 2 други им се допаѓа ова.
  5. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.256
    За забрани е темата, не за одлука донесена со заеднички договор.

На GirlLove, Осе, Biljarkata и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    6.974
    Допаѓања:
    36.194
    Едно е мажот да забранува, друго е на жената да и одговора тоа.

Додека се мали децата нормално е да не работи жената, во случајов големи се на членката 8 и 12 години.

Не знам како може некој некому да забрани да не работи, едноставно работиш и крај па макар и до развод дошло.

И за разводов што сте чудни, па не се разведува од денес за утре, ќе се вработи, ќе лаже за плата, ќе тргне на страна, кога ќе има добра историја во банка ќе земе мал кредит за почеток и ќе се разведе. Значи работа, пари па развод. Време. А не развод без памет, работа и пари.

На Trxmx, mode-kristina, WildMk и 5 други им се допаѓа ова.
  7. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.689
    Допаѓања:
    134.910
    Значи ако не заработува доволно мажот и не и дозволува на жената да работи тогаш е љубоморен, болесник, ама ако заработува малку повеќе тогаш е взаемен договор :D
    Истите мажи се, само едниот богат другиот - не. Богатиот да не ќе ја пушти да се кафесува со машки пријатели? Се знае која и е турата - кафе со пријателки од детство, козметичар, роднини. Не дека ние вработените со нашите колеги којзнае што правиме, ама сепак, запознаваш нови луѓе, ствараш пријателска близина, растеш, се менуваш заради тие контакти. И ако има толку пари нека си отвори нешто за своја душа, ама веројатно и тоа ќе и го скрати со изговор - уживај, јас заработувам.
    Само ок е пошто многу жени на ова гледаат како на бинго па зошто да не.
    И друга варијанта, со парите си ја купува слободата да шврља наоколу. Дај и пари да се шопингосува по цели денови и нема да прашува многу каде си, со кого си, зошто си.

На Glowy, Snowflake97, mila89 и 18 други им се допаѓа ова.
  8. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.727
    Допаѓања:
    322.842
    Од каде знаеме во кој брак што се крие.
    Може надворешно изгледа дека е взаемен договор;) а уствари е преќутна забрана.

На Glowy, dunika, theowndemon и 10 други им се допаѓа ова.
  9. andrejko82

andrejko82 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јули 2013
    Пораки:
    3.615
    Допаѓања:
    56.679
    Е да, тоа е најточниот одговор..зад скриени врати што се има (facepalm)

Инаку за примерот за фармацефтката, па таа може да се дообразува, да и расне кариерата, и нема да зема плата 15000 цело време, и деца да израсне, и куќа да гледа и маж...ама тоа е , жените пак секогаш го оправдуваат мажот дека нели за нејзино добро он се прави (во повеќето случаеви)..

Според мене тие мажи се сељаци и тешко на тие жени покрај нив, зашто не секоја на крај ќе се избори за своите права!!

На mode-kristina, Осе, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  10. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.727
    Допаѓања:
    322.842
    Еве на пример @WildMk не работиш, барем така си кажала.
    Маж ти работи.
    Зошто ти не работиш ? Љубоморен е ?
    Зависна си од него ? (според зборови на членка погоре):D

Ова чисто како ,,опсервација,, на случај:)

На WildMk и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  11. Hortenzija

Hortenzija Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2019
    Пораки:
    1.604
    Допаѓања:
    14.925
    Za zal sum Edna od tie no ne po moja vina...

12. Hortenzija

Се зачлени на:
    14 април 2019
    Пораки:
    1.604
    Допаѓања:
    14.925
    Milo mi e sto e taka..

На thelittle17 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.753
    Ако е со факултет сигурно нема да зема 15.000. Толку земаат со средно, без искуство.

На mode-kristina, WildMk, Mikha4 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Hoping

Hoping Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    333
    Допаѓања:
    973
    Можеш да најдеш начини ако сакаш. Можеш да заработуваш од дома, можеш да работиш со пола работно време итн. Има начини. :)

Инаку, за темава, пишав и во другата тема познавам неколку повозрасни жени кои не работеле, жени од 60+ години. Ама за нив мислам нема потреба да се бараат причини зошто не работат и се на грб на мажот цел живот.

На WildMk, Dust, thelittle17 и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.868
    Абе зад затворени врати секако не знаеме што има, тогаш ич да не коментираме на темава и да ја затвориме.

Ама факт е и дека и не сите сакаат да работат, ни жени, ни мажи. Јас не би сакала таков партнер, ни би прифатила да сум со партнер кој не сака да работи, ама ако таа не сака, а него му е ок, или обратно, нека тераат. Ако некој сам не сака да работи, негов проблем и негова одговорност дали е зависен или не.

Ситуацијата од воведот не е таква, сосема е поинаква, зошто жената од икс причини сака да работи. Дали зошто сака кариера, дали зошто сака да прави нешто продуктивно, дали зошто не сака цел ден да е дома, дали за пари, што и да е значи има желба. И некој да и забранува да се оствари и на тој начин, да, болно е. И не мислам дека станува само за љубомора збор, зошто ако дошло до таму, нема да е колегата, ама ќе е комшијата. Мислам дека станува збор за тоа што им одговара да имаат некој зависен од нив, зошто луѓето што немаат избор и заштеда на страна, многу потешко е да се соберат и да си заминат. Ретко која жена, па и маж, што има избор ќе трпи нечии срања.

На Glowy, WildMk, Осе и 3 други им се допаѓа ова.
  16. Camille84

Camille84 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 мај 2020
    Пораки:
    305
    Допаѓања:
    832
    Имав колешка мажот и беше ептен љубоморен.. И ѕвонеше на пола саат, каде е, со кого, што прави. Работата ни беше таква да моравме да идеме во други наши канцеларии по потреба, фирмата ни беше низ повеќе локации, таа никогаш не идеше никаде, да не ја види некој на улица да му каже, а за идење подалеку кај странки на состаноци збор не стануваше или да остане прекувремено, мореше во 16:00 да излезе од работа и ја чекаше тој со кола. Ми викаше ако се качам во кола со некој колега и тој да дознае одма ќе се разведеме. Шефицата на работа го знаеше ова и имаше разбирање, е лошото е што за тие работи другите ја покривавме секогаш. Ми беше жал што живее под таков притисок, таа работеше ама налет таква работа, типот си беше болно љубоморен - после некое време даде отказ, уште си е дома невработена.

На Snowflake97, WildMk и Осе им се допаѓа ова.
  17. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.256
    Нормално дека сум зависна од него.
    Ама не ми е ништо ускратено, па можам да си дозволам.

На cresa-jagoda, andrejko82 и Biljarkata им се допаѓа ова.
  18. Hortenzija

Се зачлени на:
    14 април 2019
    Пораки:
    1.604
    Допаѓања:
    14.925
    Znam deka posle napisanovo pak ke Ima eden kup komentari protiv mene no eve ke go kazam moeto iskustvo. Maz mi raboti vo edna firma vo Skopjevo. Platata mozam da kazam deka e dobra.Sekogas koga ke mu spomnam deka sakam da rabotam vika za minimalec nema da rabotis posto od misli deka sekoj sto raboti treba da zima kako nego poveke od 500 e. Jas sekogas vikam Sega trosocite ne mu se golemi no ke go prasam za godina, 2, 3 koga ke pocnat decata da izleguvaat da idat vo sredno skolo, togas i te kako ke mu bide malku negovata plata. Znaci moite god odat sekade kade i da pocnes si bara vreme i trpenie.Vo firmata kade sto raboti i te kako moze da me vraboti, ama vika ako se vrabotis kaj mene ke treba da se razvedeme i mnogu e jasno zosto ne mi dozvoluva da rabotam. Prvo gleda sto znaci zenata da ima kolegi, 2 nema doma se da e na tacna, sreden ispraten, docekan, znaci si ima covekot valda muva na kapa

На WildMk и hello-kitty.90 им се допаѓа ова.
  19. Veta

Veta Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2020
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    2.905
    Жал ми е, се надевам има некој начин да се справиш со оваа ,,неправда,,

На mode-kristina, Nonono, WildMk и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Hoping

Hoping Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    333
    Допаѓања:
    973
    Добро. Тоа е така како што е. Ај размисли за начини за заработка. Дали од дома, дали повремено дали пола работно време, па не мора да знае. Никој нема такво право за да ти забрани. Не знам, можеш пример еднаш неделно да чистиш некаде. И ќе си собираш пари на страна за да еден ден не се најдеш во ситуација како на мајка ти.
    Има милион начини, кажав и претходно, само треба да сакаш а не да наоѓаш изговори.

На mode-kristina, WildMk и Hortenzija им се допаѓа ова.