ма и да зима еден милон жената не треба да го остварува нрговио сон таа дома да мете додека тој праве милиони мислам апсурд
Не сите што не работат се неписмени, уцвилени домаќинки. Некои жени не можат од Х причини да работат и нема потреба да ги вреѓаш.
Сто пати сум разговарала со мм на оваа тема. Не е љубоморен воопшто. Не ми забранува туку вели ако јас заработувам доволно зошто да работиш ти? Фала му на Бог заработува повеќе од доволно и искрено нема што да се маткам и д си го трошам времето џабе. 100 пати подобро да го поминам дома со децата, да им зготвам храна и да се грижам за домот. А за тоа дека сум изолирана не сум, постојат ствари како теретани, фитнес клубови и слично. Не судете прерано, секоја ситуација е различна. Кој простутилук го лупаш не си свесна.
Случај во блиско опкружување шо знам ваков е ради љубомора. Најлошо е шо та мислеше дека тој е во право и дека стварно е лошо ако оди и да збора со секакви таму. Се дур стварно та изолација не се одрази на нејзино ментално здравје и некако, после гоооодини муабети и тегнење почна на работа, во близина на домот се разбира. Ко да, no one dreams of labor ама самата промена на околина и мешање со луѓе знај позитивно да се одрази на менталното здравје, Сум пишала за скроз истиот случај. Од тогаш се смена то шо знам дека жената работи сега и е подобро. И стварно ми е мило. Не знам како успеа, ама мило ми е дека успеа. Ова е ситуација, баш како насловот, каде мажот не ја пушта или ѝ забранува на сопругата да работи. Познавам и жени кои своеволно одбрале да не работат дали за да се домаќинки, да гледаат деца или едноставно неќат. То се разбира е океј и скроз башка ситуација. Обично е врзано ради gender roles дека ако некој останва да гледа деца дома ако веќе мора некој да остани - то да е жената. Ама, ама ... то не е темата и е тема за друг пат.
На која манипулација ? Веќе пишав , прочитај убаво . Ниту маж ми ми забранил , ниту смее да помисли на тоа , камо ли да го стори . Јас лично сама , одев со CV секаде каде што можев , не успеав да најдам работа бидејќи генерално се бара Албански како мајчин или втор јазик . Јас Англиски знам , но Албански не . За да работам по струка , ми требаат врски и мито . Ете затоа сум дома , не затоа што маж ми ми забранил . Ако беше така , немаше воопшто ни да седам тука во Мк . Јас имам план " А " и идеја , ако не успеам во тоа , секогаш постојат уште 30 букви од азбуката . А маж ми не смее да ми писне на таа тема . Сум му го кажала тоа уште дечко кога ми беше . Не сум паразит што ќе седи дома на туѓ грб . Сакам да работам и да придонесувам за себе , за нашето семејство и домот .
^Da,ama sekogas za sto i da ti treba odis i go prasuvas/kazuvas toa i toa mi treba mene,na decata itn... Svoi pari i tugi ne e isto da se trosat.
па Хелоусити збореше во насока на темава ,,причини поради кои мажот не ја пушта жената на работа" здравствените проблеми се друго. Имаш работоспособно и неработоспособно население
Убаво си кажа девојчето, нишо лошо не кажа. Некој ако се пронајде и се навреди не е нејзина кривица Како ќе си се поставите со мажите така ќе ве почитуваат.
А зашто мора да постои таа поделба Мои и Твои пари во брак. Според мене тоа е погрешно. Додека бев врска со сопругот јас бев вработена тој не, секогаш сум потенцирала дека тоа се Наши пари а не мои. Додека постојат вакви поделби ке се појавуваат проблеми. Никогаш не сум почувствувала нееднаквост со него ниту тој со мене. Животот е непредвидлив работа се губи, работа се добива. И кој и да е дома, кој и да работи, секој придонесува на свој начин. Барем во мојот брак е така. Извини што те цитирам, коментирам генерално дека ваквите поделби не влијаат позитивно на еден брак. Мое мислење.
Ние кога стапивме во брак станавме едно. Немаме навика да бидеме себични и да делиме на мое и твое. Во брак се е наше. Мислам таков беше договорот а и пред Бог дадовме заклетва пошто во црква се венчавме. Не работам, и сега купувам се што сакам и за мене и за децата.
I jas imam se sto sakam no ne sum vo brak Malce off No i sama znaes deka mazite poke pocituvat sposobna zena, to sto ti ne si t.e ne znam dali ne si (samata kaza za dzabe ke si gubis vreme) da specalis uste duplo tolku pari. Ima zeni sto sami gi specalile. I spored mene nema nikogas da bidat isto. Polesen pat ne znaci isto.
остави го бог, и биди самостална и самосвесна мора да имаш свое не знаеш утре што те чека а зошто да не работат зошто ние како женски род дозволуваме со вакво мислења од тип што ке ми е не сум споспбна да сме инфериорни разбуди се бизнисот и парите го вртат светот не тестото и шпоретот.
Зошто да работи, ако не сака и не мора? Темава е за мажи кои им забрануваат на жените да работат, а сосема друго е избор и слобода да правиш тоа што сакаш. Нели кон тоа се стремиме сите, да може да носиме самите одлуки за нашите животи без притисоци и предрасуди.
На мојот поп што ме венчаше, жена му работеше. инаку да, велат на церемонијата рабињата ... да се покорува на рабинот... мажот свој, да го слуша и служи. Ако горам у пекол само ради ова ќе биде. Ни го слушам ни го служам. Инаку мојов не само што ми дава да работам, со трубачи ме праќа бидејќи моите приходи се повисоки од неговите = повисоки заеднички приходи. Во денешно време е многу важно да си самостоен, има секакви бракови, секакви сопрузи и сопруги. Никако не смее мажот да забранува на жената да работи, јасно е сака да биде зависна од него. А ако таа доброволнп седи дома, чува деца, е домаќинка, тоа е друг муабет, нејзина преференција во ситуација кога партнерот заработува доволно. Не ги мешајте поимите.
Никогаш не би дозволила да ми забрани да работам, ако сум во брак сакам двајцата да работиме, да допринесува финансиски, да средуваме и чистиме по дома, да готвиме и да чуваме дете. Се да правиме и двајцата Сега во врска така се однесуваме, така ни се плановите за иднина се надевам така и ќе продолжи. Можеби некои не сакаат да работат ама мислам го немаат доживеано тоа лично задоволство на успех, моќ, способност кое ти го носи работата. Барем јас мислам вака Што сака нека се каже ама ако мажот ми дава пари за облека, козметика, тренинзи, фризиери уатевер јас не би била среќна ич па макар има и милиони и сам ми ги нуди.
Единствена причина што ми текнува во моментот е дека болен во глава не би 'пуштил' жена да работи. Кога не би работела би се осеќала толку неубаво, непродуктивно. Ве молам не се пронаоѓајте, ова си го кажувам за себе. Имам во близина жена во брак која толку многу се жалеше од работата која и беше прелесна само за маж и да и каже да даде отказ. Сега тој работи, покрива секаков трошок дома и за нејзе, таа станува во 12, се шминка и оди по кафичи, по молови, на ручек кај свеки и дома. Е вака јас би се запрашала зошто постојам, а нејзе и е топ.