Најтажно ми е кога жени ќе речат Ау кај ме пушта мојот таму да работам, и среќни пресреќни демек ги заштитува мажот. Сама не може да размисли дали некое место е убаво за работа или не, треба да и забрани некој
а за опасности надвор од дома ако некој ви угнетува за да не просперирете изгледа најголемата опасност ви е дома со манипулатор и никаде повеќе
Многу често ни жените што се со нив не се поарни. Не сум видела заостанат маж со многу современа жена. Обично тие жени што се со такви мажи, критикуваат други жени дека се недомаќинки, дека се неодговорни мајки, дека се облекуваат ко курви и тако даље. За секое тенџерче има капаче.
Точно. Се согласувам со тебе. Си се наоѓаат. Да го слушам мажот, да не одам на работа во 2021 година. Тој филм не се гледа. Може и дома татко им таков бил, па мислат тоа е правилно, ги штити.
Премногу осудувате и донесувате погрешни заклучоци. Верувам дека има љубоморни и припрости мажи кои не дозволуваат жените да работат, пошто мажи имало таму. Но исто така има и жени кои не сакаат да работат, не им се работи. Има фамилии кои финансиски стојат одлично или мажот заработува и повеќе од доволно, па сметаат дека жената нема потреба да работи. Има жени кои имаат завршено високо образование и си ја ценат тоа, па доколку не можат да си најдат работа по струка, не се нафаќаат на друго, си седат дома. Има жени со мали деца дома (кои не одат на градинка и нема кој да ги чува) па си седат дома, си ги чуваат децата. Има фамилии со постари лица дома со кои мора да остане некој дома, да се грижи за нив, најчесто и тој товат паѓа на жената. Има жени со здраствени проблеми и не можат да работат. Сакам да кажам секој си знае зад затворени врати што се случува и зошто е тоа така. Не ги осудувам жените што не работат и не мислам дека се затуцани домаќинки. Нема ништо лошо и во тоа домаќинка да е некоја, не можеме сите да бидеме вработени. Јас работам од мои 18 години и не памтам некогаш да сум била дома, дури и кога сум менувала работни места најчесто ќе најдам ново, па ќе го напуштам старото. Никаде не е совршено, имало денови кога сум била напната, нервозна, разочарана од работата, па и уморна дома не сум можела да ги завршам сите обврски на време и сл. Дури и се случуваше да си речам алал нека им е на жените што си се дома секогаш им е се изчистено и ручек на време. Но кога почна пандемијата со коронава како и сите други и јас цели 3 месеци останав дома. Плата ми стигаше на сметката пак секој месец, но бев дома, не работев. А маж ми му е пак таква работата што и тогаш си одеше на работа. Помизерно и побезкорисно се немам почустувано никогаш. Тогаш сфатив дека на домашните обврски им нема крај, дека постојано се вртам во круг. и дека колку и да работиш дома, на крајот од денот никој нема да ти рече фала. И тогаш сфатив дека не сум за дома, не сакам да седам дома освен ако некогаш ептен не дојдам во ситуација да морам. Си ја сакам рутината да си станам наутро, да се средам и да си излезам на работа. Не сакам да зависам од никого и милиони да заработува маж ми, сакам на први да си земам моја плата.
Ама тука правиме муабет мажот кога не ја пушта жената да работи,а не кога таа доброволно си избрала да не да работи.
@simona_baby читам за што правите муабет. Пишав и погоре, освен ако мажот не е некој љубоморен или припрост не знам поради која друга причина не би ја пуштал. Но исто така гледам дека сите пишуваат примери за трети лица, ниту една не пиша лично за нејзе па да прочитаме и други причини. Затоа и пишав дека ако една жена е дома не мора да значи дека мажот не ја пушта да работи, можеби има и други причини.
Zaboravate nesto, ako zenata sedi doma ne znaci deka ne zarabotuva, ima zeni koi rabotat od doma. Moja bliska raboti od doma za stranska kompanija i zarabotuva poveke od odlicno.
Не зборуваме кога жената избрала тоа што избрала, туку за оние кои им е скратен тој избор од страна на брачниот другар.
Znam za sto e temata, ama se otide von nea pa eve samo potsetuvam deka ako edna zena e doma ne znaci deka ne zarabotuva i ne" nosi" pari doma.
Потрачарска и побескорисна тема нема на форумов. "Знам една...", "На сестра ми другарката, на нејзината братучетка, другарката"..... И сите жени ги ставате во ист кош, уствари ко што кажа членка погоре луѓето имаат разно разни причини, ама вие им знаете зад затворени врати дома што им се случува. Балкан
Не постои основана причина теоретски да се зборува за таква можност, не пак во реалност некој стварно да го доживее тоа.
Не знам колку е за жалење, бидејќи индивидуални избори се во прашање. Јас правам што јас ќе решам, никој нема да проба да ми налага било што. Ако и другите се со ист став, нема да дозволат некој да ги контролира.