Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Причини поради кои еден маж не ја пушта сопругата да работи

Дискусија во 'Брак' започната од WildMk, 17 јуни 2021.

1. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.256
    Ни една не верувала, додека не и' се случило.

На poppie му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    5.682
    Допаѓања:
    19.079
    Мое мислење имам изнесено претходно од искуство од на другар татко му, за кое логички мислам дека е така, не ја пушташе мајка му да работи за да бидат зависни од него. Е сега дали тоа го прави него посилен или шо, абер неам.

Друго шо мислам поради кое не би ја пуштал жената е затоа што не е сигурен во неа и си мисли ако ја чува дома че биди се океј.

Трето мислам дека смета дека е способен да го гледа целото семејство и мајката да се фокусира да го израсне детето со неа.

Првите две што ги наброив сметам дека се несигурни, кукавици мажи што си мислат дека се некој и нешто. А третиот пример ми е онака океј, али во Македонија ретко кој смртник зема повисока плата од 40 илјади за да може сам да го крепи семејствотот.

На Tanjamm, Dust, poppie и 2 други им се допаѓа ова.
  3. MissBreezy

MissBreezy Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2011
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    2.053
    Имам таков чичко кој не ја пушта стрина ми да работи. Или пак, ако ја "пушти" тоа трае многу кратко, затоа што за најмала ситница ја тера да напушти, па веќе и таа самата има изгубено секаков сенс за работа со луѓе. Жената подиве, ја побудале ми се чини. Конкретна причина зошто не и дозволува нема, мислам дека си пати од она "мажот е глава на семејството и тој принесува за дома". Најјакото е што тој најмалку придонесува, дури можам да кажам ќерките го издржуваат цело семејство.

Општо земено, освен тоа дека се заглавени во некои патријархални размислувања, уназадени до немајкаде, немам идеја зошто еден маж би имал таков став за својата жена во 21 век. Не ни можеш да им влезеш во концептот на размислување, затоа што е далеку од твоите размислувања, затоа и не ни прави логика.

Имам и друг интересен пример, каде што падна муабет на тема токму за вакви работи помеѓу млад брачен пар, мене и бившиот сопруг. Имено, паров како и многумина, моментално работат во Германија. Дискутираме ние така, кога одеднаш, ни две ни три, се избаци алфа мажјаков со ставот: Ние ќе се вратиме и ќе си купиме куќа надвор од центарот на Скопје и жена ми нема да работи.
    Значи истата таа жена негова моментално 'рмба на две работни места заедно со него во Германија, а петелов кога ќе дојде назад тука (што се сомневам дека ќе се случи) ќе се фали колку заработил, како успеал и ќе и прави филм на женава дека тато носи. А мама што? Очајна домаќинка? Негувателка на деца? Притоа нигде не ја праша ниту и дозволи на женава да се произнесе со свое мислење.

Ова е само една компарација, дека не се само постарите со овие затуцани размислувања, туку и помладите, за кои човек би се зачудил, сметајќи дека се доволно образувани за да мислат поинаку. Повторно се потврдува дека интелигенцијата не е поткрепена од нивото на образование, ма колкаво тоа било.

Последна измена: 25 декември 2021
    На Tanjamm, Dust, poppie и 6 други им се допаѓа ова.
  4. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.082
    Допаѓања:
    6.661
    Po stoti pat na iritirackata tema, zaradi toa sto saka da ja ima vo saka da ne mu bega i da ima koj da mu gi pere gakite oti ako e nezavisna tesko so takva zena da si igra ke go ostave kako kuce egoto ke se povrede toa e. Zosto mazot ako zenata ima faks ne se potrude da i najde rab sprema strukata a ne da ja tera doma da sede i da se asocijalizira?

На Tanjamm и supergirlmb им се допаѓа ова.
  5. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.364
    Допаѓања:
    7.820
    Сега ќе те нападнат зошто мажот да и најде а не самата. Ама може тој има повеќе контакти, луѓе . Многу ги осудуваме жените што седат дома во последно време од било која причина.

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Green Ivy

Green Ivy Активен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2020
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    23
    Zoshto vredeshe da napomenish deka e muslimanka, izvini vaka ?

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  7. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.150
    Допаѓања:
    50.526
    Овие се некои заостанати мажи сигурно.
    Маж ми никогаш не би ми направил така.
    Јас плата тој плата повеќе пари би имале и би биле опуштени.
    Некој беше спомнал можеби е љубоморен мажот, таа ако сака и да не оди на работа ќе му направи нешто на мажот т.е ќе го изневери.

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.165
    Допаѓања:
    8.470
    Можни причини зошто мажот не ја пушта жената да работи:
    Нарцисоидно растројство, патолошка љубомора, психопатија.
    Ако жената одбере да не работи, тоа е друга тема веќе. Овде зборуваме дека таа сака, ама мажот не ја пушта, или тој одбира во нејзино име каква работа ќе извршува, што е едно те исто во суштина, со оглед на тоа дека и домашните обврски се неплатена физичка работа.

На noteforself, Nausicaa, crimson и 4 други им се допаѓа ова.
  9. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.653
    Допаѓања:
    79.511
    Затоа што почесто кај муслиманите има вакви забрани за жените. Не мораше да спомнам дека е муслиманка, да. Во право си за тоа.

На Tanjamm, Just.do.it и Angie1432 им се допаѓа ова.
  10. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.256
    Предрасуда.

На Green Ivy му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.653
    Допаѓања:
    79.511
    Те почитував како член ама после ова не.
    Не е предрасуда, реалност е. За жал. Па мисли што сакаш ти.

На asdas му/ѝ се допаѓа ова.
  12. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.256
    Ти кажувам дека е предрасуда.
    Немаш појма колку македонки живеат со насилни партнери.
    Да, забрана да работиш е врста на насилство.

13. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.611
    Допаѓања:
    39.120
    Ова или за заебанција за инат го пишуваш или немаш видено очигледни генерални разлики меѓу традиционални муслимански семејства и македонски.Генерални, зашто очигледно не важат за сите, ама за добар дел од популацијата да.

На asdas, Daniela93, Tanjamm и 7 други им се допаѓа ова.
  14. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.256
    Меѓу традиционални муслимански и традиционални македонски семејства, нема никаква разлика.

15. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.935
    Допаѓања:
    48.110
    Вакво мислење имаш ради тоа што поправиме ако се лажам, битолчанка си (мал број на муслиманско население живее) и сега живееш во Скопје така да според мене си немала многу контакти и соработки со традиционални муслимански семејства. Првите се далеку порадикални

На asdas, Daniela93, mode-kristina и 4 други им се допаѓа ова.
  16. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.740
    Допаѓања:
    172.851
    Дојди во Батинци (најблизу ти е до затуцано племе :D ) .. ќе видиш како жената не смее да писне во некои муслимански семејства
    И млади и стари.. дома ќе седи куќа ќе чува, деца ќе гледа..

После ќе те носам на викенд..близу ми е викендицата:D во друго несоцијализирано племе..
    Да видиш па таму како е..

На asdas, mode-kristina, Billy Idol и 5 други им се допаѓа ова.
  17. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.256
    Дојди ти во Ношпал, па ќе видиш како изгледа 'традиционално македонско семејство'
    Исти се сите.
    Не, вие сте гратски деца и не знајте по македонските села какви примери има.

На ♤the girl&, Green Ivy и elimkd им се допаѓа ова.
  18. rebekah123456

rebekah123456 Активен член

Се зачлени на:
    28 мај 2021
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    15
    Па одредени не смеат да писнат ни во македонски семејства. Исто е, било македонка или муслиманка пак може животот пекол да ти е. Не е битно дали во поголем процент се загорзени муслиманките или македонките. И македонката може да биде на исто ниво малтретирана и загрозена како и муслиманката и обратно.

На Green Ivy, mode-kristina и mssuniquee им се допаѓа ова.
  19. Indiegurl

Indiegurl Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2017
    Пораки:
    1.817
    Допаѓања:
    6.306
    Вајлд, ти гарантирам со живот не е така.
    Предрасудите постојат со причина.
    Муслиманските семејства се многу поразлични од традиционално македонските.
    Се сложувам дека и двете се крајно сексистички, ама некои се повеќе од другите.

И не, не мислам да навредам никого, само тоа ми е мислењето.

На mode-kristina, elimkd, Billy Idol и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.611
    Допаѓања:
    39.120
    Ете и во село сме биле сме виделе, па пак нема да споредувам македонски со албански семества.Зашто ако македонските заостанати семејства се останати само уште по селата и помали места, кај албанците се почести такви случаи отколку модерни и урбани семејства.Разликата е во застапеноста, што е многу битна.Подружи се малку со албанци па одма ќе видиш разлика во менталитет.Не викам дека се они лоши луѓе, апсолутно не, ама чист факт е колку голем број од нив ментално сѐ уште живеат многу години назад.

На asdas, mode-kristina, elimkd и 3 други им се допаѓа ова.