Мажот ако недај боже почине, нешто му се случи, кој ќе ја издржува после сопругата или ќе бара на 50,60 години работа? Ако може некој да ми разјасни како иде ова, бидејќи не ми е јасно... Па уште тие што се фалат дека маж работел за нив?
Боже божее Значи право на пензија имаат едно од нивните деца до 26год под услов да е студент или сопругата доколку не е вработена, значи независно дали починатиот земал плата или бил пензионер им следува пензија дали на детето или на сопругата @franca
Алал да им е на тие мажи што на денешницава можат да заработат доволно за жената да не работи.. мене ми е не сфатливо со една плата денес да издржуваш семејство со едно дете а камо ли повеќе..
Стварно не сум знаела дека жена може да наследи пензија на маж... Инаку, @nena2010 работат во странство и праќаат пари, јас неколку жени што знам така функционираат, а за овде не знам како. На темата, може да кажам дека срамота е во 21 век човек да нема работна навика, колку и да е некоја домакинка како бре не се затупувате дома и не ви е досадно, јас да седам само дома мислам ќе умрам од досада и тие мажи што не им дозволуваат на жените да работат пу пу недај боже.
Има право на семејна пензија, ако ги исполнува условите: Ако имаат право повеќе членови на пензијата ќе земе 40%. Сите деца имаат право, дури и внуците (се разбира што ги исполнуваат условите).
Незнам која е тајната, а и Вујковците не се тоа што беа, сега секој за себе си гледа. И јас да сум во странство сум отишла да заработам, не да праќам на некој џаболебар што не сака да работи и да дреме по кладилници.
Мислев како на филмовите кога ти стасува писмо дека имаш дел од богатството на некој починат роднина што не си ни го познавал порано
Во никој случај не треба мажот да и забрани на жената да работи! Во кој век сме? Сега скоро сите сме факултетски образовани, со работа и свои финансии. Замислете колку би било грдо да бараш секој ден од мажот пари, па да ти вика дека премногу трошиш за глупости и да ти се развикува. А жени сме, сакаме нова гардероба, обнова на шминка, нови чевли и чанти, иако имаме 200 во плакар. Значи најубаво е да се има свој денар во џеб, така никој нема да смее да ти каже ни збор. А тие ако нејкат работа, нека ја напуштат тие и нека бараат секој ден од жената пари! Да видат колку е мизерно тоа!
Не знам што е лошо да се најде маж што би работел за жена, јас искрено би сакала да најдам таков ама не сум таква наметлива и итра лисица, обично такви наоѓаат таков, најубаво е кога си имаш слободно време кога сакаш и колку сакаш и не си ограничен со работа Сеа, да не се лажеме, не работиме сите од што сакаме туку од што мораме, порано мажот ако не бил способен да издржува жена и барем едно дете, не требало ни да се жени, а ова да не дозволува на жена да работи само ако го исполнува предходниот услов и малце сурово звучи ова некој нешто да забранува