Проблеми со вкус и мирис после корона

Discussion in 'Коронавирус' started by аненце200220, Feb 3, 2021.

1. luciamk

luciamk Истакнат член

Ohoo ste bile prilicno tesko

Vi blagodaram za odgovorite

tambelina likes this.
  2. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Наредниот ден мислам беше. Тестот го направив четвртиот ден после првиот симптом (висока тт).

3. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Мирисот на изгорено без да постои реално дразбата (нема ништо изгорено во близина) или Phantosmia како симптом го има и кај доста други проблеми. Проблемот најчесто е заради проблем со носот или устата а во многу поретки случаи е невролошки проблем. Но може да биде и погрешно интерпретирана дразба која реално постои. Осебено заради тоа што велиш дека и други дразби (вкусови) ги перцепираш како поинакви. Провери кога ти се јавува најчесто (велиш кога ќе легнеш) и провери ја околината каде што најчесто ти се јавува. Може е изворот нов душек, тепих, постела или клима уред кој оддава некој одор што го перцепираш како изгорено.

BlackMistery likes this.
  4. BlackMistery

BlackMistery Популарен член

Ми се појави после прележана корона така да сигурна сум од тоа дека е. Но, се средува полека.

5. Acronia

Acronia Истакнат член

Прележав во март, ми заврши кон крајот на април, и освен што имам лезии, црвенило и чешање по вените и телото, одвреме навреме ми се јавуваат некои чудни вкусови во устата без притоа ништо да пијам или јадам. Исто дур ја имав короната чувствував мирис на лекови во болница.

6. Виктор и ја

Виктор и ја Активен член

Здраво на сите.
    Прележав корона во август. Пред една недела ми се појави тој чуден и одвратен вкус и мирис. Не можам ни да јадам ни да пијам затоа што имам нагони за повраќање. Ќе ве молам за помош, што јадевте вие во овај период?

7. tambelina

tambelina Популарен член

Буквално од сЕ ти се повраќа? Мене од одредени намирници ми се гади како лук праз кромид пиперка јајца банани и месо ,сите ми имаат некој заеднички гаден вкус . А од Април сум јас тогаш имав изгубено па почна да Ми се враќаат сетилата и ми се смени вака . Потта непријатните мириси не ги чувствувам или ако сум премногу блиску не ги чувствувам како што се туку изменети. И некои парфимирани ствари ни се гадни

8. Виктор и ја

Виктор и ја Активен член

Да, буквално од се, дури и водата ми има таков вкус. Можам да јадам само одредена храна ама во многу мали количини, одма ми се повраќа. И јас не ги чувствувам непријатните мириси, а пријатните ми мирисаат одвратно.|(

9. Nena Jovanova

Nena Jovanova Истакнат член

tret mesec bukvalno od se mi se losi po prelezuvanjeto na koronata,mn e mal brojot na namirnici koi mozam da gi jadam,se mi ima neubav vkus i miris.Dali i nekoj drug se soociva so ovakov problem i dali ima resenie na ova,sepak samo od ovosje svezo ne se zivee :@:@

10. Paris hilton

Paris hilton Истакнат член

Nemam vakvo iskustvo ama procitav na internet deka na nekoj mu traelo so meseci takviot gaden ukus. Ne znam samo tocno kako se vikase statijata na koja citav, ke najdam i ke ti pratam link.

11. К.М*

К.М* Истакнат член

Исто и кај мене, прележав во август и имав изгубено само сетило за мирис околу една недела, а вкус имав. После некое време ми се смени вкусот исто, па сфатив дека е од последици од короната. Кромид, праз, лук, јајца, сусам, месото катастрофа, а најмногу пиперки, на кој и начин да бидат зготвени или пак и свежи. Од пиперките вкусот ми е толкуу грозен и ми останува долго време по цели денови тој вкус во уста.. Ужас. Исто така и од потта, буквално од сите места што се потат мирисот ми е ист некаков како никогаш немав осетено… Не знам до кога ќе трае ова, се надевам за скоро веќе ќе помине, најмногу ми е жал за јадењето бидејќи тоа се сите јадења што секојдневно ги јадеш и ти биле омилени а сега …

Matotheja likes this.
  12. lale22

lale22 Истакнат член

Prelezana korona pred edna godina togas izgubiv miris sega vo januari pak prelezav, nesesekavam da izgubiv miris, dali vi se slucuva nekogas pointezivno nekogas pomalku da gi osekate mirisite.

аненце200220 likes this.
  13. Nikolovska09

Nikolovska09 Истакнат член

И мене исто од пред некој ден неможам ништо да поднесам освен макарони и леб, сега во ред си ти помина?

аненце200220 likes this.
  14. Matotheja

Matotheja Популарен член

Дали сум само јас или не, не знам, ама мене пост Ковид мелено месо многу ми мириса на кромидоини, не можам да поднесам хамбургери, мусака, полнети пиперки и сл.

15. аненце200220

аненце200220 Активен член

Да.

16. аненце200220

аненце200220 Активен член

На фб постои група PAROSMIA, таму можете да прочитате за исти случаеви со лош мирис и вкус на одредена храна омекнувачи, парфеми..

NoirSerpentine likes this.
  17. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Прележав корона во јануари, вкус имав нормално цело време, а мирис снемав комплетно неколку дена и потоа најнормално ми се оправи.

Во март, почна секоја храна да ми има ко придружба на вкус на покварено месо, баш секоја и ќе полудев од што не можев до крај да уживам во храната. Исто мирис, цело време чуден, еднашка во парфемерија бев и сите парфеми ми мирисаа исто, некој гаден, интезивен мирис кој мислам ми го пробуши мозокот. Уште ми трае.

Мислите ли дека е задоцнета последица од прележан ковид, можно ли е? Се мислам да правам испитувања за нешто друго да не е.

18. К.М*

К.М* Истакнат член

Не, уште ми трае и со ист интензитет.... немам подобрување.

Nikolovska09 likes this.
  19. NoirSerpentine

NoirSerpentine Истакнат член

Имав многу истенчен мирис и дури ми позавидуваа на способноста да препознаам некои мириси. Пред година и пол изгубив и мирис и вкус. Не знам дали е од корона или од преладен и воспален нос и синусно воспаление но од тогаш ми се нема вратено целосно, а одредени парфеми кои порано многу ги сакав сега ми се неподносливи. Се обидувам да распознаам дали одредена состојка во парфеми, омекнувачи и слично ги поврзува и затоа не можам да ги поднесам, ама до сега не можам да оценам.
    Некаде прочитав дека AD капки помагале, се обидов со нив.
    Исто така се обидов со процесот од мирисање на 4 мириси: еукалиптус, роза, лимон и каранфилче (или есенцијални масла од овие).
    Не знам дали немав доволно дисциплиниран став околу ова па не успеа во некоја голема мера.

Токму заради тоа што порано имав многу истенчен мирис, моменталната состојба многу ме погоди. Плус забележам дека понекогаш заборавам да нанесам дезодоранс бидејќи не чувствувам непријатна миризба (не дека имам некој проблем ама барем во лето и на топло па кога ќе ди отидам забележувам по маицата). Ми требаше време да почнам да се навикнувам и уште целосно се немам навикнато на оваа состојба.

Nena Jovanova and tambelina like this.
  20. tambelina

tambelina Популарен член

Истоо! Од прв до последен збор. Како јас да сум го пишувала. Само што имам плус проблеми со нервен систем ,главоболки , константно затната ноздра,киселини во ѓлудникот,тахикардии,болки во зглобовите и мускулите … ;(

NoirSerpentine and Nena Jovanova like this.