Posle sekoe jadenje skoro mi doagja kako gorushica zhigovina nz kako da objasnam i poduena sum,nemam bolki vo stomak ni slicno sto bi mozelo da e
Здраво, машко сум и ми треба помош/совет. Животов ми стана очај последниве година дена. Имам тешкотии при дишење, како да ми е желудникот/дијафрагмата во грч. Имам киселини ...а на гастроскопија наодот ми пишува се е океј (најверојатно бидејки пиев Нолпаза периодот пред тоа, па да маскирало симптоми) На ренген со бариумова каша покажа каскаден желудник, без знаци за хиетал херниа. Дали е можно од желудникот да ги имам овие проблеми со дишење и болка под десно ребро? Не можам да зборам многу додека седам осеќам дека ми ја притиска дијафрагмата...дали е гастритис ни тоа не знам. Ослабев 20кг. Некој со слично искуство..? Не знам дали да одам на местење желудник, не знам кај да барам чаре веќе, цела година ми отиде во пропаст..Докториве кај нас се катастрофа и без интерес да помогнат. Ако има некој совет, фала.
Здраво ве молам за мислење. Се работи за мојот сопруг. Има 27години. На гастроскопија му открија хијатална хернија на желудник, лизгачка. Му дадоа терапија со нолпаза 4 месеца. Еве веќе ги пие една недела но не чувствува подобрување. Од симптоми има често ждригање и понекогаш повраќа. Ме интересира што понатаму, дали операцијата е решение и дали е ризична? Исто така му е страв бидејќи прочитав дека со текот на времето киселините од желудникот можат да направат дупки на хранопроводот. Ве молам за мислење поздрав
Матичен не те упати што следно да испиташ? Ако е гастритис би требало да се види на рентген. Од десна страна е црн дроб.. Јас би закажала на интернист да ме види на абдоминално ехо, да провериш крвна слика, аст и алт, хеликобактер.. друго не знам што да те советувам. Докторите се катастрофа, ама ако имаш проблеми со дишење и ти влијае на квалитет на живот, нема откажување. Сепак мора доктор да ти помогне
Матичниот не знае каде да ме упати...чим овие специјалисти не се замараат. Чарето го барам и во алтернативна медицина, ако треба ќе одам и во Белград на местење желудник, не знам што друго да испитам. Ехо иам праено, ок е, крвна слика исто. Од што се незаинтересирани докториве се ти препишуваат на стрес...овие тешкотии при дишење влијаат и психички чим веќе долго време не го знам проблемот..
Здраво, дали може да ми кажете за рентген снимање со бариумова каша како оди процедурата и дали кашата се поднесува?
Интернист или гастроентерохепатолог дава упат. Гладен се оди и не е нешто неподносливо. 1мин трае дур те снимат а кашата може е малце гадна ама не е до толку за да повратиш, повеќе е јак вкусот. Носи си вода со тебе. И прашај после што да јадеш/пиеш за да се прочистиш побрзо
Чисто сумњам дека во полоклиника Чаир имаат таква опција…. Сите ми викаат само соработувај и диши правилно, ама јас на забар едвај додржувам…
Leleee…neka mi e so lesno, valjda nema nekoj problem da napravam ako me fati panika i nagoni za povrakjanje.