Во упатството пишува после главен оброк и вечер пред спиење, ама јас ги пиев сабајле на гладно пред јадење и навечер пред спиење
Zdravo, sakam da prasam dali ima nekoj slicno iskustvo ili da mi kaze nekoj priroden lek sto mu pomognal. Znaci veke 2 godini nemam mir od zeludnikot. Pred edna godina bev na gastro i mi rekoa vospalenie na zeludnik sluzokozata bila mnogu ostetena i mnogu zeludecen sok e prisuten. Mi dadoa terapija emanera, don peridon, esox one... Posle 6 meseci bev pak na kontrola bidejki nemase podobruvanje i pak istata sema mi ja dadoa so apcinjata no nemam nikakov rezultat. Znaci sekoj den imam strasni bolki, na sekoja hrana veke sum osetliva.
Da sekako ne jadev luto kiselo zacineto przeno.poveke bev na kompiri oriz belo meso riba. I sekako po pomali obroci.
Terapijata e taa, i štom veliš vnimavaš na ishranata ne znam sto drugo da ti kažam, probaj aloe vera nekoe po kvalitetno kupi za pienje toa e dobro za želudnik, heliko bakterija ispituvaše li?
Дали знаете што ви предизвикало гастритис? Дали земате можеби некои лекови што може да направат гастритис како: бруфени, суплементи на железо? И дали сте тестирале хеликобактер? Дали сте правеле операција на жолчката?
Промена на исхрана и домашен кантарион масло, подобро е, ама не можам да кажам дека 100% ми е излечен.
Da imam primeno i brufeni i suplementi na zelezo. Inaku helikobakter e negativna. Imam praveno operacija na zolckata nekade fevruari mesec.
Ако сте правеле операција на жолчката има можност да е жолчен рефлукс (bile reflux). Oбично терапијата е ИПП (како еманера, ланзул, итд) + UDCA или TUDCA (поекономична варијанта) + Sucralfate + Прокинетик (како Domperidone). Од овие работи Sucralfate само нема кај нас. Може да најдете човек да ги купи од Германија, Унгарија, Чешка итд. Може да ја погледнете следнава база каде го има. Sucralfate ја заштитува мукозата на стомакот од иританти како жолчната материја. Нешто најблиску до Sucralfate што го има кај нас е Ulcamed. Доколку моментално имате потреба од железо побарајте од докторот да ги примате преку инфузија наместо таблети. Ако имате потреба од бруфен разговарајте со докторот да го замени со парацетамол или ако има можност воопште да не го примате. Ве советувам да разговарате со Доц. Др. Владимир Андреевски, државно во универзитетска клиника или во VFV clinic (приватно).
Имаѓ гастритис. Пијам веке две недели Аципан наутро и навечер од 40мг. Внимавам на храната мегутоа гадењето ми продолжува. Сега терапијата ми е по една таблета само наутро. Дали смеам да ги сменам во Нолплаза да пробам дали е исто или морам консултација со лекарот прво.
Хернија на желудник имам, желудникот ми се поместува скроз горе кај белие дробови мислам дека, буквално го осеќам таму, осеќам болка, денеска бев на доктор, ми дадоа некои ќесички прашочиња, ако не се смирува болката, ќе правиме снимање со каша, ама знам и што ми е проблемот, што од немање време јадам еднаш у денот итоа мн количински, и после прејадена секако ќе ме боли желудник. Дали имате некој совет или лек што би помогнал? Како се соравувате?
Јас го имам истиот проблем, и мислам дека и од тоа добив панични напади. Од тоа имам и аритмија, и не можам да земам воздух убаво, затоа што си го осеќам желудникот како да ми притиска на срце.. Докторот ми кажа дека лек нема за тоа, освен оперативно ама тоа е многу ретко и ептен ако е веќе проблем. Ми кажа помали оброци повеќе пати во денот, после јадење никако легнување, додека јадеш ако можеш да седиш исправено и газирано не. Мене ми помогнаа Essox ќесичките, и се трудам да јадам помалку а почесто, иако ретко тоа го практикувам. Има и некои вежби на интернет, јас и тие ги практикувам, наводно се враќа желудникот на место.
Да, плус може да вклучите Ulcamed. Ако и тоа не помогне, може да вклучите и Domperidone. Само пред да почнете да земате било што консултирајте се со доктор зошто јас не сум доктор и читајте ги упатствата што одат со лековите. Исто може да пробате со исхрана, да избегнувате кисела, зачинета и масна храна. Ова важи и за пијалоците. И да јадете почесто 5-6 оброци наместо 3 големи оброци. Дали имате направено тест за H Pylori?
A dali so Sucralfate mora i Emanera ili nesto slichno ? Ne e Sucralfate oblozuvac na zeludnikot , mislam ne ja ima istata namena kako da receme Emanera Lanzul??