Дечки, пробајте вака по едно јаболко секој ден на гладно 30 дена, не губите ништо, може само да добиете, треба да видите разлика околу втората недела веќе.
Дечки ова е за луѓе што имаат болки во желудникот без други здравствени проблеми како операции, бактерии и слично за тоа ќе си слушате што ви кажуваат докторите.
Не, еманера и ланзул ги гасат протонските пумпи и ја намалуваат киселината што ја лачи желудникот. А Sucralfate формира бариера и го штити желудникот од стомачната киселина и од жолчната материја. Ако можете да го најдете од странство супер, ако не пробајте со Ulcamed. Домперидон го забрзува празнењето на желудникот и не дозволува долго време жолчната материја да се задржи во него.
Dobro da , no operacijata e vadenje zolchka shto e mnooogu povrzano so bolki vonzeludnik Dali od Ramep ili Ursofalk custvuvam naduvanost na stomakot otkako gi pijam.Bidejki imam zapek moze li da se vkluci ptobiotik .Digeston znam ima i plis enzimi , mi pomagashe , ama sega neznam dali odi so Ramep i Ursofalk?
Zdravo, vekje period od 3 meseci imam problem bolka ispod rebrata od dvete strani i bolki vo stomakot na momenti pogotovo od desnata strana, dijarea imam od vreme na vreme ali toa moze i na psihicka baza zatoa sto sum preplasen od bolesti, gastroskopija napraviv pisuva deka ima sitni erozii na Z linijata , ligavicata difuzno gastricno izmeneta zeludnik kaskaden, napraviv i rengen cist e krvna slika odlicna eho odlicno, uste kolonoskopija mi preostanuva a nemam nikakvo podobruvanje mi dade terapija ali nemav nikakvi podobruvanja i ja prekinav posle 2 nedeli ranep 2x1 i exos kesicki.. bolkata mi e sekojdnevna i nikako ne se smiruva dali moze nekoj da mi pomogne ?
Sucralfate 1 час пред оброк (2 до 4 пати на ден) Ulcamed 30 мин. пред оброк 3 пати на ден + еднаш пред легнување. ИПП како Emanera, наутро 30 мин. пред појадок со вода. Domperidone 15-30 мин пред главните оброци 3 пати на ден. Консултирајте се со лекар ако земате домперидон на подолго време. Може да има некои несакани ефекти. Sucralfate или Ulcamed не се земаат двата. Значи едниот или другиот, кој ќе го најдете. Ramep е ИПП како Еманера. Колкава доза земате? Може да ја намали дигестијата и да предизвика подување на желудникот. Рамеп и урсофалк и двата може да предизвикаат запек. Ако урсофалк не ви помагаат може да го прашате докторот да ви препише Cholestyramine. За жал, Cholestyramine го нема кај нас. Дигестивни ензими и пробиотик може да се земе и да го зголемите количеството на растителни влакна и пиење на вода.
Ramep mi prepisha nasabajle i navecer po 10mg pred obrok .Me buni shto mi rece i Ursofalk pred obrok isto nasabajle navecer.Vo upatstvo pisuva Ursofalk posle obrok
Некогаш докторите препишуваат два пати на ден по пола доза ИПП да има поголема ефикасност. Некогаш исто ги препишуваат на тој начин ако имате рефлукс навечер. Тоа е сосема во ред. Таа доза е стандардна ама кај некои луѓе може да направи проблем со дигестијата. Во тој случај може да се намали дозата. Да, урсофалк за жолчен рефлукс се дава 30 мин. пред оброк. Некои даваат 2 пати на ден, некој 3 пати на ден по 250mg пред главните оброци да го намали испуштањето на жолчен материјал за време на дигестијата. Да може да ги земате кога ќе почнете со оброкот или малку пред да почнете со оброкот.
Некогаш треба да поминат 1 до 2 месеци со терапија пред да видите резултати. Пробајте и исхраната да ја промените. Избегнувајте зачинета, мрсна и кисела храна. Јадете повеќе оброци на ден. Еве еден линк од книга со рецепти и суплементи. Анксиозноста може да ја намалите преку медитација, фитнес и когнитивнo-бихејвиорална терапија (КБТ). Некогаш стомакот реагира од стрес. Ако ова не помогне, во краен случај се препишуваат трициклични антидепресанти како Amitriptyline во мала доза 10-50 mg.
Blagodaram na objansuvajeto , pofobrone koga nekoj ke ti razjasni.Inaku isto mi e chudno kako Ursofalk namaluva zolchna technost a ustvari samiot toj e nekoja vrsta zolchna kiselina.Ili ja razreduva zolchnata technost??
Mene posle obrok ,posle 40 tina min me peche zeludnikot .Toa e od vishok zolchna technost?? Taka mi e otkako mi ja izvadija zolchkata pred nekolku meseci , umrev vekje, neznam dali ke se sredi
Bev povtorno kaj doktorot mi prepisa colonosal 1x na den i emanera 2x1 moram da probam i so ovie tableti dali kje pokaze nekakov rezultat bukvalno bolkata e mnogu dosadna i sekojdnevna vo mojot zivot sto mi go narusuva mirniot nacin na zivot..
Renapot gi piev skoro 2 ipol nedeli nemav nikakva reakcija na podobro, pijam caj od kantarion terapijata mi bese prepisana 3 meseci jas ja prekinav od taa pricina.. Mozebi i jas zgresiv ama jas sekogas stojam pozadi toa deka ako ti odgovaraat tabletite treba nekoja reakcija da ima na podobro..Inace pobarav od moja strana na Doktorot Kolonoskopija no toj odbi da ja pravi mi rece nemas potreba dzabe kje ti gi zimam parite..
Да, содржи жолчна киселина што ги разградува лошите жолчни киселини што прават иритација на желудникот и хранопроводот. Исто го подобрува протокот на жолчната материја од црниот дроб и прави полесно да оди во тенкото црево а не во желудникот. Ако печењето ви се јавило после вадењето на жолчката има голема веројатност да е од тоа. Ако UDCA не ви помогне пробајте со Cholestyramine и Domperidone. Жолчниот рефлукс знае да биде досаден посебно после масни јадења. Во најлош случај ако ништо не помага, може да се направи операција да се пренасочи жолчната материја.