Проблеми со желудникот

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Podarok, 10 март 2011.

1. yoto

yoto Активен член

Се зачлени на:
    29 јули 2023
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    20
    1h пред појадок Sucralfate, 30 мин. пред појадок фамосан. 1h пред ручек Sucralfate. 1h пред вечера Sucralfate, 30 мин пред вечера фамосан. 1h пред спиење Sucralfate.

Доколку имате болки пред легнување земете ја последната доза на фамосан 30 мин пред легнување наместо 30 мин пред вечера.

Fluoxetine е SSRI ама може да намали како ја перцепирате болката или ако болката е предизвикана од стрес или депресија. Амитриптилин спаѓа во трициклични антидепресанти и делува на друг начин. За болка се препишуваат во мала доза 10-50 mg. Секако консултирајте се со доктор, не земајте антидепресанти на своја рака.

Последна измена: 11 септември 2024
  2. Nelisa

Nelisa Активен член

Се зачлени на:
    27 јули 2024
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    2
    Ushte nesto da prasham , jas so ruchek zimam Enzimax forte ...toa moze da si go teram ako vklucam Sucrafalte?
    Ne e povrzano enzimot so nisto od ova?

3. yoto

yoto Активен член

Се зачлени на:
    29 јули 2023
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    20
    Се извинувам, корекција на претходниот мој пост. Бидејќи Sucralfate може да ја спречи абсорпцијата на други лекови, вклучувајќи го и фамосан подобро е да земете Sucralfate 1h пред појадок, па фамосанот 1h после појадок. На овој начин оставате 2h простор помеѓу нив. Ако земате други медикаменти или антибиотици оставете секогаш 2h простор. Еве го корегираниот распоред:
    1h пред појадок Sucralfate, 1h после појадок фамосан. 1h пред ручек Sucralfate. 1h пред вечера Sucralfate. 1h после вечера фамосан. 1h пред легнување Sucralfate. За последната доза фамосан гледајте да е 12h после првата доза и да е на 2h разлика од Sucralfate.

Да, може да го земете ензимот.

А од каде го набавивте Sucralfate, чисто ме интересира ако во иднина го пробам и јас?

4. Paula123

Paula123 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2020
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    43
    Здраво, има ли некој што има кила на желудник?Да ми пише во лп :)

На Dona11 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. KiT

KiT Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2012
    Пораки:
    1.388
    Допаѓања:
    7.651
    Јас знам човек кој има. Вода од Врњачка бања зема и му помага. Кога оди таму пие и за дома си носи.

На JohnyKiddon му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Paula123

Paula123 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2020
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    43
    Дали може некако да се распрашаш каква е таа вода

7. KiT

KiT Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2012
    Пораки:
    1.388
    Допаѓања:
    7.651
    Вода од таму. Ќе одиш и ќе прашаш, најверојатно од извор или чешма се полни. Ептен му помогна, килата се намали и смирена е веќе долго време.

На JohnyKiddon и Paula123 им се допаѓа ова.
  8. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.572
    Допаѓања:
    5.906
    здраво

јас јадев премногу благо
    веќе скоро 2 месеца не можам да јадам ми се подига.. има ли некој искуство ?
    бев на роденден 2 апки и ќе се исповратев,не сум бремена

9. yoto

yoto Активен член

Се зачлени на:
    29 јули 2023
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    20
    Контактирајте го матичниот нека ви даде упат за поширока крвна слика и тест за бактеријата H pylori.

На SunnyGirl2 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. JohnyKiddon

JohnyKiddon Нов член

Се зачлени на:
    11 октомври 2024
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    1
    Jas bev na gastroskopija pred 4 meseci kaj Doktor Vasilevski, isko mi ponudi ako sakam so anestezija odbiv... covekot ima zlatna raka i skoro i niso da ne osetiv zavrsi za 2-3 min i mi utvrdi kila na zeludnik mi dade da pijam samo emanera pred jadenje... bev super 2-3 meseci skoro i nikakov problem nemav... pred 1 mesec imav mn stresna situacija i osekav nenormalna bolka vo zeldnikot i gradite...bev na urgenten i mi utvrdija deka so srceto se e vo red ama jas od toj den do sega imam mn cesto kako aritmii i cukanje na srceto posilno i so pogolem puls od obicno bolki vo gradite i grbot, + zeludnikot mi e vo polosha sostojba od pred da pocnam da pijam terapija... ne znam dali ti pomoga mojov odgovor, seuste pijam samo emanera i ne znam so da pravam ako ima nekoj sovet so da praam pijam plus...

Последна измена: 11 октомври 2024
    На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. rokiroksana

rokiroksana Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јули 2013
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    98
    Здраво ,после огромен претрпен стрес и сеуште стресен период,(болест во семејството)ми се јави првично засипнат глас подолго време.Бав на ОРЛ некој едем на мукоза ми најдоа каде со терапија се среди.причините за тоа најверојатно биле киселини,но јас немав тогаш,проверив Хелико преку фецес испадна негативен.Потоа почна пецкање во грлото, стегање во грло кнедла во грлото кои секојдневно ги чувствувам,се појавија и киселини болки во желудник и грб.Од матичен пиев нолпаза која не ми помогна мн,па ваја рефлукс,а сега завршив со цело пакетче Еманера .постојано ме пецка во грлото ,кнедла гушење... внивам на исхрана , дури и ми е страв да јадам да не почне пак желудникот.др вели дека е од анксиозност и стрес и мора да се смирам ,
    Дали има некој со вакви симптоми,страв ми е од гастроскопија,одтоа што ќе ми кажат дека имам.се ми се врти во круг желудникот,грлото ..
    Ве молам дали е мн сериозно,ќе полудам

12. Dominodancing

Dominodancing Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2024
    Пораки:
    604
    Допаѓања:
    1.457
    Napravi gastroskopija i bidi si mirna posle, sekoj den golem broj luge pravat gastroskopija nema od što da se plašiš

На SummerGirl и rokiroksana им се допаѓа ова.
  13. yoto

yoto Активен член

Се зачлени на:
    29 јули 2023
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    20
    Не е страшно. 75-80% од гастроскопиите излегуваат чисти и покрај тоа што луѓето имаат доста симптоми. Доколку имате под 55 години, во странство не е задолжително да се прави гастроскопија ако немате алармантни симптоми. За аларманти симптоми се сметаат губење на телесна тежина без промена во навиките, отежнато голтање, болка при голтање, повраќање со крв или крв во столица и сл. Најчесто помладите прават гастроскопија за сопствен мир.

Дали земавте Нолпаза кога го правевте тестот? Треба 2 недели да не земате ИПП пред да го правите тестот оти може да испадне негативен. А и да е негативен, има други причини што може да предизвикаат болки во стомакот како гастритис предизвикан од антивоспалителни медикаменти како редовно консумирање на бруфени, аспирини и сл. Исто може суплементи на железо или алкохол да предизвикаат гастритис. Во 75% од гастроскопиите нема органско заболување на желудникот/хранопроводот туку се работи за зголемена сензитивност.

Рефлуксот може да е предизвикан од кафе, пушење цигари, гојазност, јадење големи оброци, мрсна и зачинета храна, јадење пред легнување и хијатална кила. Кнедла во грлото може да се јави од рефлукс а може и од анксиозност. Може да пробате Algoral Protect кесички или Esoxx One. Видете кои ви одговараат повеќе. Исто може да пробате со 20 мг Рабепразол (Ramep) на ден, 30 мин пред појадок наместо Еманера. Пробајте ја следнава исхрана. За анксиозност пробајте со медитација, фитнес или разговор со стручно лице како психолог/психијатар.

Бидејќи јас не сум доктор, најдобро е да се консултирате со Гастроентеролог пред да почнете било каква терапија. Исто така може да ве упати да направите поширока крвна слика доколку во скоро време немате направено.

Последна измена: 21 октомври 2024
    На Joanna28, rokiroksana и Paula123 им се допаѓа ова.
  14. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.871
    Допаѓања:
    45.049
    Од мала желудникот ми е многу осетлив на стрес и нервоза, често ме боли после стресни епизоди или јака нервоза, ама последниве месеци и без причина ме боли. Обично е ноќно време, почнува да ми се гади и осеќам нелагодност и во главата, се препотувам и имам доста јака болка која се шири накај грбот.
    Мора да лежам и да дишам смирено и рамномерно и да мирувам за да ми помине.
    Никогаш се немам проверено, освен ехо кое било во ред.
    Што може да е?

15. yoto

yoto Активен член

Се зачлени на:
    29 јули 2023
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    20
    Можно е да е гастритис. Побарајте тест за H Pylori преку столица од матичен лекар. Може и дополнително поширока крвна слика доколку во скоро време немате направено.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. yazanna

yazanna Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2020
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    10
    Здраво,веќе подолго време имав болки во грло,бевна уво нос и грло,ми кажаа дека грло крајници се е ок само имам како бели гнојни чепови ми кажаа нормално било тоа,крвна слика и се е во ред,бидејќи ова се случува три месеци после бременост,а последениот месец имав мн киселинк и во тек на бременост и повраќав,ми кажаа дека е можно од желудникот да ми се враќаат киселини и поради тоа осеќам болки во грло,ми дадоа само нолплаза но не помага баш,дали може некој совет ако некој се соочил со исто..

17. yoto

yoto Активен член

Се зачлени на:
    29 јули 2023
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    20
    Бели гнојни чепови е знак на инфекција на крајниците. Дали можеби мислите на камчиња на крајниците? Дали ви направија ларингоскопија и дали ви земаа брис? Ларингоскопијата ќе покаже дали имате ларингофарингеален рефлукс. Со нејзина помош се гледа дали има иритација на грлото и гласните жици од рефлукс. Во секој случај побарајте второ мислење кај друг доктор.

18. yazanna

yazanna Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2020
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    10
    Да два пати имам земено брис,негативо е

19. yazanna

yazanna Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2020
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    10
    Што е тоа ларингоскоп,дали е снимање со камера на грло бидејќи го правев тоа ми кажаа дека е ок се,или е некој друг апарат

20. yoto

yoto Активен член

Се зачлени на:
    29 јули 2023
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    20
    Да, се става низ нос и се гледа со камера како на видеово.