Проблеми со желудникот

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Podarok, 10 март 2011.

1. FM303

FM303 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2021
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    17
    Zdravo, bidejki veke ti rekle deka ima indikacii za gastroskopija, toa e najdobro za da se vidi hranoprovod, zheludnik i pocetok na tenko crevo. Na eho ne se gledaat nitu edna od ovie raboti, i najdobro bi bilo da se napravi gastroskopija. Ova go pravat kaj nas na gastro (Deriban i Stardelova se dobri), a i na privatno so anestezija moze da se napravi. Verojatno e nekoj gastrit.

На Viktor111 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Viktor111

Viktor111 Нов член

Се зачлени на:
    Четврток
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0

Mi kazuvaat deka nema indikacii za gastonoskopija.

3. FM303

FM303 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2021
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    17
    Dobro e sto kolonoskopija e uredna. Mozebi i ima indikacii za gastroskopija osobeno so kako sto vikas pechenje/toplo vo gradi. Drugovo mozhe i IBS/SIBO da e a moze i nekoja intolerancija na hrana...

На Viktor111 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Viktor111

Viktor111 Нов член

Се зачлени на:
    Четврток
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Dali ima poseben test za ibs/ sibo?
    Ili kako se konstatira deka e toa, posto apcinjava intesta sto mi gi dadoa se bas za toa megjutoa ne pomognaa.

5. FM303

FM303 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2021
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    17
    Za SIBO breath test ama iskreno ne znam dali i kade go pravat kaj nas. Za IBS otkako ke se isklucat organski zaboluvanje (so kolonoskopija i gastroskopija) so proces na eliminacija obicno toa go dijagnosticiraat, sekako ako testovite za intolerancija se vo red.

6. pianogirl

pianogirl Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2018
    Пораки:
    706
    Допаѓања:
    913
    Дечки ај малку помош плеасе.Правев крвна слика добра е, испитував хеликобакетри-негативно е. Леукоцитите ми беа покачени и ми даде др Сумамед.Како почнав да ги пијам почна да ми се дуе стомакот горе.Значи многу ми е подуен, ама немам никакви болки, само нелагодност. Ми најдоа Кандида во плунката и сега пијам Нистатин, ама уште повеќе мислам ми се дуе стоматок. Пијам и Нолплаза, Еспумисан и Пробиотик. Кажувајте лек, само лесна храна јадам, др не можам.Па ќе потенцирам Немам никакви болки, само кога сум исправена како нелагодност.Исто и во вц мн слабо одам, претходно по 3-4 пати на ден, сега еднаш ако успеам и тоа со мака.Што може да биде?

7. Paula123

Paula123 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2020
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    43
    Дали гастритисот ви е поизразен на пролет? Сум приметила дека овој период и есен, секогаш имам проблем со болки во желудник

8. yoto

yoto Активен член

Се зачлени на:
    29 јули 2023
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    20
    Направете тест од столица за Хеликобактер. Обратете се кај матичниот лекар. Не знам дали прават на државно тест од столица. Доколку не прават имате по приватниве лаборатории. Тестот од крв е застарен и не се препорачува. Ако тестот е негативен, побарајте од матичниот да ви препише пантопразол или некој друг ИПП. Ако е позитивен, матичниот ќе ви препише антибиотска терапија + ИПП.