Форумџика на годината

Проблеми со желудникот

Discussion in 'Здравствени проблеми' started by Podarok, Mar 10, 2011.

1. V.N.

V.N. Популарен член

Јас имав болки во желудник под левото ребро. Со кесичките есокс оне ми се смири. Ама ако облечам нешто потесно на стомак, од желудникот до левиот јајник како ластик да ми тегнат. По права линија ме боли. Јас се сомневам на кила на желудник искрено. Страв ми е да се фатам таму од страв да не почне да ме боли. И мене матичната ми рече со исхрана се решава и тоа. Помали оброци почесто. Ама реално тоа само една недела дали го практикував. Едноставно живееме во брзо време и некако барем јас не успевам да го практикувам тоа, ама изгледа ќе морам да најдам начин

2. Paula123

Paula123 Истакнат член

Јас би ти кажала да почекаш за гастроскопија, да не си правиш стрес. Есокс и мене ми помагаат, јас ги пиев 10 дена по 3 пати на ден после јадење и ми се смири со Еманера заедно. Тешко е, ама ќе мораш да почнеш од негде. Гледај да не се прејадуваш, и никако легнување 2 саати после јадење. Исто мене ми помага колку и да звучи смешно, наутро на гладно чаша млака вода и ќе потскокнеш на прсти неколку пати, наводно се местел желудникот така. Може и гастритис да имаш, ама кој нема..за жал, живееме многу брз начин на живот. Гледај да не прескокнуваш оброци и по малку. Можеш да си провериш и хелико ако не си проверила.

bookslover and V.N. like this.
  3. Kokolino

Kokolino Истакнат член

4. V.N.

V.N. Популарен член

Фала ти многу. Ќе го пробам и ова со водава. Лекот е 5 пари како викаат, ама ако го знаеш. Проверував и хелико и што се не. Веќе 3 година се мачам и прашање на време е кога ќе кренам раце

bookslover and Paula123 like this.
  5. Paula123

Paula123 Истакнат член

Мачно е, мене и на психа веќе почна да ме мава |( Не можам на раат да се опуштам, треба да се устручаваш цело време со јадење и пиење, некогаш сакаш да се опуштиш. Ќе се среди со тек на време, ќе научиш да живееш со тоа, немаш избор.

bookslover and V.N. like this.
  6. bookslover

bookslover Популарен член

Сакам да направам за желудников едно ехо на абдомен кај др. Љубица во Гастротоп? Дали некој бил поскоро и знае која цена е за приватно? Ако нема никој инфо ќе се јавам утре па ќе ви споделам.

V.N. likes this.
  7. V.N.

V.N. Популарен член

Те молам сподели.
    Мене ме убедуваа дека ехо на желудник не се прави:wasntme:

8. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се прави, ама не се гледа ништо.
    Барем кај мене не се виде. Затоа ми препорачаа гастроскопија

9. bookslover

Се прави, ќе ти види ехо на абдомен, желудник сѐ, башка др. Љубица е многу стручна и ако не се види ништо ќе те насочи и каде да одиш. Ќе се јавам денес па ќе споделам.

V.N. likes this.
  10. bookslover

@V.N. се јавив сега и ми закажаа одма за утре во 7:15 часот, 2500 е прегледот, заедно со проверка, дијагноза, препораки итн се' тоа вклучено.

V.N. likes this.
  11. V.N.

V.N. Популарен член

Супер, ајде ќе пишеш како поминало. Стискаме (fingers) да е се добро

А каде се наоѓа?
    Јас всушност неколку бев на ехо на абдомен на различни места и сите ме убедуваа дека желудник неможат да ми видат :wasntme:

bookslover likes this.
  12. bookslover

Во редот на Европски, кај Ла-Фе кафичот е. Инаку докторкава сигурно ќе ме насочи каде да одам ако е до желудникот нормално.

V.N. likes this.
  13. Unread

Unread Истакнат член

Јас мислам дека со ехо на абдомен не може да се види детално желудник, знаете колку се мали промените од типот гастрит, полип или чир, како би се виделе преку надворешно ехо. Желудник може да се види пример со рентген ама и тогаш се прави гастроскопија под суспектен наод. Гастроскопијата е златен стандарт за утврдување на состојба со желудник, како што е колоноскопијата за цревата. Да не се разбереме погрешно, јас гастроскопија правев во Гастротоп, немам ништо против.

Mother of 2boys and V.N. like this.
  14. bookslover

Ама јас до сега не сум била на никакво испитување и секој пат ме боли на различно место, па сакам и да утврдам дали е воопшто желудникот за да се одлучам да правам гастроскопија. Затоа пишав дека ќе одам прво на полесниот чекор па ако треба да правам гастроскопија ќе ме насочи она да правам.

Mother of 2boys and V.N. like this.
  15. bookslover

@V.N. јас бев сега кај докторката, предетална е, ептен убаво сѐ ми објасни инаку мене ми најдоа камчиња во жолчка што се поврзани со желудникот секако и од таму всушност нападите. Од мрсна храна ми се правело, ми напишаа и како да се исхранувам што смеам што не смеам. Докторката е предетална јас сѐ ја испрашав што ме интересираше, така што топло препорачувам пред гастроскопија да одиш на интернист. Ако треба гастроскопија она ќе те насочи секако.

V.N. likes this.
  16. V.N.

V.N. Популарен член

Фала ти многу. Ќе пробам да видам ако вака остане смирено ќе седам и јас мирна, ако не прво кај неа па после се останато

bookslover likes this.
  17. bookslover

Мене не ме болеше деновиве ама отидов за секој случај, така што мислам нема да ти штети една проверка секако ако имаш финансиска можност, па нека ти каже што како.

V.N. likes this.
  18. Paula123

Paula123 Истакнат член

Здраво, дали некој има пиено апчиња Рабезол? Некоја нова генерација биле. И исто од оние ќесичките на Waya stopreflux? Дали сте имале ефект од нив?

V.N. likes this.
  19. Velvetno1r

Velvetno1r Нов член

Здраво
    Јас веќе скоро 9 години имам проблеми со желудникот, најчесто при одредена храна или поголем стрес. Симптоми ми се дуење и ужасни болки. Бев неколку пати на доктор ми кажаа дека ништо нема само да избегнувам храна што ми прави проблем, но од лани ми се јавија и други проблеми, како екстремно паѓање на феритинот. Бев на хематолог ми даде терапија за феритин( лечење симптоми), без да се провери причината за тоа. Последиците на феритинот беа ужасни, секојдневни главоболки, прекин на циклус, хипоксија итн. Се средија симптомите, но 3 месеци откако прекинав со терапија феритинот имаше уште поагресивен пад, по што одлучив да одам на биорезонантна терапија, каде што излезе дека имам гастритис и од него произлегуваат другите проблеми( пад на феритин, хипотироидна, остеопороза итн). По мое "досаѓање" на докторите, ми направија гастроскопија, по што се утврди гастритис за кој добив терапија( нолпаза и домперидон), но без да добијам насока за тоа колку време треба да ги пијам, дали пак треба некоја контрола итн сега тука читав дека и кај други се јавил проблем со тироидна и останати работи поради гастритисот. Би сакал ли некој да сподели искуство и/ или да даде насоки?

20. V.N.

V.N. Популарен член

Јас ги пиев waya stopreflux, ама кај мене немаа никаков ефект. Ми ги препорачаа во аптека како поефтина замена за essox one. Вториве веднаш ме смирија

Paula123 likes this.