Zdravo devojki, otkornav nokt na desniot palec pred edna nedela i zavrsiv na urgentno vo drzavna. Mi go otstranija skroz noktot i mi stavija betadin i uste neso i mi stavija prevrska. Posle 2 dena mi ja povtorija prevrskata i dva dena posle toa mi rekoa sama da si ja izvadam i da stavam hloranfenikol mast i da si go zatvaram so hanzaplast za da ne se inficira. Problemot e sto za 3 nedeli pravam svadba i nezz dali ke mi pomine bolkata za da oblecam barem sandala...sega se setam samo so apostolka,drugo nemozam da oblecam zosto mn me boli. Ve molam za sovet
Здраво дечки. Подолго време ме боли палецот при допир т.е местото над ноктот( не знам како да објаснам) на левата нога имам мал оток и помодерно е малце, ме боли само при допир исто така и не ми расте ноктот откако го скратив( плус не можам убаво да го исчистам бидејќи е краток). Дали имате некој совет што да направам?
Имам воспаление на ноктите на нога. Ме боли. Некој совет што да ставам? Извинете за сликата. Ви благодарам многу.
Ексодерил крема е за нокти со бактерија а крема од невен можеби би ти помогнала за црвенилото и раничките
Здраво,дали некој има слично искуство,ми расте црно дебело влакно испод ноктот на палецот,што е причина за тоа,дали да се обратам на лекар,гуглам цела вечер не можам да најдам ништо
Дали некој се соочил со одвојување на нокт од палецот? Малку му е сменета бојата, не ме боли ама почна да се одвојува, најверојатно ќе падне. Со што да го третирам, имам канестен капки за нокти за габична инфекција, друго што би можела?
Пред неколку саати ги сечев ноктите, некако од тогаш едната страна кај ноктот на едниот палец ме боли. Не ми личи дека било поради враснат нокт, како од страна живецот нешто да ме боли. Имал искуство некое вакво?
Болката се намали ама се сцрвени местото и малку гнојче има. Баш од страна е кај тоа кутикулата уствари виси такво тенко делче мислам ме сфаќате, јас живец си го викам. Мачкам антифунгална крема и во топла вода ми е стапалото по некоја минута (многу ми помогна тоа, болката се намали доста ама ете гнојчево ме секира сега). Викенд е, да помине и празников, ако не се опорави предлог за добар доктор?
Здраво девојки, Се соочувам со еден т.н проблем, за кој имам премногу заблуди и не знам што е конкретно и како се лечи. Ве молам за искуства, терапија и мислење.
Кога прикажуваш нокт и бараш чаре ноктот не се пушта со лак. Јас работам и габични инфекции и се со нокти поврзано, вака никогаш не би ти дала нити совет, нити би можела да кажам што е кога е 90% прикриено.
Имав ставрно розев лак, сега го избришав, лалецот пола ми е зелен, не мириса, не ме боли, ама зошто зелен? Некој ако се разбира совет? И пратив и на матичната чекам одговор. @LadyC
На какви третмани одеше?? Мене интервенција ми закажаа, ќе ми вадат од корен дел од ноктот (кај што е воспалението и сраснат во месо). Горе доле околу 150 евра со се сите преврски би ме коштало рекоа.
Јас тек сега ја направив интервенцијава пред една недела (тогаш во ноември од страв откажав), па демек на козметичар тогаш ми го средија колку толку ама пак се воспали. Воспаление имав до корен, дури и некое ткиво од страна ми растеше... Ми ја извадија левата страна од ноктот, со се коренот на ноктот. Ми го завиткаа во газа тон, понеделникот... четвртоков бев на преврска, газата бетонирана од крв едвај ја извадија. Како ја извадија, така почна да лее крв бетер од на операцијата.. како чешма по нога. Пак тон завој имам и гледам вчера потемнето скоро до горен слој газа е дојдена крвта пак. До кога ќе крвари вака??? Докторот вика ќе се гледаме уште неколку пати....
Ве молам за совет,имам како оток и болка на прстот,шприцнав алое од форевер но не поминува,дали е враснат ноктот,ме боли на допир..