Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми со ноктите на нозете

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од delvi, 19 септември 2010.

1. butterfly*

butterfly* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2015
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    1.909
    Custvitelno e bidejki toj sloj na noktot e seuste mek,msm deka idejata so hanzaplas ne e dobra edno ne mu dava da dise a drugo ako si cesto vo patki samo ke se spuruva i ne e bas ok toa barem koga si doma ostavi go da dise.A nisto cudno i stariot nokt da padne bidejki pocnal nov da raste

2. Winter Lady

Winter Lady Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Нека си стои во ханзеплас кога се движиш а кога не нека се луфтира.Мене така ми помина ништо не ставав а отечено ли ти е ?

3. Lady V

Lady V Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2015
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    30
    Нема оток, нема црвенило, нема ништо, само чуствително е..незнам како да објаснам како да немам ништо хаха некое глупо чувство, тој што имал знае што сакам да кажам...иначе да, додека сум дома, го оставам да дише местото не ми е во ханзаплас страв ми е нешто да не се искомплицира....

4. Winter Lady

Winter Lady Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Не би требало не се плаши и јас пред 1 месец бев така само помалку ми беше ноктот.За две недели ке ти помине не ги сечи ноктите.

5. Lady V

Lady V Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2015
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    30
    Ее фала на охрабрувањето, многу сум тремаџија, па дека учам медицинско и веднаш си правам филмови, може вака да биде, може така да биде.. уф :$

На Winter Lady му/ѝ се допаѓа ова.
  6. April87

April87 Популарен член

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    556
    Допаѓања:
    451
    Јас имам малку поразличен случај. Најверојатно од тесни чевли почнаа да ми се обновуваат ноктите од палците, всушност кога ноктот ќе дојде до половина после него веднаш расте друг, но тоа не е проблемот. Едниот нокт до половина не е прилепен за прстот, ми е како шупливо местото и постепено просторот се зголемува (турпијата повеќе од пола нокт ја бери), па ме загрижува доколку целиот нокт така се тргни од прстот... па ако знаете некое решение би ви била благодарна доколку го споделите.

7. Valencia

Valencia Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2015
    Пораки:
    510
    Допаѓања:
    610
    Уште лани летото требаше да правам операција на двата палци. Арно ама докторката ме врати, немало потреба од операција, ми препорача некои купки таму и ајт дома.
    Еве дојде лето, мене срам ми е да соблечам чорапи, да одам нормално боса на ова жешко време. Едниот нокт не е во толку лоша состојба, знае да загнои од време на време, ама другиот кај гнои уште и цел е таков модар, уствари не е модар, кафеав е.
    Мислев нечистотија се насобрало, неколку пати се обидов да го исчистам ама не.

Дали повторно да одам на лекар?

8. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.809
    Допаѓања:
    325.397
    Да одиш.
    Јас лани со операција го вадев ноктот.За џабе сум трпела 5 месеци болки

На Valencia му/ѝ се допаѓа ова.
  9. BarbaraMorii

BarbaraMorii Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    446
    Допаѓања:
    1.652
    Епа уште ова ми фалеше пред одмор...Едвај оправив од едно сеа пак и ова...Нокот на палецот на ногата почна да ми расте во месото.Од некни почна да ме боли ами не обрнував внимамие многу,и денес ужасно ме боли цел ден.Над сраснатиот дел има како плускичка и малку е зацрвенето и малку се гледа и бело,изгледа погнува да гнои...Сакам да го спречам уште ко е време пошо четврток тргам на одмор ми е страв да не ми се напраи голем проблем таму....Кажете ми нешто да си земам од аптека да ми омекме ноктот да можам да го сечам дур е време ....:worried:

10. Valencia

Valencia Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2015
    Пораки:
    510
    Допаѓања:
    610
    Пробај со капките ''Егзодерил'', прави купки со три лажици јод и три литри млака вода два пати на ден и верувај многу ми помогна. А ако одиш на море, уште поубаво, мене многу ми заздравуваат ноктите од солената вода.

На BarbaraMorii му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.267
    Допаѓања:
    40.624
    Ноктите на палците ми растат скршени уште од кутикулот. Целиот израснат нокт е мртов, и новиот одоздола го бутка напред...

Како се нарекува овој проблем и дали моѓе некако да се излечи?

12. Paolita

Paolita Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2014
    Пораки:
    255
    Допаѓања:
    150
    Досега сум немала ваков проблем. Не знам дали е од носење тесни чевли или нешто друго ама ноктот ми расте во месото и порано и не толку ама сега ме боли и ми е поцрвенет, помодрен палецот. Страв ми е да одам на доктор, страв ми е од операции. Некој маст со кој би можела да го третирам палецот, некое средство што помага?

13. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.329
    Миј го прстот во солена вода со јод, тоа го омекнува и дезинфицира. Ама не ти гарантирам дека може да помине само од тоа.
    Инаку пробај да го подигаш стално со грицкалка да го подизвадуваш, ако можеш да го видиш крајот на ноктот., делчето што навлегува во месото.
    А ако ти е многу навлезено, и ти гнои и крвари, подобро појди на лекар, отколку да си направиш дополнителни проблеми.
    Ако ти треба нешто пиши ми.

На Paolita му/ѝ се допаѓа ова.
  14. fallenangel

fallenangel Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2010
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    16.148
    Да не го имаш удрено на некое ќоше, кауч, маса, столче? Може од ударот да ти е помодрен.
    Мора да се утврди што е проблемот па да се лекува.
    Да е некоја инфекција ќе ти речев екзодерил да ставаш, пробај за почеток со мраз.
    Нема ништо страшно и да идеш на лекар. Да не ти е исечен, да не е некое трнче, нагазено на нешто нечисто не знма што друго може да биде. Пробај со јод малку ќе те боли и пече ама ќе помине.

15. Paolita

Paolita Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2014
    Пораки:
    255
    Допаѓања:
    150
    Ќе пробам со ова со солената вода со јод, и да можам да го видам делчето што навлегува во месото и го подигам почесто. И не носам веќе тесни и неудобни чевли.Ќе пробам вака некое време, се надевам ќе биде подобро и ќе нема потреба од доктор.

Не е од удар, не е ниту исечен најверојатно од носењето тесни чевли сега ми е враснат ноктот. Ќе пробам со ова што пишав пооре со солена вода со јод. И ќе носам удобни чевли, колку што можам почесто отворени некои сандали или слично за да може "да дише" прстот.
    Фала ви на советите!

16. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.936
    Допаѓања:
    48.111
    @Paolita
    Скоро гледав една емисија за здравје, кажуваа дека најголема грешка е тоа што ги сечеме ноктите на нозете во овален облик, а требало рамно да се сечат, како коцка за да не се доведе ноктот да навлезе во месото

На Paolita и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  17. My Make Up Bag M

My Make Up Bag M Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2016
    Пораки:
    232
    Допаѓања:
    423

18. Вереничка

Вереничка Популарен член

Се зачлени на:
    18 април 2016
    Пораки:
    1.126
    Допаѓања:
    1.710
    Луѓе, пред 10 тина дена бев во акција одење цел ден, и вечерта ме болеа стапалата нормално, ок. И мислев ќе помине. Ама продолжија да ме болат палците кога ќе ги притиснам од горе врз ноктот. Ај видов ноктите потпораснати и синоќа ги исеков, ама малку повеќе изгледа. Уште повеќе ме боли :( Инаку, ноктите на палците(веќе подолг период) ми се здебелени, бели и одвај ги сечам, ама некогаш повеќе, некогаш помалку и се досега сум немала проблем, да ме болат. А треба да купам чевли, и деновиве пробувам ама сите ме стегаат ми пречат поради болката :wasntme: А треба да купам веќе. :sweat: Ве молам кажете што е може да е, што да правам совет, што да мачкам, некое решение како да ја неутрализирам болката... ? Фала

19. My Make Up Bag M

My Make Up Bag M Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2016
    Пораки:
    232
    Допаѓања:
    423
    Можеби е габична инфексија на ноктите. Има во аптека посебни капки за такво нешто, но и канестен онај најобичен за надворешна употреба ќе ти помогне.
    Сепак , најдобро би било да си го посетиш матичниот лекар.

На Вереничка му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Вереничка

Вереничка Популарен член

Се зачлени на:
    18 април 2016
    Пораки:
    1.126
    Допаѓања:
    1.710
    Фала ти. Имам канестен ќе пробам и ги ставам во топла вода со морска сол..денес малку пушти болката ама пак..