Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.743
    Допаѓања:
    7.556
    Парантедозата е страшна работа.Тоа е повлекување на непцето и паѓање на забите,ако на време не се спречи:(

2. Marick14

Marick14 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2013
    Пораки:
    3.679
    Допаѓања:
    2.933
    Еве на пример кај мене не е на време спречена. Фала богу до сега забите ми се ОК.
    Одам редовно на котрола, вадам камен на секои 3-4 месеци, користам од оние шампончињата за плакнење на уста, редовно мијам заби.

Дали понатаму би можело нешто лошо да ми се случи? ;(

Ако ги одржувам и ако не ги одржувам.
    Знам дека ризикот е поголем ако не ги одржувам, но дали постои ризик и ако ги одржувам?

3. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.743
    Допаѓања:
    7.556
    Е тоа незнам,викаат дека генскиот предуслов игра голема улога:(

На Marick14 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.906
    Допаѓања:
    25.574
    Imam jas dve problemcinja :( prviot e sto , imam skrshena cetvorka gore , e sega , taa cetvorka me boli i pulsira ( sto po moja pretpostavka , pocnuva da gnoi ) , no zabot e recisi celosno skrshen . Na videlina ima okolu 3-4 mm od zabot koj trebase da go izvadam pred nekoj mesec , bidejki mu nemashe spas , no bev bremena , pa ostana za pokasno , sto realno ne izdrza nitu edna nedela po posetata na stomatolog . E sega , bidejki sekako ke go vadam za nekoj den , za kolku vreme bi mozela da stavam most ili porcelanski zab , na negovoto mesto , bidejki se gleda koga se smeam . Drugiot problem e sto , zabite na dolnata vilica , mi se taka nacickani sto nema mesto za umnici , pa tie na poslednata rentgen snimka mi bea svrteni vertikalno . Jas do pred nekolku meseci nemav nitu eden umnik , no otkako napolniv 20 godini gornite pocnaa da izleguvaat , seuste pogolemiot del e vo meso no se gledaat po malku , no dolnite gi nema nikade . Pred edna nedela ja izvadiv sedmicata od desna strana dole , pa me interesirase dali postoi moznost umnikot od taa strana da go popolni mestoto na sedmicata i kako bi izlegol ( vertikalno ili normalno ) bidejki epten imam strav od vadenje i popravanje zabi , a ne pak hiruski zafat da pravam:worried: :worried: :worried:

5. larrachi

larrachi Истакнат член

Се зачлени на:
    17 август 2015
    Пораки:
    462
    Допаѓања:
    923
    http://www.sky.mk/zdravje/428374-sh...spravite-so-nea-na-priroden-i-bezbolen-nachin

6. larrachi

larrachi Истакнат член

Се зачлени на:
    17 август 2015
    Пораки:
    462
    Допаѓања:
    923
    Откако ќе заздрави местото каде што ќе го извадиш забот може да се стави порцелански заб, обично е тоа 3-4 недели, ама зависи и од непцето.
    За жал, умниците ќе мора да ги извадиш. Може да се извадат иако не се пораснати скрос, дури подобро е така од корен да ти ги извадат. Многу проблеми прават што туркаат нанапред ако немаат место и ќе ти ги искриват сите заби, затоа навреме извади си ги.
    Направи прво нова панорамска снимка и однеси ја на орален стоматолог, па нека види кој заби треба да се вадат. Мислам дека ради тоа што си ја извадила десната седмица нема да има потреба да ја вадиш таа осмица, ама за другата не знам.
    Мене десната долу ми расти вертикално, па понеделник ќе ја вадам, а левата не ми е ни почната да ми расти, ама најверојатно ќе ја извадам и неа. :/

На buba4e89 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. CrazyGirl15

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.906
    Допаѓања:
    25.574
    Za nekolku dena ke odam na stomatolog i tamu ke mi gi vidat podetalno site zabi i ke napravam i snimka pa ke vidime sto i kako ke bide . Inaku da , mi napravija vekje problem , zabite mi se edno vika drugo ne slusha :( nosev edno vreme mobilni protezi , ama od bremenosta mi se gadese od niv pa zavrsija vo kanta . Neznam kolku ke bidat efikasni fiksni protezi da stavam ili da baram druga varijanta , ama za toa potoa , sega da go sredam ovoj problem :) sepak fala ti na objasnuvanjeto :) :*

На larrachi му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.163
    Кaмен се чисти нaјрaнo нa секoи 6 месеци, пoрaнo не, бидејќи oд ултрaзвукoт мoже дa се oштетaт зaбите. Сo редoвнa кoнтрoлa, редoвнo чистење и дoбрa oрaлнa хигиенa се успoрувa нaпредувaњетo нa пaрoдoнтoпaтијaтa, aкo имa пoтребa се пристaпувa и кoн други решенијa. Вo секoј случaј ќе се држи пoд кoнтрoлa, и се спречувa прoгредирaњетo. Меѓутoa имa и други фaктoри кoи мoже дa влијaaт, aмa вo глoбaлa не е гoлем прoблем.

Четвoркaтa ќе јa извaдиш, зa умниците снимкa ќе нaпрaвиш. Сo oглед нa тoa штo си јa вaделa еднaтa седмицa, мoже ќе ти oстaне умникoт нa тaa стрaнa, aмa зaвиси кaкo е пoстaвен вo кoскaтa. А зa другaтa стрaнa мoжеби ќе мoрa дa се вaди.
    Тoa ќе ти кaже нaјдoбрo твoјoт стoмaтoлoг, тoј ќе прoцени штo е пoдoбрo.
    Зa прaзниoт прoстoр нa четвoркaтa - се пoпoлнувa сo мoст или сo имплaнт. Амa aкo мислиш дa стaвaш фиксен aпaрaт зa дa ги испрaвaш зaбите и гoре и дoлу, пoчекaј, мoже ќе се пoпoлни сo пoместувaњетo нa зaбите и немa дa имa пoтребa oд тoa. Акo стaвaш мoст, немa дa мoжеш дa стaвaш фиксен aпaрaт.

На CrazyGirl15 и Marick14 им се допаѓа ова.
  9. CrazyGirl15

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.906
    Допаѓања:
    25.574
    Ti blagodaram za odvoenoto vreme i podetalnoto objasnuvanje :) sepak ke se konsultiram so privatniot stomatolog kade ke ja vagjam cetvorkata :) :*

10. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.111
    Сметам дека можеш да ставиш мост на местото на 4ката.
    А за умниците со нив никогаш не се знае. Тоа убаво би било да никнат на празните места како што кажа ти но најдобро е да ги извадиш. Нека ги даде упат за панорамска слика на стоматолошка клиника. Потоа тоа е зафат дали ќе се нафати твојата докторка ако има инструменти или ќе те прати на хируршка стоматологија ќе ти кажат.

На CrazyGirl15 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. ubavka1

ubavka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2013
    Пораки:
    759
    Допаѓања:
    784
    @Annath извини што ти досадувам ама сакам да те прашам уште ова,почнав да пијам антибиотик за 4 -ката што ја извадив и одма послем 3 капсула болката ми се смири и не земвам повејке аналгетик но имам главоболка, кога ке легнев на грб осејкав низ носот како меурчина да ми се прават ми се затнуваше и одзатнуваше но сношти како да ми се затна нешто во носот и мислам дека од тогаш ми почна и главоболка и сега ми е страв да не ми е затнат или отнат незнам некој канал бидејки др кога ми го извади забот ми правеше на нос да дишам а тој да го затина да види да не се отворил некој канал бидејки бил горен заб ама кажа дека е во ред е сега мене тоа ме плаши да не има нешто а прв пат искрено слушнав за таскво нешто,те молам кажими дали постои таква можност и доколку се случи тоа што следува понатаму ,инаку на стоматолог сум во среда а до тогаш не ми се звони кај др бидејки ми е страм да му звонам пак.

12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.163
    @ubavka1 Постои можност да се отворил синус, затоа те проверувал стоматологот после вадењето. Не знам дали убаво те разбрав, си прекинала со антибиотикот? Или со аналгетикот? Со аналгетиците нема потреба да продолжиш, ама од антибиотикот мораш цела доза да испиеш.
    И да е отворен синусот, допрва се што ќе се прави, ќе се прави кај хирург, стоматологот не може многу да направи. Можно е да има зголемен секрет од синусот поради вадењето, бидејќи сепак е во близина, и поради тоа ги имаш тие симптоми на затнување и одзатнување кога лежиш, и од тоа ти се главоболките. Не ќе е лошо уште еднаш убаво да те проверат.

На ubavka1 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. ubavka1

ubavka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2013
    Пораки:
    759
    Допаѓања:
    784
    ти благодарам многу инаку прекинав со аналгетикот а антибиотикот секако ке си го испијам до крај,само сега многу ме плаши ова со синусот мада што се надевам дека се ке биде океј,а ако е отворен синусот како се гледа дали на ренген снимка и дали после се решева со хируршки зафат и колку е незнам како да се изразам захтевен доколку би дошло до тоа нешто недај боже.

14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.163
    Може да се види на ртг, ама зависи каква е дупката, не секогаш и се може да се види убаво на снимката. Како и да е, мислам дека ќе се среди со антибиотикот. Ќе видиш во среда што ќе ти кажат (тогаш требаше да одиш пак?).

15. ubavka1

ubavka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2013
    Пораки:
    759
    Допаѓања:
    784
    да тогаш трба да одам,ти благодарам мноооогу за одвоеното време

16. Dolores93

Dolores93 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2010
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    7
    Дечки дали некој од вас има искуство со Дентисимо имплант др. Сања Димова ? Јас имам потемен преден заб , и гледам на фб слики дека супер ги покрива забите со нанокомпозитни пломби а и не е скапа. Ама да не се залетам...

17. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.978
    @Annath во овие последни моменти пред поаѓање на стоматолог те барам за утеха :)
    На осмица доле ми ставија токсавит (бидејќи немам седмица и сакаат да ја спасат осмицата), арно ама имав лудачки болки наредниот ден и ми го извадија токсавитот, ми ставија некаков „лек“ со кој ми се смири болката и немав гајле до вчера. Да бидам права, каснам со одење на лекар 1 недела, не можам да излезам од работа никако.
    Денес докторот ќе остане покасно мене да ме чека.. и сега ми е прашањето. Кога го извади токсавитот ми рече многу била мала дупката, ваљда не фатило добро. Тоа би значело дека пак ќе ме струга.
    Минатиот пат кога го ставаше, многу ме болеше :( иако имав анестезија која уште 6-7 саати не попушти.

Прашањето ми е - сега пак ќе ме струга. Ако пак ме струга пак ќе ме боли? И пак Токсавит ќе пуни?
    Ако пак треба низ вакви агонии да поминувам, поарно да им речам да го вадат. Немам ни можност да не одам на работа за да поправам заби..

Инаку не ме боли, туку ми „потчукнува“ од време на време..

18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.163
    Можно е пак да боли, ама мора да се отвори убаво за да делува токсавитот. Инаку анестезија тешко фаќа кај пуплпитични заби како што е во твојов случај, ама сега може да фати. Инаку не би требало да боли од токсавитот, иако и тоа се случува. Јас директно би одела сега на вадење живец, секако со анестезија.

На CameliaMiller и buba4e89 им се допаѓа ова.
  19. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.111
    @CameliaMiller неможе да те струга без анестезија.

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  20. 1418

1418 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 мај 2016
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    54
    Извадив 6-ка. петката ми се помести до седмицата. И сега помегу петката и четворката ми е празно место. А сакам да ставам нов заб, нова 6-ка. И дали може и како би било тоа? И ако може, колку би чинело тоа?
    Ако некој знае накратко да ми објасни, благодарам однапред.