Проблеми со устата и забите

Discussion in 'Здравствени проблеми' started by kristii, Apr 22, 2010.

1. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Како би го извадиле ако не е умртвен?
    Леле ќе исцркам од страв.

На др. заб ми го имаат правено процесов и ни најмалку не наликуваше на овој. Ми падна пломба ме болеше, ставија анестезија + токсавит, не осетив болка повеќе никогаш.
    Ова е сосема друга приказна...

@buba4e89 јас не би се нафатила да ми пломбираат заб без анестезија, не па вакво нешто. Ама многу ми е страв бидејќи и анестезијата боли (додека боцкаат), процесот боли, па на крај боли и местото кај што боцкале со иглите :(

2. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Hmmm ne bi trebalo da boli.Jas koga vadev pred bockanje me prskaa so eden prej pa ne osekav nisto.No se e i do rakata koja te raboti,sekoj e razlicen. Nekogas moze i da ne fati anestezijata.
    Eve neka kaze Ana taa e poveke znae, ja samo go kazuvam moeto iskustvo.

CameliaMiller likes this.
  3. Sahlene

Sahlene Истакнат член

^ И јас мислам дека не боли. Забоболката велат дека е страшна ако имаш расипан заб, а за време на поправката не би требало да боли. Ете, мене никогаш не ме болел заб. Со редовна хигиена и прегледи кај матичниот стоматолог, не би требало да има никаков проблем .

4. CameliaMiller

Апдејт: само што излегов од кај докторот. Бев храбра и без анестезија ме бушеше. Ми рече убаво ја отворил дупката и овој пат не би требало да боли... Па држете среќа!! :)

Annath likes this.
  5. CameliaMiller

Јас треба да умирам за на стоматолог да појдам. Работам во болница и сешто гледам, ама заб... Не можам ни да го опишам стравот, не постои нешто пострашно за мене..

theowndemon and celineparis like this.
  6. Annath

Annath Форумски идол

@CameliaMiller ,aигурнa сум декa веќе е се вo ред. Не би требaлo дa те бoли aкo дoсегa немaлo прoблем.
    Инaку, јaс aкo бoцкaм aнестезијa, не стaвaм тoксaвит, oдaм директнo нa вaдење живец, бидејќи не бoли секaкo. И пoмaлo е мaлтретирaњетo зa пaциентoт. Кoгa стaвaм тoксaвит, рaбoтaм нa живo, лoшa сум, знaм :)
    Амa мнoгу е битнo дa се oдреди тoчнo зa штo се рaбoти и дa се примени вистинскaтa терaпијa, a aнестезијaтa некoгaш oдмaгa и прaви дa биде пoлoшo. Не би требaлo дa бoли местoтo нa бoцкaње aмa тoa зaвиси oд стoмaтoлoгoт.

7. CameliaMiller

Искрено може сум јас прекенкав пациент па ме шибаат анестезии да не плачам. Сега стварно не ме болеше, издржав машки, мада жива вода бев од страв :)

8. celineparis

celineparis Популарен член

Имав една хируршка интервенција на едната осмица па кажете ми на колку саати се пие аналгин/кафетин? И не можам да ја отворам устата а камоли да јадам. :(

9. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

После двете осмици на горна вилица ми се направиле некакви ранички ваљда. Не ги гледам ама ги осеќам, пече веќе 2 дена многу. Од што може да е тоа?

10. ubavka1

ubavka1 Истакнат член

@Annath пак јас да те прашам нешто пред една недела ја правев другата 4 ка горе и до сега немав никаков проблем, само од таа страна јадев бидејки од другата имав извадено заби ама од денес неможам да го допрам забот многу боли,дали можи да е од тоа што денес јадев сладолед и послем тоа се напив кафе топло и потоа почна да боли му дојде топло ладноа докторот кога го правев ми напомена дека извесен период ке биде осетлив на топло ладно,се напв сега бруфен болката е намалена но не скроз исчезната дали ако е од тоа ке се смири болката или ке треба поново да го отворам забот а решена сум ако боли и да го вадам бидејки стварно ме исцрпија овие 4

11. Annath

Annath Форумски идол

Oбичнo зaбите знaaт дa реагираат ден-двa пoсле прaвењетo, oсoбенo aкo се уште витaлни. Акo не пoмине бoлкaтa, ќе требa пaк дa се oтвoрa, евентуaлнo дa се сними.
    Нa тoплoвo се aктивирaaт сите прoблеми сo зaбите кaј пoвеќетo луѓе, пa нереткo дoaѓa дo зaгнoјувaње и бoлки.

ubavka1 likes this.
  12. ubavka1

ubavka1 Истакнат член

@Annath да те прашам уште ова знам, дека сум досадна ама што да правам, денес бев на др го отвори забот стави лек болката се смири но по неколку сати забот ми отече се јавив кај др и ми рече дека утре обавезно да отидам дека нее нормална реакција отокот.
    Е сега ме замислува тоа дека дојам да не му штетам на синми што го дојам со отечен заб,и денес кога бев во аптека да си земам бруфен за секој случај за болка ме искараја дека не одел со доење и стварно се замислив да нему наштетив некако на син ми што пијав бруфен кога имав болка,а сега изгледа и повторно ке ми треба антибиотик да пијам аман вејке..

13. Annath

Annath Форумски идол

Бруфен е најбезбеден со доење, ама не пречесто секако. Отокот не е добар знак, антибиотик ќе треба секако. Изгледа и овој ќе се вади :(

ubavka1 likes this.
  14. ubavka1

ubavka1 Истакнат член

а нема штета што го дојам син ми со отечен заб

15. Annath

Annath Форумски идол

Па не мислам дека има проблеми, со оглед на тоа дека мајки дојат и кога имаат температура. како и да е, антибиотик мора.

ubavka1 likes this.
  16. CameliaMiller

@Annath едно прашањенце, кратко :) Забов со Токсавит супер ми се понаша сега, нит боли, нит ме мачи, 1 недела го носам Токсавитот, уште една па на контрола (ваљда чистење на корените).
    Непцето околу забот ми е нормално, но, јазикот каде што се допира до забот ми е чуден. Не е на лик чуден, него чудно чувство во него имам. Како кога ќе го каснеш, па после не боли, ама чуден е како отрпнат да речам. Исто и постојано имам вкус “на забар“ и ми се суши устата многу. Нормално не пијам многу вода (премалку дури), но сега пијам многу.
    Дали што било од ова е невообичаено? Искрено не ми се трча на забар за се нешто, посебно ако е банално (иако мене срцето во чвор ми е од страв) :)

17. Inkaaa

Inkaaa Истакнат член

Здраво луѓе. Поручеква ми се случи нешто чудно. Додека јадев осетив како силно трнење или болка не знам што беше во 6ката доле, која што ми е извадена уште пред неколку години, ама нс тоа место осетив. Тоа помина по неколку минути и почна како да ми се надуени и црвени непцата на долната вилица. Жабуркав камилица, малку сњ поднамали здрвњноста, но еве пак ми се врати со мн поголем интензитет. Осеќам како виење на двете страни доле, здрвена ми е вилицата, не моам да ја отворам устата убаво и не можам убаво да се насмеам. Исто осеќам многу жешко во устава. Умниците доле ми се скоро пораснати. Десниот ми е скроз изваден, а не сум ни го сетила кога, но забележав дека таму има повеќе простор па може затоа немал тешкотии при растење. Левиот ми е многу малце изваден и гледам дека нема ни место, затоа што вилицата долна ми е малку крива, односно ми е поместена на лево. До сега сум немала никакви проблеми. Инаку ги чепкам умниците не осеќам некоја болка при допир, а сепак осеќам здрвеност и виење на цела долна вилица. Дури мислам дека и мозокот ми го стиснал некој. Знае некој од што може ова вака и дали нешто проблемот може да е со умниците? @Annath?

18. Annath

Annath Форумски идол

Oд лекот ти е. Или зaбoт не е убaвo затворен или имaлo делче oд лекoт нa јaзикoт штo не се исчистилo, пa сегa ти е иритирaнo местoтo. Ќе пoмине.

@Inkaaa a гoрните умници дaли ти се излезени? Акo им е тешкo дa прoбијaт, мoже и oд нив дa те бoли. Мнoгу пoверoјaтнo е декa е oд левиoт дoлен умник кoј прoбивa, aмa сo преглед и пaнoрaмa мoже дa се кaже пoтoчнo зa штo се рaбoти. Вaкa сaмo ќе нaгaѓaме.

19. Inkaaa

Inkaaa Истакнат член

@Annath Горе умници сеуште немам. Не сум спиена од ова виење коа наеднаш се подсмири и сега осеќам здрвеност само во левата страна долу,како анестезија да ми ставиле осеќам. Инаку го чепкам умникот доле лево, не ме боли, не осеќам болка,ама мислам дека ми е подуено местото повеќе од вообичаено. Дали е можно дс де работи за умикот, иако не осеќам болка при допир на местото?

20. Annath

Annath Форумски идол

Да, можно е, ако притиска на нервот. Забот не мора да боли, ама може да ја отрпне цела вилица со притисокот. Една панорамска слика да се направи би било добро, ќе се види како е поставен и каде притиска.

Inkaaa likes this.