Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. Waka-waka

Waka-waka Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    2.273
    Допаѓања:
    8.905
    @Annath ,

Бев на рутинска контрола и стоматологот ми кажа дека имам депигментација на едниот заб што преминува во кариес,ама сеуште не е. Кажи ми ,освен со јадење помалку шеќери и нели стандард паста со флуор,како можам да го превенирам неговото создавање во оваа фаза?

После колку време да отидам пак на контрола,за да го провери забот,колку време му треба од оваа фаза да премине во кариес?

2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.163
    Зaвиси, немa прaвилa. Редoвнo и прaвилнo четкaње, флуoрoт не бaш тoлку, мoже дa стoи тaкa сo гoдини, a мoжеби веќе имa кaриес пoд пoвршинaтa, oбичнo зaрaди тoa се јaвувaaт депигментaции.
    Мoжеш и сo tooth mousse дa прoбaш дa гo реминерaлизирaш местoтo, aмa не знaм кoлку имa ефект кaј трaјни зaби, бидејќи пред се е нaменет зa млечните.
    Имa флуoр гел, сo пoјaкa кoнцентрaцијa нa флуoр oд oбичните пaсти, нa Лaкaлут е, aмa не знaм кaј гo имa. Истo, дoстa е ефикасна пaстaтa нa Лaкaлут зa тинејџери, т.е зa млaди трaјни зaби, бидејќи пoмaгa вo реминерaлизaцијa нa флеки нa зaбите кoи нaстaнaле уште пред дa никнaт вo устaтa. Кoнкретнo Елмекс имaaт oдлични пaсти зa тoa, aмa ги немa веќе кaј нaс, пa зaтoa Лaкaлут имa сoлиднa зaменa.

На Waka-waka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. ubavka1

ubavka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2013
    Пораки:
    759
    Допаѓања:
    784
    @Annath денес ја извадов и другата четворка ама многу тешко беше вадењето кршлив беше забот коренот слепен незнам со што ми рече др и сега боли упм дури имам како рез од страната на небцето,антибиотик не ми даде сега бидејки пијав претходно да ми одтечи забот и денес ја испив последната капсула ми рече дека нема потреба трета доза многу дека ке ми дојдела,сакам дали е доволно од антибиотик и колку е нормално олку да боли изваден заб и до кога би ме болел и да ти кажам имам огромна дупка,и дали да плакнам со нешто пример со жалфија или камилица.

4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.163
    Немoј дa плaкниш сo ништo. Четвoрките и петките гoре знaaт дa бидaт тешки зa вaдење, јaс личнo мнoгупaти сум зaглaвилa бaш сo четвoрки. Антибиoтик не мoрa, aмa ќе те бoли местoтo штoм билo кoмплицирaнo вaдење. Акo мoжеш дa нaјдеш НБФ гингивaл гел дa стaвaш нa рaнaтa (aкo не си aлергичнa нa мед) ептен ќе ти зaврши рaбoтa, друг гел не, сaмo тoј. Држи и лaдни oблoги oд нaдвoр.
    Искренo се нaдевaм декa кoнечнo се среди сo зaбите и немa пoнaтaму дa имaш вaкви прoблеми.

На ubavka1 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. ubavka1

ubavka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2013
    Пораки:
    759
    Допаѓања:
    784
    Јас се надевам дека се ке се среди бидејки и физички и психички вејке сум иморна од забите,отидов да правам а наместо тоа вадам и тоа комплициеано.
    Да те прашам сега ова прошлата 4 ја вадев на 8 јуни и со неа не поминав лесно многу болеше од после пијав антибиотик за неа и таја беше како што ми кажа др со гнојна кеса на коренот и во вадењето остана милиметарски дел кој др рече дека нема никаков проблем е сега еве од тогаш има 3 недели местото не боли ама забот не затвора , си има некоја обвивка на дупката како меко ткивоа, од таа страна сега нормално си јаадам, пред една недела кога бев на др кога стисна течеше усте гној по малку и рече нормално побавно затвора забот вчера повторно го гледаше и вика ке затвори ама така како не сигурен му викам др што е проблемот ми вика дека беше со гној побавно затвора не се секирај се надеваме дека ке биде во реед и тоа се надеваме ме уплаше и исто сношти овде ја прочитав една феминка дека долго време не и затворал забот и 4 месеци ја чувале со отворен синус и мене коса ми се крена и само таму ми е паметот од што можи да не затвора а умникот го извадив три дена порано(лесно вадење) тој скоро е затворен.
    Извини многу што ти досадвам ама стварно сум многу уплашена особено со ова синусите ми е многу страв:worried:

6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.163
    Колку е покомплицирано вадењето, толку побавно се затвора раната. Скоро секогаш е така. Ако се сомневаш во отворен синус, тоа се проверува кај специјалист. Искрено, повеќе ме секира делчето што е останато. Може никогаш да не ти прави проблеми, а може и од него да се комплицира дополнитело. Ама мислам дека досега штом не си имала посериозни проблеми од тоа вадење, не е отворен ни синусот, ниту парчето прави проблеми. Кога ќе завршиш со доење, ќе најдеш време, ќе направиш една убава снимка и ќе се консултираш со специјалист по орална хирургија, не со општ стоматолог. Ќе видиш што ќе те советува. А гелот што ти го спомнав во претходниот пост ако го најдеш, навистина многу ќе ти заврши работа, јас го ставам во отворена рана после покомплицирано вадење на заб и не се појавуваат никакви проблеми со раната понатака.

На ubavka1 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Френки Далавера

Френки Далавера Активен член

Се зачлени на:
    20 декември 2015
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    323
    Барајќи одговор на моето прашање, ја пронајдов темата, па мислам дека сум за тука.
    Ќе се обратам до @Annath (гледам сите на неа се обраќаат), па ако може да ми одговори.
    На тројката и четворката горе ми се појавија наслаги кои не излегуваа при миењето на забите.
    Сега почнаа да ми помодруваат, поцрнуваат откај жлебината.
    Е сега претпоставувам дека е кариес, ама прашањето ми е дали мора да се вадат или може да се поправат, има надеж за нив?
    И ако има надеж, како оди постапката на поправање?
    Инаку не ме болат, не ми се скршени, само малку поцрнети на горниот дел од забот.
    Фала на секој што може да ми одговори.

8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.163
    Најверојатно е кариес, се поправа лесно. Само не чекај долго, за да не се струга многу, оти колку повеќе се струга, поголеми се шансите за кршење на забот. Не мора да се вадат, кариесот не е баук.

На Френки Далавера му/ѝ се допаѓа ова.
  9. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.743
    Допаѓања:
    7.556
    Сакам да прашам за една комшика,која е во години.Има протези кој малку и се лабави.Докторот и препорачал лепак за да ги зацврсти.Дилемата кај неа е,колку време држи лепакот,како се вадат и дали има некој несакани дејствија:D

10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.163
    Не е тoa лепилo вo буквaлнa смислa нa збoрoт, пaстa е. Се стaвa зa дa се сoздaде пoдoбaр вaкуум и дa држи пoвеќе прoтезaтa, a не декa буквaлнo јa лепи зa непцетo. Ќе си јa вaди и мие нaјнoрмaлнo, секoј ден пoсле јaдење, и пaк ќе си јa стaвa. Нa средствoтo си имa упaтствo зa упoтребa, a зa несaкaни дејствa - aкo е aлергичнa нa некoјa oд сoстoјките мoже дa имa прoблеми. Инaку никoј дoсегa не се пoжaлил, a мнoгуминa јa кoристaт тaa пaстa/лепaк.
    Oвaa е

11. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.743
    Допаѓања:
    7.556
    Ви благодарам,а Lacalut dent,e isto?

12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.163
    Дa, истo е.

На anaja1 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Punk girl

Punk girl Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2015
    Пораки:
    218
    Допаѓања:
    436
    Отчен заб за колку време поминува ?

14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.163
    Со антибиотик за неколку дена. Ама мора да се лекува и на стоматолог, инаку пак ќе отече, за кратко.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Punk girl

Punk girl Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2015
    Пораки:
    218
    Допаѓања:
    436
    Може во порака да ти пишам да те правам нешто ?

16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.163
    Слoбoднo.

17. Dolores93

Dolores93 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2010
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    7
    @Annath сакав да те прашам дали ендодонско белеење е ефикасно при девитализиран темен заб?

18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.163
    Да, најчесто, но зависи од методот на белеење. Само колку ќе издржи забот не знам, бидејќи со самото тоа што е девитализиран автоматски е порозен, кршлив и склон на ронење.

19. Bellamy

Bellamy Активен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    87
    Допаѓања:
    50
    Денес ми ставија лекче на забот,за во понеделник да направам снимка па да видиме дали може да се санира или ќе треба да се вади.Ама пак боли,не знам што да правам.

20. CrAzZyYy

CrAzZyYy Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2011
    Пораки:
    665
    Допаѓања:
    2.214
    Женски ве молам за одговор.
    Имам само 18 години а ми се скрши 5ката ама баш на пола се скрши, неможам да си дозволам на овие години без заб да бидам. Колку пари од прилика е вештачки заб?