Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.589
    Допаѓања:
    5.936
    Дали некој/а имала проблем - кај забите горе,да се јави ко дупче без гној,незнам како се вика па сакам да ми кажете, го забеележав случајно кај партнерот?;(

2. Marossa

Marossa Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2012
    Пораки:
    2.398
    Допаѓања:
    6.869
    Ми отече цела лева страна на лицето од 4ката горе пред неколку дена, еве денеска ги допив антибиотиците, но овој отокот како да не спадна целосно. Додуша беше огромен,ми беше целосно намален вчера, а денеска како пак да го има.
    А забот си има лек, утре секако имам закажано за заболекар.
    Мене прашањето ми е, од што може да биде толку сериозна инфекција? Бидејќи забот беше малку расипан, ама пред да го почнат да го прават немав проблеми од него, само ме заболуваше одвреме навреме. И цела страна ужасно боли.
    Можно ли е заболекарот да ми чепна нешто што не треба, или пак анестезијата што ми ја даде да беше прејака или нешто слично?
    Пошто цел живот правам заби, што биле и далеку полоши од овој, а никогаш не било вака.
    Заболекарот не знаеше друго што да ми каже, освен дека била многу јака инфекција.

3. Asja

Asja Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2011
    Пораки:
    469
    Допаѓања:
    1.112
    Поздрав феминки. Уште пред 8 години ја пломбирав петката и шестката доле од лева страна.Пред година дена или можда и повеќе,ми се скрши пломбата на шестката,ама некако ја занемарив,оти останав и трудна па некако ја заборавив,чим и немав болка. Меѓутоа,последниве месеци и петката некако почна да се рони,а од вчера имам болки ,уствари не знам од кој заб е предизвикана болката. Месото околу тие заби е вцрвенето,и некако одвреме навреме чувствувам како да пулсира нешто.Ама болката е многу непријатна,тапа,не можам да ги допрам тие два заба.. Што може да е после толку години?

4. Aerial

Aerial Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2015
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    83
    Здраво девојки
    На долната вилица имам еден заб што ми е поголем во однос на останатите, стоматологот ми препорача да ми го иструга тој дел од забот што ми е "вишок".
    Дали некој досега имал слично искуство, ме интересира дали ќе ми се зголеми чувствителноста на тој заб на топло-ладно или пак да не си направам поголем проблем па да ми се расипи после некој период. Стоматологот ми кажа дека не би требало но сепак на мене останува да размислам :^)

На 8petre8 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.743
    Допаѓања:
    7.556
    Јас имам еден заб иструган,и немам никаков проблем:)

На Aerial му/ѝ се допаѓа ова.
  6. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.772
    @Aerial Половина од забите ми се стругани, така да не се покажало дека забите ми се расипуваат од тоа. Поголема улога игра квалитетот на забот, нередовното миење и чистење со конец.

Не најдов соодветна тема, па овде ќе го поставам прашањето. Дали некој користи вакво нешто и колку е задоволен? Дали има подобрување општо по користење? @Annath
    image.jpeg

7. Angel.girl

Angel.girl Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2011
    Пораки:
    669
    Допаѓања:
    667
    @Annath тебе ти се обраќам за подршка и за пообјаснување на мојот случај со цел да се охрабрам. Во петок имам закажано хируршко вадење на долна лева осмица. Сакам да ми го објасниш малку тоа хируршко вадење на заб. Јас немам проблем со одење на стоматолог, одам редовно на рутински контроли, до сега немам стругано заби, ми немаат работено со машина и стварно не се плашам од процесот кој ќе се одвива во ординацијата. Страв ми е од убодот кога ќе ми ставаат анестезија зошо немам досега примано, и ужасно ми е страв од игли.Ама мене ми е повеќе страв од постхируршкиот период. Кога бев стоматологот ми каза одприлика како оде процесот и вика немаш гајле после два три дена ќе те боцкаме дексаметазон, ке те боле малку нормално ќе пиеш анелгетик итн итн.да не должам. Ситуацијат е следна.Неможам да престанам да мислам на тоа дека ќе треба да ме боцкат. Мора ли? Стварно ли е задолжително? Значи ќе пијам што и да е ама неможам инекции.
    Исто сакам да се консултирам и за друго со тебе. Горе носам фиксна протеза.Кога ја ставав стоматологот ми реце дека горните умници нема да ми прават нешто проблем ако сакам можам да ги извадам ако не ок, ама долните дека ќе морам да ги вадам пошо ми растат косо, вертикално валјда му доаѓа. И вцера кога отидов кај овој стоматологот што ќе ми го отсранува умникот доле, кога ја виде панорамата ми реце дека не се сложува со мојот матичен стоматолог. Ми препорача дека најдобро е да ги извадам и долните пошо на крај пак ќе ми ги искривеле забите.

8. Dolores93

Dolores93 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2010
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    7
    Дечки може ли да ми кажете некој стоматолог што е добар естетичар , бидејќи предниот заб ми е потемен ама пломбата што ми е ставена делува како да ми е вештачки забот

9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.163
    Акo не ти пречи штo е пoгoлем, јaс не би гo чепкaлa, oсвен мoжеби aкo е плaнoт дa се стaви пoд нaвлaкa. Амa стругaње зa дa се нaмaли, не. Секoгaш пoстoи мoжнoст oд пoбрзo рaсипувaње и пoјaвa нa преoсетливoст, пред де пoрaди симнувaњетo нa зaштитниoт слoј кoј не се регенерирa бaш. Амa дaли ќе се расипува или не, зaвиси oд ситуaцијaтa, oд зaбите, хигиенaтa и oпштo, здрaвјетo нa пoединецoт.

Waterpik кaј нaс не е нештo кoристен, јaс немaм искуствo, a ниту кoлегиве, бaрем пoвеќетo. Инaку мoже дa биде приличнo кoриснo, aкo нaвистинa гo прaви сетo oвa штo е нaведенo вo упaтствoтo, бaрем ќе се подобри нивoтo нa oрaлнaтa хигиенa. Амa не знaм дaли имa кoнтрaефекти, дaли е кoриснo зa секoјдневнa упoтребa, немaм стaв oкoлу тoa, бидејќи не сум гo кoристелa.

Зa жaл, немaш избoр вo oднoс нa бoцкaњетo кoгa се рaбoти зa aнестезијa, бидејќи немa друг нaчин дa се oбезбoли рaбoтнoтo пoле. Зa oстaнaтите инекции мoжеби и не мoрa, зaвиси кaкo ќе се oдвивa прoцедурaтa и кoлку ќе биде кoмплицирaнa.
    Не е тoлку стрaшнo и бoлнo сaмoтo бoцкaње кoлку штo си умислувaш, некoлку секунди се вo прaшaње. Мoжнo е нa пoчетoкoт дa oсетиш мaлa бoлкa, нo веќе сo течењетo нa aнестетикoт ќе исчезне.

Пред дa oдиш нa зaбaр, нaпиј се нештo зa смирувaње, 2xB6, нa пример. Стрaвoт ќе ти oтежне и тебе, и нa стoмaтoлoгoт штo ќе рaбoти. Без мнoгу стресoви и рaзмислувaње oкoлу тoa, сепaк е рутински зaфaт.

На Angel.girl и friendy им се допаѓа ова.
  10. piglet1

piglet1 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2015
    Пораки:
    994
    Допаѓања:
    19.807
    Zdravo devojki, pred okolu eden mesec mi go strugaa zabot i mi go zatvoria, t.e. mi go plombiraa. Posle nekoe vreme zabot pocna mnogu da me boli i otidov na zabar, znaci mi gnojosal i mi go otvoria i mi rekoa posle edna nedela da otidam. Otidov i mi stavija lek i mi rekoa pak posle nedela da otisam, no bidejki imav mnogu za ucenje me fati matura ova ona, ne otidov i pred nekoj den mi padna lekot, a denes od semka od grozd mi se skrsi zabot znaci povrkje od polovina zab mi se skrsi. E, sega, bidejki mi e hitno, moram da patuvam, a vaka deka e dolna edinica epten se poznava deka ja nema i mi e sram. Utre kje odam na zabar, pa sakam da ve prasam moze li odma da mi ja sredat so nadogradba ili plomba? Navistina mi e hitno, ne mozam vaka da odam... :(

11. Rose04

Rose04 Активен член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    1
    Sakam i vashi soveti okolu zabite mnogu mi e vazhno. Imam prochitano dosta tuka na forumov i na drugi sajtovi okolu toa no sepak i ja sakam da ve prasham posebno za mene bidejki sum nova samo shto se zacleniv. Vaka iam problem shto nepceto mi e pogolemo od zabite i toa ne mi se svigja kako izgleda iako sega ne mi smeta i mi vikaat da ne se zamaram ama nemozham najbiten del od edna devojka e sepak nasmevkata barem po moe mislenje.I sakav da ve prasham te da pobaram vashe mislenje shto bi mi preporacale vie da napravam zatoa shto jas prvo sakav da stavam implanti no premnogu se skapi 600evra mi baraat tuka vo Skopje. I sakav da ve prasham dali ima drugo reshenie za toa ? Mnogu se rasprasuvav i mi kazhaa proteza fiksna da nosam shto ja nosev 2 godini i taa mi gi sredi malce zabite i posle toa mobilna nosev ama sepak ne e toa toa iam nekoj mal prostor megju zabite a i nepceto mi e golemo. Pa ve zamoluvam za nekoj sovet neshto poevtino shto bi mozhelo da bide da se iskrpam nekako sigurno nekoj bi znael ako imate soznanija bi sakaala da gi spodelite so mene bi mi bilo od korist .Fala odnapred.

12. Petra777

Petra777 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    29.049
    Колку што знам толку ќе ти кажам како за предлог :)
    Тоа за непцето не верувам да се среди... Е сега за забите може да се истругаат и да се стави порцелан, најефтина варијанта. Побарај на фејсбук Premium dent, позаади цветен пазар се наоѓаат во Ск, докторот е перфек. Посоветувај се.

13. 8petre8

8petre8 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 декември 2015
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    582
    Зависи колку треба да се струга , може да биде осетлив, но се е индивидуално колку ти е блиску дентинот. Јас лично не би го правел, а ти како сакаш.Поздрав

14. 8petre8

8petre8 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 декември 2015
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    582
    За коронки навлаки и мостови , тоа е најмал проблем. Прво треба да си го средиш непцето, ако ти е зголемено од инфекција, треба убава обработка, сигурно имаш по некој џеб и иритација на гингива. Чистење на забен камен, плакнење со соодветни средства и моја препорака НБФ - ГИНГИВАЛ ГЕЛ го има мислам во зегин околу 400 денари мислам е.

15. Rose04

Rose04 Активен член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    1
    Sto bi mi pomognal gelot koga treba operacija da pravam ? Nepceto e mnogu golemo neveruvam deka samo taka ke se sredi a i ne mi e od infekcina , genite se vo prashanje

16. 8petre8

8petre8 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 декември 2015
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    582
    Не ржсум разбрал дека ти е природно така.Штом не е од инфекција,тогаш ќе мораш со интервенција

17. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.743
    Допаѓања:
    7.556
    Дали ако еднаш се појави циста на вилица и е оперирана,прети ли опасност од повторно појавување?

18. mari4yi

mari4yi Активен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2016
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    6
    Здраво.Ми никнува умник на долната вилица и ми е отечена жлабината и многу ме боли..Бев на заболекар ми ја исчистија од јадење и ми рече сега нема да имаш проблем,а мене уште ме боли. Совет некој за отокот?

19. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.743
    Допаѓања:
    7.556
    Умниците се проблематични,и мора да се вадат:(
    Од лично искуство:D

20. Agnesssss

Agnesssss Истакнат член

Се зачлени на:
    6 август 2014
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    6
    Здраво.Имав проблем со 6 долу ми се јавуваше болка и мал оток.бев на стоматолог и на рентген снимката се покажа под коренот кај коската некаков израсток,циста незнаат што точно е и тие бев на максило прво кажаа дека ке треба да се прави хируршки зафат но подоцна кажаа само да ја извадам 6 и од друго нема потреба.беше комплицирано вадење на забот но ми се смири болката и после месец ипол повторно почнав да чуствувам некаква болка.дали некој имал сличен проблем или таков хируршки зафат на коска дали е болно и слично?ви благодарам