Јас имав операција на вилица,имав циста.Претходно почна да ми се клати забот и падна.Како што ми кажа доктор,причина што ми паднал забот е цистата. Не боли,пошто има опивка,исто е како кога се вади заб,само што трае подолго
Jas imam vospalenie na vilicata sto da si stavam ne mi se ode na stomatolog ic maticniot mi stomatolog ne go podnesuvam se ke go menam ama nikako da dojde red lani na eden zab mi padna malku plombata i mi vika ke go vadime jas mu kazav nema sansi i mi vika ama ke ima mnogu rabota vo ovoj zab ako sakas da ne go vadime ke mora so operacija da go vadime nervot e ako de vikam neka e taka i zabot mi ostana ne mi go izvadi
Де бе, барем во денешно време е лесно, најди си стоматолог со кој се разбирате и средувај ги забите со анестезија. Луѓето не се ни свесни дека најобичната инфекција од расипан заб може многу лесно да даде сериозни компликации, еве кај тебе воспаление на вилица за почеток. Понатаму инфекцијата преку крвотокот може да оди буквално секаде, па и да предизвика воспаление на срцевиот мускул на пример. Е тогаш ќе сфатиш дека еден заб бил најмал проблем @meckicka да ти одговорам, за да се смири воспалението на вилицата веројатно сепак се потребни антибиотици, затоа што воспалението настанало поради инфекција. Сепак и да се смири воспалението, ако не се излечи основната инфекција повторно ќе настане воспаление, така да кога тогаш мора да се лекува забот. Што порано се лекува, поедноставна ќе биде целата процедура, а и поголеми се шансите да се зачува забот.
имам мост доле лево...на јадење, у еден момент кога загризав, ме здоболе и почна да ме боли заб 4ка кој е во мостот (а мостот е до 6ка). Матичнава забарка ми рече да одам на друго место, зашто она немала инструменти за да го извади мостот (за да може после тоа истиот пак да се стави), она би морала да го сече па да се прави нов мост...истиот одговор го добив кога прашав денеска една приватна забарка....каде може да се извади мостов без сечење ?
ни матичнава ни оваа другава не ми рекоа ништо за снимка ?, рекоа треба да се извади мостот да се види дали е за правење или за вадење забот...затоа прашувам, освен на клиника, дали на некое друго место може да го извадат мостов без да го сечат...и како иде таа постапка кога се вади мост...?
Proplacav od bolki ovaa vecer jas retko odam na stomatolog ama utre ke odam imam uste dva korenja za vadenje pred da zapocnam so invitro moram i zabite da gi sredam zdravi zabi mi se izronija sega ne mi se ronat no pred nekolku god da mi se ronea zabite
Напи се Вентор, Бруфен или било што имаш дома за да се смири болката, и утре веднаш на забар, пак ќе ти речам не може само од себе да помине воспаление, мора да земаш антибиотици.
Se napiv blokmaks i analgin odprvin dodeka ne bev mazena redovno odev na stomatolog sega ne a treba treba poskoro da gi zavrsam zabite da gi sredam duri ne sum pocnala so ivf
Зависи индивидуално е.Ако ти се присутни сите 4 ,знае да потрае и подолго па и до 2 години.Обично знаат да бидат делумно излезени и да останат во таа позиција зависно од просторот.А за болење ,да знае да се појави болка нормално е.Благо масирање на непцето(гингива) и посета на стоматолог.Снимка да се направи да се види до каде се,дали има простор и сл., а кај тие веќе подизлезените отсранување на остатоците од храна кои што се наталожени во околното ткиво .
Срц и јас заради забите го одложив инвитрото, ете ќе почнам нареден циклус. Утре сум на операција на циста на заб, прошлата недела ја открив и одма закажав операција нема чекање на тие работи бидејќи може само полошо да стане. Купи си парадонтах паста за заби ја има во еурофарм 190ден помага при воспалени непца и е на природна база и марш одма на стоматолог!
Циста може да настане на веќе пломвиран заб, пример недобро исчистен канал, или воздух во каналот па да направи инфекција и да дојде до циста на корен. Ова ти го кажувам од искуство а не како стручно лице, може да има и други работи од кои што се ствара циста, јас до сега имам правено две операции :/
Мене ми се појави циста на празно место,без заб А зашто се појавува не знаат ни докторите,цистите можат секаде да се појават,за жал