Проблеми со устата и забите

Discussion in 'Здравствени проблеми' started by kristii, Apr 22, 2010.

1. anaja1

anaja1 Популарен член

Јас имав операција на вилица,имав циста.Претходно почна да ми се клати забот и падна.Како што ми кажа доктор,причина што ми паднал забот е цистата.
    Не боли,пошто има опивка,исто е како кога се вади заб,само што трае подолго:(

2. Agnesssss

Agnesssss Истакнат член

Каква опивка имаше?со локална или

3. anaja1

anaja1 Популарен член

Па да,исто како за вадење заб,ако си вадела,знаеш:hai:

4. meckicka

meckicka Истакнат член

Jas imam vospalenie na vilicata sto da si stavam ne mi se ode na stomatolog ic maticniot mi stomatolog ne go podnesuvam se ke go menam ama nikako da dojde red lani na eden zab mi padna malku plombata i mi vika ke go vadime jas mu kazav nema sansi i mi vika ama ke ima mnogu rabota vo ovoj zab ako sakas da ne go vadime ke mora so operacija da go vadime nervot e ako de vikam neka e taka i zabot mi ostana ne mi go izvadi

5. LollySky

LollySky Популарен член

Де бе, барем во денешно време е лесно, најди си стоматолог со кој се разбирате и средувај ги забите со анестезија. Луѓето не се ни свесни дека најобичната инфекција од расипан заб може многу лесно да даде сериозни компликации, еве кај тебе воспаление на вилица за почеток. Понатаму инфекцијата преку крвотокот може да оди буквално секаде, па и да предизвика воспаление на срцевиот мускул на пример. Е тогаш ќе сфатиш дека еден заб бил најмал проблем

@meckicka да ти одговорам, за да се смири воспалението на вилицата веројатно сепак се потребни антибиотици, затоа што воспалението настанало поради инфекција. Сепак и да се смири воспалението, ако не се излечи основната инфекција повторно ќе настане воспаление, така да кога тогаш мора да се лекува забот. Што порано се лекува, поедноставна ќе биде целата процедура, а и поголеми се шансите да се зачува забот.

Last edited: Sep 18, 2016
    meckicka likes this.
  6. bile454

bile454 Истакнат член

имам мост доле лево...на јадење, у еден момент кога загризав, ме здоболе и почна да ме боли заб 4ка кој е во мостот (а мостот е до 6ка). Матичнава забарка ми рече да одам на друго место, зашто она немала инструменти за да го извади мостот (за да може после тоа истиот пак да се стави), она би морала да го сече па да се прави нов мост...истиот одговор го добив кога прашав денеска една приватна забарка....каде може да се извади мостов без сечење ?

7. LollySky

LollySky Популарен член

Направи снимка прво, да се види што се случува.

8. bile454

bile454 Истакнат член

ни матичнава ни оваа другава не ми рекоа ништо за снимка ?, рекоа треба да се извади мостот да се види дали е за правење или за вадење забот...затоа прашувам, освен на клиника, дали на некое друго место може да го извадат мостов без да го сечат...и како иде таа постапка кога се вади мост...?

9. meckicka

meckicka Истакнат член

Proplacav od bolki ovaa vecer jas retko odam na stomatolog ama utre ke odam imam uste dva korenja za vadenje pred da zapocnam so invitro moram i zabite da gi sredam zdravi zabi mi se izronija sega ne mi se ronat no pred nekolku god da mi se ronea zabite

10. meckicka

meckicka Истакнат член

Neznam dali e normalno samo da boli na promena na vremeto i operacija na zab

11. meckicka

meckicka Истакнат член

Vilicata mi e crvena mnogu

12. LollySky

LollySky Популарен член

Напи се Вентор, Бруфен или било што имаш дома за да се смири болката, и утре веднаш на забар, пак ќе ти речам не може само од себе да помине воспаление, мора да земаш антибиотици.

13. meckicka

meckicka Истакнат член

Se napiv blokmaks i analgin odprvin dodeka ne bev mazena redovno odev na stomatolog sega ne a treba treba poskoro da gi zavrsam zabite da gi sredam duri ne sum pocnala so ivf

LollySky likes this.
  14. prominent

prominent Форумски идол

Колку време отприлика растат умниците и дали е нормално да боли по малку од време на време?

15. 8petre8

8petre8 Истакнат член

Зависи индивидуално е.Ако ти се присутни сите 4 ,знае да потрае и подолго па и до 2 години.Обично знаат да бидат делумно излезени и да останат во таа позиција зависно од просторот.А за болење ,да знае да се појави болка нормално е.Благо масирање на непцето(гингива) и посета на стоматолог.Снимка да се направи да се види до каде се,дали има простор и сл., а кај тие веќе подизлезените отсранување на остатоците од храна кои што се наталожени во околното ткиво .

16. meckicka

meckicka Истакнат член

Kaj mene izleze oti imam karies ne vospalenie tuku karies sto e toa neznam taka rece stomatologot

17. Arnisa

Arnisa Истакнат член

Срц и јас заради забите го одложив инвитрото, ете ќе почнам нареден циклус. Утре сум на операција на циста на заб, прошлата недела ја открив и одма закажав операција нема чекање на тие работи бидејќи може само полошо да стане. Купи си парадонтах паста за заби ја има во еурофарм 190ден помага при воспалени непца и е на природна база и марш одма на стоматолог!

LollySky likes this.
  18. the.vampire.girl

the.vampire.girl Популарен член

Од што се прават цистите? Задолжителна ли е операција за отстранување?

19. Arnisa

Arnisa Истакнат член

Циста може да настане на веќе пломвиран заб, пример недобро исчистен канал, или воздух во каналот па да направи инфекција и да дојде до циста на корен. Ова ти го кажувам од искуство а не како стручно лице, може да има и други работи од кои што се ствара циста, јас до сега имам правено две операции :/

the.vampire.girl likes this.
  20. anaja1

anaja1 Популарен член

Мене ми се појави циста на празно место,без заб
    А зашто се појавува не знаат ни докторите,цистите можат секаде да се појават,за жал:(