Zdravo zenski... znaci vaka pod jazikot mi se pojavija edni topcinja koi me bolat i celo vreme em teraat da go mrdam jazikot i gi iritiram. Bev na stomatolog toj mi veli deka ne e nisto strasno mi prepisa lekovi gi piev i ne mi pomina potoa bev kaj uvo nos i grlo i tamu me pregledaa i tamu mi rekoa deka ne e nisto strasno mi dadeoa terapija i pak ne mi pomina. Pa em interesira dali na nekoja od vas i se slucilo toa i sto moze da bide?
Ве молам за мала помош. Имам 17 години. Поправав 6 горна, но забот беше премногу расипан и се гледал нервот. Ми рекоа дека мора да се извади нервот за две недели. Дали е нормално на таа возраст и дали тоа ќе доведе до потемнување на забот и во меѓу време дали тоа боли? Фала ви однапред
Zenicki nokeska mi otece zabot se javiv kaj zabolekarot mi rece cefaleksin da kupam obicno posle kolku vreme spajga otokot pocnav sabajle da gi pijam
Здраво..Подолго време се мислам дали да пишам и конечно се решив..Никогаш ми немаат излезено двојки..Бев на стоматолог и тој ми рече дека тоа е многу ретко но дека се случува..Прашав некако ако може да се стават или било што нешто да се направи а тој ми рече дека можело ми објасни што како но многу скапо околу 900 евра ми побара и ми рече дека подобро да не сум ги правела бидејки забите ми биле здрави па ако сум ги немала двојките не сум била единствена.. па сакав да прашам дали некој имал сличен ваков проблем,дали го решил некако..Се извинувам на долгиот пост.
Не значи немам доволно место да се стават заби..Од кецовите до тројките имам се помалку просторче измегу нив.. @larrachi
Decki, dali ima nekoj vakvo iskustvo- nad zabot na nepceto veke 3 mesec imam kako topcence, ne e meko bas i naboluva pri dopir. Mislam dali e gnoj no ne mi otekubva voopsto. Zabarot moj vika dek ne e nisto, ali nekako ne mi e seriozen. Nekoj sovet? Prasuvm bidejki sum slusnala nekoi losi raboti povrzani so vakvi topcinja pa zatoa...Inaku zabot momentalno mi e otvoren, za vadenje e skoro, no zabarov mi odlozuva vika deka mozi da se poceka. Nekoi soznanija?
Aj jas pak.Me interesira ako nekoj znae daliima vrska antidepresiv I sedativ so anestezija za vadenje zab?prasuvam bidejki pijam I ad I sedativi a treba zabot da go vadam pred da zabremenam vadev 7ka od tri anestezii niedna ne fati ubavo pa da ne recam na zivo mi go vadese zabot I sega strav me faka.I uste edno prasanje dali moze nesto da se sanira sega 6ka ke vadam izvadena mi e I 7 kata dali na nivno mesto moze da stavi nesto a da ne se implanti.blagodaram
Нагло почнаа да ми се расипуваат забите Пред некој ден од витанова житарка ми се скрши 4ката напола, и беше црна внатре а никогаш претходно не ме болела и не сум имала проблем со тој заб. 5ката до неа беше проблематична имаше гнојно топче над неа, не знам дали од тој заб и овој се зафатил. Долу 5ка скроз расипана,и тој до него почна многу да ме боли, не знам од каде оваа нагла промени, претходно ретко кога имав проблеми со забите. Освен внесување на калциум, што друго ќе ми помогне? Се плашам да не си останам уште млада без заби
Здраво. Јас имам проблем со забите кога ги мијам многу ме болат и некогаш ми тече крв. Некогаш болат и на топло или ладно. Дали е можно да се џебови или забен камен? И уште нешто. На предната двојка имам сива точка. Доколку е кариес, дали боли поправање на предни заби бидејќи никогаш не сум поправала преден заб и дали задолжително се става анестезија при поправката? Фала многу. Поздрав.
Штом ти тече крв при четкање или јадење јаболко на пример значи дека се непцата во прашање. Е сега што со непцата, дали камен дали џебови, дали кариес, дали парадентоза, ќе идеш на заболекар ќе ти каже. Чистењето е болно, али краткотрајно. Во меѓувреме купи си четка со меки запци, Curaprox се најдобри, и паста за осетливи десни, пр. Лакалут Сензитив. Можеш да купиш и Гингивал гелче по аптеки не е скапо, па да масираш проблем зона со тоа. Исто така, можеш со 3%тен хидроген и бетадин да правиш гаргара. Штом имаш проблем со непцата, може и забите ти се премногу тесно збиени, па и покрај четкањето да останува неисчистена храна, за тоа од голема помош ќе ти биде конец за заби. Практикувај и плакнење со водички, тие ги убиваат бактериите, само да не е премногу често. Можеш и да ги триеш непцата со нешто кисело, како лимон на пример. Или да пиеш Б и Ц витаминчиња. Никако немој да употребуваш електрична четка за заби, тие ги разрануваат непцата. За поправање дали боли и дали е со анестезија или без, зависи од кварот на забот и е индивидуално. Најбитно од се, избор од прав заболекар.
Збиени ми се забите, да. А за поправката на двојката ептен ми е страв зошто никогаш не сум поправала преден заб. Ептен! Со анестезија ништо нема да се боли? Фала.
Decki itno e mi se skrsi 5kata gote od prednata strana na zabot zadnata strana use do pola ja ima pola i taa otide zabolrkarkata mi e malce nesposobna i i vikam kazete mi nekoi nacini kako moze da se sredi toa ona mi vika dodeka utre ne ti go snimam nema da znam nisto ...onace zborume za umkrtven zab lani go umrtviv ...koj znae kako moze da se sredi ova bez vadenje na zab neka kaze...slusnav za betoniranj3 nekoe na zab ama i za toa me znam bash mn ...itno e help
Пред недела дена вадев умник поради циста и од тогаш не си ги чувствувам двојката, тројката, четворка и петката, имам некое тапо чувство во нив. Од што може да биде?