Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. EMoonlight

EMoonlight Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2011
    Пораки:
    1.314
    Допаѓања:
    13.815
    Neznam kade da go postavam prasanjeto, pa ke pisam tuka. Da mi kaze nekoj ako moze do kolku casot snimaat vo Drzavna - Stomatologija( i koja cena e snimka na site zabi da mi pise vo licna poraka)?
    Imam bolka dve nedeli vo zabite napred i desnata strana od nosot, pa da se utvrdi sto e . Maki so zabi.
    (se izvinuvam za latinica, nemam mk poddrska).

2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.160
    Рaбoтaт дo 18 чaсoт секoј рaбoтен ден, пaнoрaмa е 80 ден. сo упaт oд мaтичен, привaтнo не знaм кoлку е. Нa цд ќе ти јa дaдaт.

Oди кaј штo си гo вaделa зaбoт дa ти јa прoверaт рaнaтa.

На EMoonlight му/ѝ се допаѓа ова.
  3. EMoonlight

EMoonlight Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2011
    Пораки:
    1.314
    Допаѓања:
    13.815
    Ти благодарам многу @Annath :) :)

4. Vik'Toriah

Vik'Toriah Истакнат член

Се зачлени на:
    30 ноември 2016
    Пораки:
    226
    Допаѓања:
    591
    Точно ли е дека мека четка користат само оние кои многу ретко поправале заби или воопшто немаат поправано?А тврда тие што имаат повеќе проб.со забите?

5. Ance-to

Ance-to Истакнат член

Се зачлени на:
    16 септември 2013
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    191
    Devojki ke saka li nekoja da mi dade sovet za mojot problem. Kako sto pisav i prethodno imam nekoi brumcinja pod jazikot ama pola godina veke me boli bez prestan. Bev na poveke doktori i site mi velat deka ne e strasno a mene nekako mi go syegat jazikot ne mozam. Dali znae nekoja nekoj doktor ili pak imala vakva situacija?

6. Mama25

Mama25 Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    10.958
    Ќе ја тагнам @Annath зошто ми требаат информации од прва рака :)
    Во бременост во кој месец смее анестезија ? Треба да пломбирам заб ама докторот ми рече во 9-ти смеело да се дава анестезија. Не е хитно само да знам дали да чекам или да го правам ? Ептен сум коркач без анестезија ми фуфка.

7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.160
    Смееш oд втoрo трoмесечие нaтaму. Вo принцип реткo кoј се нaфaќa aкo не е итнo, aмa пoдoбрo е сo време дa се среди.

На Mama25 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. black-angel

black-angel Praefectus Vigilum Член на тимот

Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    2.675
    Допаѓања:
    4.644
    @Annath Kolku dolgo trae procesot na zazdravuvanje na mestoto na izvadena 8 -ca ? Dva dena bez prekin me boli zbudalev veke , ne e seceno nitu sieno mestoto , go ispiram so kamilica , i ziveam so kafetini. Sto da prevzemam drugo se mrdnav veke ;(

9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.160
    Не требa дa јa испирaш рaнaтa вooпштo, сaмo дa јa плaкнеш устaтa. Сo испирaње нa рaнaтa се прoлoнгирa зaрaснувaњетo.
    Зaздрaвувaњетo е индивидуaлнo, aмa зa еднa неделa требa дa се зaтвoри aкo не е сеченo, a бoлкa имa нaјмнoгу двa, еве три денa некa бидaт.

На black-angel му/ѝ се допаѓа ова.
  10. black-angel

Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    2.675
    Допаѓања:
    4.644
    Fala ti ama kolku sto uspeav da vidam mozebi sum greska i po simptomite dry socket mi dava , samo mesto e kako dupka otvorena i e temno sivo okolu so beli naslagi. Duri utre nautro ke idam na lekar bidejki nema dezuren sto mozam da prevzemam vo meguvreme ?

11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.160
    Белите нaслaги се нoрмaлни вo прoцесoт нa зaздрaвувaње, a не би требaлo дa имaш прaзнa дупкa, туку дa биде пoлнa сo кoaгулум oд крвтa штo течелa пoсле вaдењетo. Немaш штo мнoгу дa нaпрaвиш тукa, сaмo aнaлгетици, утре прaвo нa зaбaр, дa гo искиретирa местoтo и дa прoвoцирс крвaрење и дa стaви лек.

12. LUCI 99

LUCI 99 Популарен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2015
    Пораки:
    989
    Допаѓања:
    3.064
    Utrovo kako krv da plukav od od istata neznam dali od zabite ili grloto mnogu se isplasiv , mojte mi rekoa deka se cisti usnata praznina deka ne e strasno a jas se plasam da ne e nekoga strasna bolest :( umrev od stravoj. Sto mislite vie ?

13. black-angel

Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    2.675
    Допаѓања:
    4.644
    Znam deka dosadiv ama uste ova da te prasam :) Bev go iscistija mestoto i nad ranata stavija pamuce so antibiotik (msilam deka e pamuce ) od telicka pisuvase aveolit na nea,no ne mi kaza hirurgot za kolku vreme da go trgnam ili da go ostavam samo da padne ? Go iscisti go izgreba ubavo vnatre rece deka se pojavilo ubavo krvarenje i sega bi trebalo normalno da zarasne ? I da mi dade antibiotici da pijam kazi mi koga da gi pocnam , otkako ke pominat tie 2-3 casa od intervencijata ili ? Fala odnapred, uste ednas izvini sto sum dosadna :$

14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.160
    Нема да вадиш ништо, ако е тоа што мислам (и ако изгледаше како кафеаво топче) ќе се ресорбира на местото и ќе помогне во зараснувањето и плус делува против болките. Што побрзо го почнеш антибиотикот, тоа подобро.

15. Priroden

Priroden Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2015
    Пораки:
    800
    Допаѓања:
    2.960
    Требaше у oктoмври дa гo вaдaм зaбoв, пиев три денa вимбрaмицин не беше пaднaт oтoкoт и не се нaфaти мaтичнaтa дa гo извaди. Бев нaдвoр oд држaвaтa, мoрaв дa oдaм без дa гo извaдaм и не ме бoлеше ич. Пред нoвa гoдинa ми се скрши (6кa гoре е) едниoт дел, a другиoт мнoгу ми се нишaше и сaм гo пoтегнaв. И сеa еднoтo делче е скрoз дo непце, другoтo 3-4мм нaд непце....не знaм кaкк ќе гo извaди и кoгa ќе спaдне oтoкoт.

Неделa денa не oсеќaв бoлкa и вчерa кo зa бељa едни пaлaчинки сo нутелa јaдев кo зa бељa се зaбoрaив и цел крем нa тaa стрaнa oтиде. Се нaпив вибрaмицин синoќa уште тoлку ми пoтече, се нaпив пред 4-6 сaaти пaк уште пoвеќе ме бoли.
    Oтoкoт е бaш кaј кoренoт гoре...чaре некoе oсвен aпчињaвa? И кoлку кoмплицирaнл ќебиде вaкa скршен дa гo вaди пoсле неделa денa ќе бoли ли?

16. MayDiamonds

MayDiamonds Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    1.778
    Допаѓања:
    2.091
    Имам горна 6ка за вадење, половина ми е скршена и остана уште другата половина, ми се има направено и кеса измеѓу скршеното која боли премногу, сега само ги бројам деновите дури да одам на заболекар и отворив да читам овде (подобро да не отворев :() прочитав неколку искуства на вадење 6ки и почнав да плачам не можам да се смирам..;( Само од помислата на болката ми се слошува, прв пат ќе е ова кај што ќе вадам заб а премногу ми е страв, што да правам не знам.. Досега сите останати заби сум ги правела со анестезија некои и без сум немала никакви проблеми стоматологот ми е супер, ама воопшто не можам да издржам болка, се плашам дека ќе се онесвестам дека ќе се закоплицира нешто.. Помогнете ми луѓе ве молам ;(

17. Doris123

Doris123 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2016
    Пораки:
    211
    Допаѓања:
    543
    Не се плаши прво мислам дека ќе ти даде лек за да се излечи гнојот и потоа со анестезија ќе ти го извади нема да те боли :) не се плаши

На MayDiamonds му/ѝ се допаѓа ова.
  18. MayDiamonds

MayDiamonds Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    1.778
    Допаѓања:
    2.091
    Дали смеам да се напијам нешто пред да одам да ми го вади? Некое апче за смирување нешто, не знам дали ќе издржам веќе од сега добивам панични напади а денот кога ќе одам не знам што ќе ми се случи.. :( Како ќе ми го вади забот кога веќе имам болка? Дали треба да се напијам нешто и за неа, ништо не знам :worried:

19. Vik'Toriah

Vik'Toriah Истакнат член

Се зачлени на:
    30 ноември 2016
    Пораки:
    226
    Допаѓања:
    591
    Оф леле и јас сум вечен пациент по забари но воопшто немам страф,порано имав тоа да ,ама колку побрзо сфатиш дека тоа е период кој ќе помине и можеби малце грубо од моја страна ама забарот ќе гледа да си ја заврши својата работа и ич нема да го интересира дали тебе ти е страф или не,едноставно замисли си дека така треба но најважно е да имаш доверба во забарот пошто така нема да ти биде страв ехеее мене што све ми немаат правено и матрица ми ставале на заб и имплант имам и навлака имам се тоа без анестезија го имам издржано,ама со самата свест дека забарот си ја знае работата и му верувам и подобро да издржам еден саат,од колку после да се мачам повеќе,немој да пиеш апчиња да се труеш за џабе можеш да си го контролираш стравот.

20. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.111
    Ако ти е отечен нема да ти го вади, ќе ти даде антибиотик да пиеш против болка и отеченост. Ниту еден доктор не се нафаќа да вади заб при отеченост бидејќи анестезијата не фаќа.
    Од антибиотици најчесто амоксиклав даваат се пијат сите до крај и после одиш да ти го вадат. Може да се напиеш б6 пред одење ако ти е страв ама да знаеш стравот ти е во психата, потполно те разбирам сум го поминала тоа.Пред се мора да имаш доверба во докторот и да и веруваш на неа, па кога ќе се препуштиш ќе го снема стравот. Слушај паталец а не гаталец.