Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.462
    Допаѓања:
    183.586
    Го пијам 4-5 дена и нема апсолутно никаков ефект.. ампицилинот е послаб. Не знам што да праам.. паника ме фаќа. Болка немам цело време, само кога пробувам да отворам уста повеќе од она што ми е укочено и кога стискам вилица.. Не можам да јадам..

@Annath проблем не ми е одењето на забар.. проблем е што не можам да отворам уста доволно за да ме прегледаат и да се процени што го предизвикало ова. Ми треба некое јако средство да ми се пушти вилицава.. за да можам после да ја снимам... иначе вака нема шанси..
    Забарката ми даде амоксиклав ама не ми помага..

2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.157
    Можеш да ја снимиш, панорамска снимка може да се направи. Да не ти е изместен зглобот? Убаво затвораш, до крај?

3. Ginger111

Ginger111 Активен член

Се зачлени на:
    20 мај 2015
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    75
    Annath што мислиш за фиксното апаратче? Од колку години би можело да се става?

4. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.462
    Допаѓања:
    183.586
    Правев панорамска пред 2 години и устата требаше да ми биде скроз отворена.. Ако може и вака одма одам по упат утре. Можам да ја затворам убаво до крај ама многу ме боли кога ги спојувам забите.. а многу малку можам да ја отворам.. само за да зборам е доволно..

5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.157
    Најверојатно ти е изместен зглобот, или пак осмица расте на лошо место. Панорамска снимка или ортопантомограм се прави со затворена уста, ова што си го правела е друг тип снимка.

6. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.462
    Допаѓања:
    183.586
    Во право си. Помешав со снимање синуси. (facepalm) Ништо тогаш.. утре одам по упат. Фала ти многу на времето.

7. GoldenRose.

GoldenRose. Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2016
    Пораки:
    120
    Допаѓања:
    1.092
    Треба да вадам заб и да ми стават мост, а исто и едниот умник треба да ми го извадат. Што антибиотици обично се даваат после тоа ?

8. scorpijagirl

scorpijagirl Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2011
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    39
    Скоро ги извадив фиксните протези и носам пластичен позиционер. На левава страна горе имам умник за кој што за кој што има кнап место ама и можда не баш. Многу ме притиска од таа страна и ме боли кога ќе јадам. Долу извадив два умници со операција немаше место за нив од кои едниот ми растеше на криво....сеа се мислам ДАЛИ да го вадам и овај. Оралниот хирург рече дека немало шанса да ги искриви забите ради позиционерот ама пак ми е шубе... седмицата до него ми е убаво лечен а 6ката пред скоро го поправавме, а уште ме боли. Матичниот прво стави лек па го затвори рече да чекаме да помине инфекцијата. Ако не ќе мора да се лечи и тој.
    Да го вадам умникот или не?

9. the.vampire.girl

the.vampire.girl Популарен член

Се зачлени на:
    7 јули 2012
    Пораки:
    879
    Допаѓања:
    1.490
    Имам едно коренче што ми е за вадење, почна многу да ме боли пред неколку дена и од него не можам да јадам нормално. Морам да одам да го извадам, ама гледам дека е отечено непцето над него. Проблем ли е да се вади кога е така отечен или не?

10. celineparis

celineparis Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2014
    Пораки:
    930
    Допаѓања:
    2.577
    Postoi nacin so dijamantska prasina da ti dodadat po malku I na dvata keca za da ti se spojat

11. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    2.862
    Ми ставаа лек на еден заб и ми рекоа после 14 дена да дојдам за да се извади тој лек,еве после 3 дена таа страна од забот ја чуствувам како кога ставаат анестезија здрвена а кога ќе ја допрам ме боли не до толку многу,ама болии што да правам?тој ми рече ќе ми реагира лекот ,ама вака ли реагира знае ли некој?

12. scorpijagirl

Се зачлени на:
    19 јуни 2011
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    39
    Нормално е да боли малку....а ако боли многу јави се кај заболекарот.

На franca му/ѝ се допаѓа ова.
  13. scorpijagirl

Се зачлени на:
    19 јуни 2011
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    39
    Во прилог ја ставам и снимкава 20170401_215553.jpg

14. resenska

resenska Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2014
    Пораки:
    1.727
    Допаѓања:
    15.760
    Ima vo vero djambo vo dm,dm vo siti mol,dm centar, 2 200 mislam deka bese cena

На ladyh07 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.896
    Допаѓања:
    14.581
    На снимкава убаво не гледам, велиш дека седмицава е лечена. Ако не е ИДЕАЛНО излечена, мој совет не ја вади осмицата, ако случајно се јави некој проблем со седмицата и ја извадиш, умникот ти има убав правец и ќе ти се најде некогаш.

16. scorpijagirl

Се зачлени на:
    19 јуни 2011
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    39
    Седмницата е идеално излечена сигурно....и јас мислам дека можда ќе ми се најде умникот ама пак да не ми паднат во вода 4 години фиксна протеза. Страв ми е да не ми се искриват пак напред.

17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.157
    Не би требало, оти убаво е поставен. А за седмицата, кој ти кажа дека е идеално излечена?

18. scorpijagirl

Се зачлени на:
    19 јуни 2011
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    39
    Оралниот хирург и матичниот заболекар кога ја виде снимката дури сликаше од што беше горд.

19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.157
    Супер. Во секој случај, осмицата не пречи и не би требало да ги искриви забите. Најлесно е да се извади.

20. scorpijagirl

Се зачлени на:
    19 јуни 2011
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    39
    Ми е страв дека долу ми беа идеално прави забите од двата умници ми се искривија ..разликата е во тоа што едниот долу растеше во погрешен правец а за дригиот немаше место. Цела доверба треба да ја имам во пластичниов позиционер кој е направен од формата на забите кога ги извадив протезите. Сепак гледам некои мали промени..и плус пукнатини на самата пластика. Ексик значит.