Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. GoldenRose.

GoldenRose. Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2016
    Пораки:
    120
    Допаѓања:
    1.092
    Денес ми го отворија забот и пломбата ми е извадена, па така ми стои моментално, па заборавив да си прашам дали можам нормално да јадам секаква храна . Некој да знае овде ?

2. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.111
    Како така ти го оставиле?
    Што ти рекоа да јадеш? Мислам ќе има процес ќе се полни со храна и тоа доведува до губење на забот односно краен процес вадење.
    Во врска со вадење умник пошто јас извадив пред неколку недели за болки аналгин, во крајни случаеви амоксиклав.

3. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.111
    Сигурно до сега го имаш извадено, но под оток никој не се нафаќа да вади ќе ти препишат нешто за оток.

На the.vampire.girl му/ѝ се допаѓа ова.
  4. GoldenRose.

Се зачлени на:
    4 март 2016
    Пораки:
    120
    Допаѓања:
    1.092
    Ќе имам оперативен зафат во среда па затоа. Ама заборавив да прашам.

Последна измена: 3 април 2017
  5. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.111
    Аха ќе те сечат, ништо полесна храна. Пред операција да бидеш најадена. Каде ќе го правиш зафатот?

6. GoldenRose.

Се зачлени на:
    4 март 2016
    Пораки:
    120
    Допаѓања:
    1.092
    А на каква храна мислиш полесна, што на пример?

7. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.111
    Не се сеќавам баш добро јас кога правев зафат, мислам дека течна храна не многу тврда.
    Ладна претежно.

8. Jana_22

Jana_22 Активен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2017
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    1
    Единицата напред ми е умртвена т.е. иваден живецот и сега на млако или ладно кога пијам сеќавам како ме наболува, некој слично искуство да имал? Решение за ова

9. resenska

resenska Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2014
    Пораки:
    1.727
    Допаѓања:
    15.759
    Mozeli nekoj da spodeli iskustvo so ortodontite vo drzavna bolnica vo skopje i kolku cinat mobilnite protezi za +18 godini?

10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.151

Немам искуство со ортодонтите, бидејќи не знам кој работи таму сега, а цена на мобилен апарат за 18+ е околу 6000 денари. Во најголем број случаи мобилните апарати не помагаат во местењето на забите кај 18+ лица, бидејќи е завршен растот на вилиците и забите (не се сметаат тука умниците). Мобилните апарати се ефективни во периодот на раст и развој бидејќи ги насочуваат забите како да се наместат додека растат и да си заземат свое место во вилицата.

На kravce му/ѝ се допаѓа ова.
  11. kikoz

kikoz Нов член

Се зачлени на:
    21 април 2017
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    1
    пред еден месец ми правеа горна десна 6ка,ми ставија лек за умртвување на живец и после некое време го извадија ми ги наполни каналите и го пломбира забот арно ама во едниот канал сеуште имаше малку крв безразлика на тоа докторот ми го пломбира првата недела дена немав никаков проблем со забот потоа почнав да осеќам дека е високо и тапа болка само на одреден дел од забот,севратив кај докторот ми рече дека забот е истрауматизиран и дека наводно не сум осетил дека е висока пломбата тогаш ми ја стругна пломбата и повторно беше високо ми рече дека небива веке да струга као ке пукнела пломбата и рече дека осеќам високо поради тоа што забот се спуштил поради повреда ми даде терапија со антибиотик од кој осетив големо подобрување високото чуство го снема ептен кога силно ке стиснам се осеќа малце високо а тапата болка при чукање на забот е намалена ама сеуште постои. Annath ако имаш време твоето мислење би ми значело имали некако чаре или само вадење му е спасот,например ме интересира дали има можност за ревизија кај орален хирург.

12. sanushka

sanushka Активен член

Се зачлени на:
    9 декември 2016
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    21
    Здраво девојки . Дали некој овде ќе можи да ми види една снимка на забите, да му пратам? :(

13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.151
    @kikoz тоа што си осеќал болка, дека е забот повисоко и тоа што антибиотикот помогнал да се подобри ситуацијата, укажува дека имало инфекција. Почекај уште два-три месеци, па направи снимка. Можеби е само реакција на лекувањето и полнењето, а можеби е „разбуден“ постоечки процес. Не би брзала со вадење.

@sanushka прати во ЛП.

На kikoz му/ѝ се допаѓа ова.
  14. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.164
    Допаѓања:
    10.941
    Поради воспалените непца заболекарката ми советуваше да ги четкам со средно мека четка,значи малку по аресивно и директно на непцата,да потече крв.Имали пробано некој,страв ми е да не направам полошо?

15. butterfly*

butterfly* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2015
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    1.909
    Da i so gingeval gel mackaj gi

На bella.s му/ѝ се допаѓа ова.
  16. theunforgiven

theunforgiven Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2012
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    3.253
    Случајно налетав на темата и ќе го поставам прашањето: Се работи за лош мирис на предните заби. Патем, на речиси секој од нив имам по мал дел со пломба. Здивот не ми мириса, но, кога ќе го допрам забот - мириса лошо. Прво приметив со испуштање на воздух измеѓу забите (многу ми се споени забите инаку, мнооогу тесен простор имам помеѓу два соседни заба и таму кај што има малку простор кога ќе мине воздух и се испушти - лошо мириса). Не знам колку добро ова го објаснив, се надевам некој ќе разбере.
    Потоа пробав со интердентални четкички - на првите неколку чистења секогаш има лош мирис кој потоа ќе исчезне, ама утредента пак ќе се појави.

Дали е ова проблем поради тесниот простор помеѓу забите во кој можеби се собира храна и слично па почнува да мириса лошо?

Јас некако целам на тоа дека е до пломбите. Има ли шанси некои пломби или нешто лошо да мирисаат?

17. Ketchup

Ketchup

Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    46.427
    Пред неколку дена почна да ме боли долната тројка од лева страна, се напив еден аналгин и ми помина. Ден потоа почна да ме боли цела лева страна од долната вилица и забележав дека ми расте осмица. Немам некои огромни болки, ама забите ми се ептен осетливи и имам болки при јадење и мрдање на устата, што страшно ме нервира. Колку време отприлика ќе ме боли вака? :(

18. HeLenna

HeLenna Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    1.207
    Допаѓања:
    1.438
    Како се справувате со џебови? Доколку некој има

19. MiAmor

MiAmor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2013
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    2.570
    Здраво,јас сум доилка и ме советуваа да не ги снимам забите , да почекам,ама не можам да чекам година дена ,а имам отворен заб ,и многу лошо мириса,докторката ми го затвори ама многу ме болеше и мораше пак да го отвори инаку се работи за преден заб,исто така имам и многу јака болка на ппследните 7 или 8 незнам точно пд кој заб е болката но ме боли цела страна дури и слепоочница,дали е опасно,

На Elen4e_sonce му/ѝ се допаѓа ова.
  20. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.164
    Допаѓања:
    10.941
    Кога се чистат непцата,џебовите,не знамм како се вика таа процедура,се става анестезија или не?јас кога одам во Мк.без анестезија ми чисти но овде некој ми спомна дека се ставало анестезија?