Проблеми со устата и забите

Discussion in 'Здравствени проблеми' started by kristii, Apr 22, 2010.

1. Annath

Annath Форумски идол

Редовно чистење и контроли на стоматолог, соодветна орална хигиена. Доколку има потреба од нешто плус, ќе препорача стоматологот.

Можеш да снимаш, со соодветна заштита. Приватниците сигурно имаат заштитни престилки.

Не се става анестезија, бидејќи не е толку болно, но сепак колку ќе боли, зависи и од прагот на толеранција на болка кај пациентот. Во секој случај, анестезија не се практикува при оваа процедура.

bella.s likes this.
  2. kara23

kara23 Истакнат член

Никако агресивно четкање. Така ќе доаѓа до се поголемо повлекување на гингивата. Воспалението може да се реши со редовно чистење на забен камен и меки наслаги и секако редовна орална хигиена. Освен вообичаеното четкање пробај и со секојдневно чистење на меѓузабните простори со забен конец или интердентални четкички.Ти ги препорачувам четките на CURAPROX и пастите на Parodontax. Можеби се малку поскапи, но вреди секој денар.

3. bella.s

bella.s Популарен член

@kara23 заболекарката во Мк.ми советуваше четкање,она баш крв да тече,вика ке боли ама трпи..пробав неколку пати ама се со страв да не си направам беља.И некна бев на заболекар овде во Италија,и баш и спомнав за тоа и ми вика прв пат слуша за тоа,дека е непотребно.Мноогу сум задоволна од неа,многу корисни совети ми даде.Пародонтакс користам веке со години,користам и конец редовно.Сега после чистењето на забниот камен користам течност и ѓел за непцата,во понеделник сум на контрола да видиме дали има подобрување,ептен ми беа воспалени,не дај боже без заби ке останам.И еден совет,внимавајте кај кој заболекар одите,цените до плафон а забниот камен и кариес никогаш не исчистени до крај ми беа..овде за две посети платив околу 170 евра ама не жалам,вредеше.За опремата да не зборам,во Мк ке ме удавеше со таа водата што прска во уста,страшно беше,и толку многу болеше ке се онесвестев,овде не осетив ништо. Благодарам кара..

butterfly* likes this.
  4. joy1

joy1 Форумски идол

@bella.s јас истиот совет го имам добиено од повеќе забари,значи четкање на непцата дур не се раскрварат.

Vik'Toriah likes this.
  5. bella.s

bella.s Популарен член

@joy1 имаш ли пробано функционира ли?Искрено после се страв ми е да експериментирам.И која е функцијата на таквото четкање?Штом го препорачуваат сигурно има позитивна страна,и една др.феминка ми има пишано дека делувало кај неа но четкала со тврда четка.

6. majaskkkk1

majaskkkk1 Истакнат член

Бев на стоматолог, ми чистеа камен и џебови зошто ме болеа забите на благо и ладно и некогаш ми трнеа забите. Не ми се смири болката, отидов пак и ми чепкаа меѓу забите со едно метално подлабоко меѓу забите.
    Ми кажаа да користам колгејт сензитив, листерин течност и гингивал маст.
    Прашањето ми е, дали е нормално после чистење камен и џебови и користење течност, маст и посебна паста да ме болат и да ми се осетливи забите уште повеќе? Ми се плаче од болки кога јадам благо. Ми рекоа за 5 месеци пак чистење камен, наслаги и џебови.
    Ако отидам на забар што ќе ми прават? И дали може нешто да направат или џабе ќе одам?
    Ве молам за помош.
    Фала!

7. joy1

joy1 Форумски идол

Кај мене крварат на секое четкање,дури не ме ни боли веќе бидејки се имам навикнато.Ништо страшно не е.Ми помогна да не ми се создава камен како порано.

bella.s likes this.
  8. HeLenna

HeLenna Популарен член

А каков тип на болка ви предизвикуваат џебовите и дали ви е локализирано на конкретно место во устата низ целата уста?

9. hristin4e

hristin4e Популарен член

Здраво ... пред една недела бев на стружење на забите за ставање на навлаки не ме болеше зошто ми стави анестезии и немав мака ич но одкако ми помина дејството од ладно премногу ме боли и морам да пијам апчиња .. пред два дена бев на проба и кога ги пробвавме многу ме болеше дали и кога ке ги ставам ке ме боли или само сега бидејки се осетливи на ладно и на воздух кога зборувам ... :/

10. Vik'Toriah

Vik'Toriah Истакнат член

И мене ми ги стружеа во петокот,не ме болеше ништо исто и денес ми ги ставија навлаките исто ништо...не знам зашто кај тебе е со болки...прашај го докторот најдобро

11. MayDiamonds

MayDiamonds Популарен член

@Annath како дежурен стоматолог би те замолила за мала помош.. Имам 7-ка долен со лек, пред тоа ми беше малку потскршен и заболекарот го наполна со лек рече ќе го оставиме некое време дали ќе боли па после ќе видиме што ќе биди.. Досега еве веќе неколку месеци стои со лек немам никакви болки, не реагира на топло ладно ништо, е сега во јадењето некако се потскрши парче од ѕидот, коронката.. Се јавив на заболекарот но во најскоро време нема ништо слободно ќе морам да чекам еден месец, дали има некоја опасност? Не ме боли, но се плашам.. Што ќе биде со забот? :(

12. Annath

Annath Форумски идол

Не е страшно, ама да не продолжи да се крши така. Слаб е ѕидот или е мртов забот. Што побрзо се среди, тоа подобро. Може и месец дена да чекаш, ништо да не му биде на забот, а може уште утре цел да се скрши. Точно никој не може да ти каже што би се случило, ама секогаш е подобро на време да се реагира.

MayDiamonds likes this.
  13. Girl33

Girl33 Истакнат член

Осетливи се, затоа те болат.
    И мене многу ме болеа првите денови. Потоа немав болка кога ги стави навлаките.

hristin4e likes this.
  14. majaskkkk1

majaskkkk1 Истакнат член

Некој да биде добар и да ми одговори зошто повеќе болат после чистење камен и џебови одколку предходно...
    @Annath или некој друг стоматолог?
    Фала ви многу однапред.

15. Annath

Annath Форумски идол

Нормално е, бидејќи оној дел од забите што бил покриен со камен е соголен и е поосетлив. Освен тоа, каменот предизвикува повлекување на непцата и соголување на осетливите делови од забите. После неколку дена треба да се смират болките и евентуалното крварење ако уште го има.

16. DAngel

DAngel Форумски идол

@Annath Јас имам чудно прашање.
    Имав доле лево шестка со изваден живец и за многу кратко (помалку од месец) ми падна и пломбата и полнењето во коренот што го ставаат. Ај, се изнервирав, не отидов на време да го средам, го скршив и ќе го вадам тој... Тоа се помирив.
    Сменив стоматолог затоа што сметав дека такво нешто не би требало да се случува. И сега, лечев петка долу
    десно од гангрена, брзо ја излечивме, му ставивме пробно полнење на забот, си јадев се нормално и на крај го затворивме. Јас никако не можам пломба на тој заб да задржам, прво ми падна уште утредента, после ми падна по месец дена, сега мислев дека добро ја направи ама некако се си мислам дека ќе падне пак.
    Ужасно ме нервира што имам збиени забии никогаш не ми се пикала храна помеѓу забите, а сега постојано ми влегува. Стоматологот ми рече дека немало непце на кое да се држи пломбата и ако падне пак ќе сме ставале коронка, ама имам пломба на предната двојка која буквално на ништо не се држи и стоматологот што ми ја правеше беше скоро сигурна дека нема да држи, и еве, повеќе од 8 години не сум имала никаков проблем. Никогаш претходно не сум имала проблем со пломби, се мислам дали стоматолозите кај кои одам во последните години не ги работат убаво забите или им се неквалитетни материјалите...
    Рече стоматологот ако паднела пак пломбата ќе сме ставале коронка, ама јас се мислам дали да пробам да ставам уште една на друго место :?: Дали вреди да пробам? Некако не ми се верува дека не може и не може да стои пломбата, не ми изгледа толку проблематичен забот, плус ужасно ме нервира што имам простор доволен за да ми влегува храна помеѓу забите.

17. Vik'Toriah

Vik'Toriah Истакнат член

И јас го имав сличниот проблем пред неколку години,фала богу од како идам во Санте плус ниту ми се скршило нешто ни ништо,башка не ми се ни познава на забот дека имам пломба

DAngel likes this.
  18. Annath

Annath Форумски идол

@DAngel навистина не би требало да се случува такво нешто. Многу фактори имаат улога во тоа дали пломбата ќе стои или не, ама да паѓа и внатрешното полнење не е во ред. Пробај кај трет забар и инсистирај на поквалитетни полнења, макар одела приватно само за тој заб. Па ќе видиш самата дали е до забот или нешто друго.

DAngel likes this.
  19. DAngel

DAngel Форумски идол

Овој пат не ми паѓа полнењето, само пломбата. Ама решена сум, ако ми падне ќе идам на приватно. Фала ти :)

20. MonikaIlieva

MonikaIlieva Истакнат член

здраво
    прв пат се соочувам со ваков проблем
    имам проблем со здивот колку и да ги измијам забите 10 пати на ден за кратко пак лош здив, бев на заболекар сите заби ми се во ред се ми е исчистено знаци со забите немам проблем ни со крајници се ми е во ред, јазикот ми е цело време бел и мислам дека во друго е проблемот ако има некој ваков ист проблем или да знае да ми помогни веке незнам што да правам ногу ми е незгодно со неможам да се справам со ова ни мастики не ми помагаат
    фала однапред поздрав