Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.150

Оваа сум ја користела, презадоволна сум. Сега немам толку голема осетливост (одамна не сум користела ваква паста).

На Hipster и Mishela им се допаѓа ова.
  2. kala21

kala21 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2013
    Пораки:
    1.896
    Допаѓања:
    15.406
    Мене многу ми помага оваа на Колегејт што ја спомнавте,мислам дека за два дена ми ги смирува непцата.Од Лакалут немав некое подобрување.
    @Annath едно стручно прашање :Dкако да се намали осетливоста на забите (ако воопшто може)?
    Јас имам длабок загриз и многу проблеми посебно со левата страна од вилицата,фиксната не помогна многу.

3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.150
    Јас пак воопшто немав ефект, додуша не е за воспалени непца, туку за осетливи заби.

4. Avery

Avery Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    14.586
    Ќе се самоцитирам затоа што го редактирав мислењето. Ако не ти е тешко да ми одговориш и на вториот дел од постот. Фала ти :)

5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.150
    @Avery со било која паста што ја користиш слободно можеш да ги миеш забите кои се под навлаки/коронки. Не делуваат пастите на порцеланот како што делуваат на глеѓта :D

На Avery му/ѝ се допаѓа ова.
  6. kala21

kala21 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2013
    Пораки:
    1.896
    Допаѓања:
    15.406
    Да,вратовите ми се осетливи:)така вели Др.

7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.150
    Да, тоа се забите, не непцата. И мене ми се вратовите осетливи, а пастава на Колгејт не ми помогна. Ми носат на работа промотивни пакувања, зедов да пробам, го тестирав подолго време, немаше таков ефект како Сензодин пастата на пример. Сепак, веројатно е индивидуално како некој организам ќе реагира на одреден продукт :D

На kala21 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. ignoreee

ignoreee Активен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2014
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здраво :)
    Знам дека не можете да ми помогнете тука, но да ми кажете што може да биде ако знаете.
    Значи до пред 2-3 месеци си ги средив забите, значи немав ниту еден расипан.Ми кажа да дојдам на контрола.И денес ми текна викам да одам на контрола па се замислив што ќе одам и така ми се океј ама ај да погледнам, и тогаш што да видам долни 5 заба покварени.Значи не можев да поверувам, не е можно.Немав приметемо, редовно ги мијам и се најнормално.Не е можно во толку краток период да се случи тоа.Ќе одам утре одма, но не ми е јасно од што е.
    Многу ми е страв, имала ли некоја сличен случај.

9. majaskkkk1

majaskkkk1 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    82
    Ако може едно прашање до @Annath зошто мислам највеќе се разбира :)
    Имам осетливи заби (ме болат на топло/ладно/благо), ми дадоа на забар colgate pro relief и листерин сензитив, не ми помогна воопшто.
    Дали мислите дека би имало некој ефект од лакалут сензитив паста и течност? Поефикасна да не е? И која е разлика меѓу лакалут сензитив и лакалут екстра сензитив?
    И како би можел освен со паста и течност да ги направам забите да не се чувствителни? Има некое друго решение?

10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.150
    Како забележа дека ти се расипани, или на контролата ти кажа стоматологот?
    Инаку се' е можно, а постои и опција да не ти биле доисчистени, па продолжиле да се расипуваат. А можеби се работи и за потемнети бели пломби, и мислиш дека ти се расипани забите.

Индивидуално е тоа, на сите ист лек не им помага. Пробај со Лакалут екстра сензитив да видиш, а продолжи со Листерин сензитив. Ако не помогне, тогаш земи Sensodyne total repair, таа паста мене лично најмногу ми помогна.
    Осетливоста може да се намали понекогаш и со премачкување со флуор во ординација на периоди, ама колку би имало ефект не знам баш. Тоа твојот стоматолог ќе процени.

11. emilija.

emilija. Активен член

Се зачлени на:
    31 мај 2017
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    6
    Од неодамна ми извадија заб и непцето кај што бев шиена ми стана ептен тврдо и грубо.
    Се мислев да пробам да го мачкам со кантарионово масло од оние купечките што се , но не знам дали може да се користи за ова / за внатрешна употреба?
    Или кажете нешто друго што би имало ефект???

12. Avery

Avery Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    14.586
    Отиди на контрола кај стоматологот. Ти ги извадија конците?
    Во меѓувреме прави гаргара со солена вода.

На emilija. му/ѝ се допаѓа ова.
  13. kala21

kala21 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2013
    Пораки:
    1.896
    Допаѓања:
    15.406
    Имам користено еден гел Гингивал Ц,составот е камилица,алое вера ама после вадење на заб демек за побрзо зараснување на раната.Сега кај тебе не знам каков ефект би имал,најдобро да си одиш на контрола.

На emilija. му/ѝ се допаѓа ова.
  14. emilija.

emilija. Активен член

Се зачлени на:
    31 мај 2017
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    6
    ^ Забот ми е изваден уште пред неколку недели(некаде почетокот на јуни мислам дека беше), конците веќе извадени, раната убаво зарасната... и сега после толку време почна да ми станува непцето како тврдо / грубо на тоа место кај што бев шиена, така не е приметливо или видливо само кога ќе го напипаш се осеќа дека е.

15. Avery

Avery Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    14.586
    Како што пиша и членката погоре, можеш и Гингивал гел да мачкаш. Има еден зелен и еден бело со бордо кој е поскап, но многу подобар. Сепак, најдобро ти е да отидеш на контрола. Мене по вадење на 8-ца ми се направи како израсточе, па мораше да ми прават киретажа ( не грижи се, безболно е :) )

16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.150
    Па не може да биде меко, коска има под него, почнува да се пополнува коскениот дефект што настанал со вадењето на забот. Ако ти е на мисла и имаш болки, оди на контрола, ќе ти кажат што е и како е. Ако вадењето било комплицирано (а претпоставувам дека било, штом е шиено) дефектот е поголем и ќе му треба подолго време да се пополни и израмни местото.

На kala21 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. emilija.

emilija. Активен член

Се зачлени на:
    31 мај 2017
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    6
    Осмица ми е вадена, а конци имав се до 5/6ката. Болки немам никакви, освен што непцето таму ми е тврдо и грубо долж вилицата.

18. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    Ве молам феминки, ќе може ли да ми ги опишите симптомите за циста на заб? Како ја приметивте, што чувствувавте и слично?

19. Yeeah

Yeeah Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2012
    Пораки:
    706
    Допаѓања:
    2.822
    После нова година правев заб ми умртвуваше живец докторот и сега почна да ми реагира тој заб. Ме фаќа страв. Ми реагира забот при топло, или пак при ладно како на пр. сладолед. Дали може да е нешто страшно? За жал докторот беше мн. непрофесионален, во книшката нема ништо внесено сега не ги правам кај него,како и да е имам страшни трауми и незнам што ќе правам :(

20. kala21

kala21 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2013
    Пораки:
    1.896
    Допаѓања:
    15.406
    Не може да реагира заб со умртвен живец,барем така е со моиве заби,освен ако не си ја завршил работата до крај докторот.Оди си кај друг Др.што се плашиш нема што да ти е страв,сигурно не е ништо страшно:)