Здраво, Ќе ве замолам за препорака за добар Стоматолог (Дентална Патологија). Мојата Докторка замина во пензија и несакаше да ми препорача некој нејзин колега. Ми рече дека многу е неблагодарно, што и да ми кажела, пак она ке испаднела виновна. Се чудам што да правам. Ви благодарам однапред. Поздрав.
pomagajtee imam mn los zdiv kolku i da gi mijam sepak mn loso mi mirisaa zdivot sto da pravam za da ne e tolku los
Какви апчиња пиевте за да се намали болката од растење на умник? Сите 4 ми никнаа , не ми прават проблем ама периодично како ми растат ептен ме болат. Долу лево ми расти во моментов и малку потечена сум.
Ако имаш оток, ќе треба дренажа, мора на забар да одиш, да го исчисти местото и да стави дрен. Ако има потреба, ќе препише антибиотик. Против болка Рапидол С.
Како растат умници? Непцето ми е малку црвено,како воспалено и имам бело топче што боли. Има врска со никнување на умник?
Татко ми има веќе подолго време рани во устата кои го болат и печат, некогаш дури и не може да јаде и пие од нив. Испитуваше заби, крв, сѐ е во ред, бактерија нема никаква. Од што друго може да се појават тие ранички?
Да не е афта? Се појавуваат од нечистотии или инфекции, исто мислам дека може да се појават и од недостаток на некои витамини во организмот. Ставај прополис, ќе ти помине од него.
Oteceno mi e nepceto na zab koj e za vadenje. Denes mi e tret den so cefaleksin a otokot ne saka da spadne. Sovet nekoj sto da pravam so ogled na toa sto denes e nedela
Zdravo sakam da ve prasham neshtoo... Denes koa jadev mn me pecea nepcataaa i doprev so jazik na nekoi mesta i imase malce kako ne e rana negoo taka me pece .. Dali znaete shto e rabota? Nemam ni krvarenje na nepcataa zdravi zabi imamm iii redovmo gi mijam
Матичниот стоматолог се посомнева дека имам парадентоза и ме упати да направам панорамска снимка. Деновиве ќе одам кај него, но претходно снимката случајно ја виде моја познаничка- стоматолог и ми кажа дека за жал не е само на непцата, зафатен е и еден заб - таа стручно нешто ми објаснуваше, но искрено од тоа јас разбрав вака...Почна да ме фаќа страв, па пред да појдам кај матичниот, ако може да ми кажете кој степен е ова и што понатаму, не сакам да ја прашувам повторно неа, бидејќи имам друг стоматолог, а додека да појдам само на тоа ќе мислам....
Со парадентозата почнуваат да се губат забите, зависи до кој степен ја имаш. Ќе земеш паста за осетливи непца, редовно одење на стоматолог за чистење на забен каменец. Парадентозата бара многу третирање иако во најголем број на случаеви со текот на годините им паднале забите.
@macka91 знам дека треба третирање и можат да паднат забите, финтата е како тоа да се спречи или одложи што е можно повеќе. @Annath Можеби имаш некој поконкретен совет за парадентоза? Извини што вака те повикувам, но гледам најстручна си во темава со издржани одговори, а и дежурен стоматолог
Редовни прегледи и чистење на забитe, добра хигиена што подразбира користење на соодветни пасти за намалување на воспалението на непцата, соодветна четка, интердентални четкички, правилна техника на миење заби, финиширање со течност за уста поради дезинфекција. За жал, некогаш ни тоа не е доволно, па се пристапува кон други методи, зависно од случајот. Тоа ќе си видиш со стоматологот.