Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. 54321

54321 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    151
    Допаѓања:
    450
    Благодарам, ќе видам што ќе биде...Зедов четка за заби Curaprox , паста Paradontax и течност Listerine, претходно користев Colgate, но ми ја препорачаа оваа. Конецoт за заби ми е редовен и досега..

2. majaskkkk1

majaskkkk1 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    388
    Допаѓања:
    81
    Здраво
    Бев на стоматолог зошто премногу ме болеа непцата и ми рекоа дека имам мнооогу длабоки џебови (исто беше пред 2 месеци) кои ми ги чистеа и премногу болеше и дека сум имала почетна фаза на пародонтоза и повлекување на непцата.
    Ми дадоа пародонтакс, стоматидин (претходно ми дадоа листерин) и гингивал. Ми рекоа на секои 2 месеца на чистење џебови а по потреба и почесто.
    Што може друго да се направи за да се спречи пародонтоза освен чистење џебови, пасти и маст? Мене ми е чудно на секои 2 месеци да одам на забар. И плус ми е чудно јас млада да имам пародонтоза.
    Ако може одговор од некој со слично или исто искуство или одговор од @Annath зошто гледам највеќе знае од сите :)))
    многу ме фати страв :(

3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.856
    Допаѓања:
    202.970
    Пародонтопатијата, народски парадентоза, за жал, не може да се спречи, само да се ублажи нејзиниот напредок. Тоа е честа состојба кај многу луѓе, да не речам кај голем дел од популацијата на светско ниво, бидејќи најчесто е наследна, но секако улога играат и други фактори, меѓу другото и оралната хигиена, бактериската флора во устата (не е кај сите иста), склоноста кон создавање забен камен. Не поштедува никого, се јавува кај млади и стари без оглед на полот, и нема трајно решение за да се излекува. Добри совети ти дале, само треба да ги применуваш. Ако прилично брзо напредува има и други решенија кои ќе го успорат тоа, ама за тоа треба да се советуваш со соодветен специјалист пародонтолог.

4. majaskkkk1

majaskkkk1 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    388
    Допаѓања:
    81
    Уште ова и толку, ветувам :)
    Ми кажа да користам стоматидин 10дена а после тоа пак листерин. Зошто така? И според тебе брзо напредува кај мене пародонтопатијата штом на 2 месеца чистам џебови (киретажа) и на 5-6 месеци камен?
    Ептен ми е страв, ептен. Плус како боли чистење со воспалени непца...:(

Фала ти уште еднаш за одговори и помош :)

5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.856
    Допаѓања:
    202.970
    Стоматидин е лек кој може да се користи кратко време, поради активната состојка на растворот која не смее да се користи долготрајно. Истовремено делува како дезинфициенс и антимикотик, значи е лек кој се употребува строго по препорака на стоматолог, за разлика од Листерин и слични течности за уста наменети за секојдневна примена. Значи е како антибиотик, а него не смееш да го користиш долго време.
    Обработката на џебовите на два месеци и чистењето забен камен на 6 месеци се рутина која секој човек треба да ја применува, и не значи дека пародонтопатијата е многу прогресивна ако се применува оваа рутина. Напротив, со редовно чистење и посета на стоматолог, се спречува влошувањето на состојбата.

6. hopes

hopes Истакнат член

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    334
    Preporaka za dobar stomatolog vo Skopje da mi kazete, citam Endomak gi falaat po forumov pa ako moze nekoj da mi kaze iskustvo od kaj niv i kako e so cenite, pisete mi inbox. Fala

7. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.705
    Допаѓања:
    7.522
    Би ти препорачала Dentizar,работи со сини катони.Се наоѓа во Црниче,јас сум презадоволна:)

8. Mr. Right

Mr. Right Форумски идол

Се зачлени на:
    8 септември 2015
    Пораки:
    2.510
    Допаѓања:
    71.271
    Прашање до @Annath. Носев фиксна протеза околу две и пол години и пред две години ми ја извадија. После ми ставија од тројка до тројка една жица, ама вчера дел ми се одлепи и земав со раце ја тегнев за да ја извадам цела и ја извадив. Да одам пак да ми стават таква жица или да оставам вака? Ми е страв да не ми се искриват пак забите, ко петарда да ми пукнало во уста ми беа искривени. :worried:

Последна измена: 22 јули 2017
    На WORRIED.BT, mareane, stetoskop и 9 други им се допаѓа ова.
  9. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.025
    Допаѓања:
    48.350
    @Mr. Right не сум компетентна ама истата мака ја имаме, да си одиш да ти ја наместат, сами на себе доктори не бива :)

На crimson, sanjaeva, Lejla8 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Mr. Right

Mr. Right Форумски идол

Се зачлени на:
    8 септември 2015
    Пораки:
    2.510
    Допаѓања:
    71.271
    Ја извадив цела жица и ја фрлив. Да видам Анат што ќе ми каже. Ич не ми се става пак. :doh:

На Lejla8 и elimkd им се допаѓа ова.
  11. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    Тоа е ретејнер, осум ипол години како ми е извадена протезата и сеуште го носам, еднаш годишно одам да ми го сменат, нов да стават, совет мој да го вратиш пак инаку отидоа забите накриво :)

На Mr. Right и elimkd им се допаѓа ова.
  12. Mr. Right

Mr. Right Форумски идол

Се зачлени на:
    8 септември 2015
    Пораки:
    2.510
    Допаѓања:
    71.271
    :worried:
    Фала ти за инфо. Ќе бркам работа од понеделник.
    А по колку се плаќа?

13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.856
    Допаѓања:
    202.970
    @Mr. Right оди да видиш што ќе ти кажат, можеби мораш уште да го носиш. Не ти ја знам ситуацијата, најдобро ќе ти каже ортодонтот што ти го ставал фиксниот апарат.

На Mr. Right му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Mr. Right

Mr. Right Форумски идол

Се зачлени на:
    8 септември 2015
    Пораки:
    2.510
    Допаѓања:
    71.271
    Фала во секој случај. А колку кошта тој ритејнер?

15. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    900 denari jas go plakam eden, dvara za gore i dole 1800.

На Mr. Right му/ѝ се допаѓа ова.
  16. resenska

resenska Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2014
    Пораки:
    1.723
    Допаѓања:
    15.698
    Devojki da ne ima nekoja iskustvo so ova ordinacija dali bila dobra nesto preporaka kritika ako moze da spodeli mislenje dali se dobri profedionalnii...?
    20170723_233155.png

17. mari_sa

mari_sa Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2015
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    205
    Некој искуство да сподели со dental art

18. RumShtangla

RumShtangla Популарен член

Се зачлени на:
    18 април 2015
    Пораки:
    789
    Допаѓања:
    1.421
    Decki vaka. Dolgo vreme me vodi maticen stomatolog ama ocigledno nema ni S od stomatolog. Se slucuva slednovo, 5ka dole pocnuva da me boli za toa vreme jas sum vo drug grad kade shto si imam i tamu svoj stomatolog. Se vrakjam za Skopje, pominuva dolgo vreeme odam kaj maticnata da me vidi poshto nenormalni bolki imam i gospogjata mi vika ovoj zab e za vadenje necini ich.Slednoto e najtragichno. Mi stavila nekakov vid na lek valjda za umrtvuvanje na nervot, i voopshto ne mi reche dojdi povtorno. Bolkata se smiri.Pomina mozebi mesec. Odam nagosti kaj babami se slucuva slednovo, pocnuvam da otekuvam zabot pocnuva da boli. Trpam eden den, trpam dva dena, sledniot den kaj stomatologot shto go navedov deka go imam vo drugiot grad.Me gleda i mi veli Shtangla shto si tolku potechena daj da te vidam, mi go otvori ubavo zabot, go izvadi lekot, koga pochna da teche crn gnoj zhenava ostana zaprepastena. mi se obrati so zborovive vika shto e rabotava koj ti go chepkal zabot, vikam matichnata shto mi e vo skopje, i mi vika chekaj chekaj samo moment, vadi so pinceta edno dolgo crno u stil valjda nerv ili neznam shto, i vika tebe ti go umrtvila nervot i ne te viknala na povtorno cistennje tebe ti se inficirani 3 zaba okolu 5kata dole levo. i samo me pogledna i mi reche zabot ne e za vadenje mozhe da se spasi kje go sredime so tek na vreme chim spadne otokot. Me iscisti me sredi. E sega imam pregolemi bolki od otokot, poleka spagja no seuste ima gnoj vo nego. Mi prepisa da pijam amoksiklav i da pijam VOLTAREN RAPID. Veruvajte od nego malce se smiruva no preterav so dozata poshto navecher nemozham poluduvam. Denes majkami bila vo apteka i bidejki nemalo VOLTAREN RAPID i dale VOLTAREN FORTE. Procitav deka voltaren rapid dejstvuva za okolu 20tina minuti dodeka ovoj pokasno dejstvuva. Imam pregolemi bolki me fakja ludilo. Nekoj sovet da mi dadete.. Da napomenam matichniot stomatolog Lidija od Poliklinika Gjorche mozhe slobodno diplomata i licencata za stomatolog da si ja frli.
    SOVET???

19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.856
    Допаѓања:
    202.970
    Отворен да биде забот, да дише. И антибиотик претпоставувам дека веќе пиеш. Ако не делува Волтарен, земи Ефридол или Нимер (Вентор). Само не форсирај со аналгетици. Ако пиеш антибиотик веќе вториот ден треба да се намали болката.

20. RumShtangla

RumShtangla Популарен член

Се зачлени на:
    18 април 2015
    Пораки:
    789
    Допаѓања:
    1.421
    Душо, ефридол више не помага, препиен. А венторов никад не ми помогнал околу заби. Инаку имам памукчиња во забот, односно сеа се три заба инфицирани, и во трите заба имам само чист памук,прееска се прејавив кај докторката ми рече извади ги памукчињата и стави нови. Ке си умрам од овој заб јас :/