Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.854
    Допаѓања:
    202.959
    Можеш да одиш кај докторката, оти да не е дозволено? Таа не може да биде матичен стоматолог, ама може да работи се'. Навлаките се одлично решение за мртви заби, да се спречи кршењето. Докторката ќе си процени дали е добра опција тоа.

На buba4e89 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. HeLenna

HeLenna Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    1.190
    Допаѓања:
    1.419
    @Annath I jas kje ti upatam edno prashanje.. Dali moze gingivitis da se pojavi samo na odredeni zabi, primer kaj mene celo vreme se vospaluvaat od levata strana I gore I dole, a od desno nikogas sum nemala problem?

3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.854
    Допаѓања:
    202.959
    Може. Причини може да бидат остри рабови од коронки, протези, пломби... присуство на длабоки џебови исто така, како и лоша хигиена на тоа место.

4. hristin4e

hristin4e Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    334
    Допаѓања:
    1.309
    Веке 2 месеци ми поминаа од операцијата на заб а во последните 2 недели почесто на сабајле ме боли местото кај операцијата дали тоа е некаков проблем или само со времето ?

5. HeLenna

HeLenna Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    1.190
    Допаѓања:
    1.419
    Џебови да имам на тие заби.Решение за џебовите има ли?

6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.854
    Допаѓања:
    202.959
    Редовно чистење и обработка на стоматолог, користење на интердентални четки за чистење на џебовите после секое јадење. Трајно решение нема, за жал. Само да се одржуваат мирни, да не се продлабочуваат и да не се воспалуваат.

7. Funny223

Funny223 Нов член

Се зачлени на:
    8 август 2017
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    На ладно ме боли 6ката горе десно значи си јадам и немам никаков проблем не е расипан и незнам зошто на ладно се случува да ме заболи неколку секунди , а со 6ката или 5ката горе десно ми беше расипан и ојдов пред 5-6 месеци на забар ми стави лек и ми рече по 3 дена пак да појдам отидов и ми го направи забот пломбиран е а се случува кога го стегам да ме боли значи допирам со раце не ме боли кога јадам и пијам не ме боли ама кога ја стискам вилицата ме боли и малце како да се помрдне на едниот дел од забот ке одам на забар за 2-3 дена ај некој со искуство да ми помогне ... фала однапред

8. Funny223

Funny223 Нов член

Се зачлени на:
    8 август 2017
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    5ката или 6ката горе лево сум згрешил значи 5ката или 6ката горе лево едната половина од забот чуствувам како да ми се заминува како да ќе падне така е веќе 5-6 дена кажете и дали ке боли кога ке ми го поправа проблемот ..

9. sj *O*

sj *O* Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2016
    Пораки:
    1.186
    Допаѓања:
    3.306
    Имам едно прашање до @Annath . Уште од помала ми се јавува кариес, т.е. склона сум на забен камен кој брзо ми се јавува (на 3 месеци). Дали би можела во покасни години да добијам парадонтопатија и колкав ми е ризикот?
    И уште едно :D завчера после ручек ги чистев забите со чечкалица, но откако го исчистив местото меѓу 5ката и 6ката горе од двете страни чечкалицата беше црвена, малце повеќе од десната страна. Дали се во прашање осетливи непца или нешто друго?

10. anonimus-mk

anonimus-mk Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2016
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    677
    Јас мислам некоја појака четка земи....и мене исто така ми е ..и со непцата.пастата сменија пробај некоја друга....редовно на чистење забен камен и тоа..

На sj *O* му/ѝ се допаѓа ова.
  11. theunforgiven

theunforgiven Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2012
    Пораки:
    1.856
    Допаѓања:
    3.229
    Секојдневно употребувам интердентални четкици, а сега и уште повеќе , откако имам мостови. Меѓутоа, и покрај навиката, постојано ме следи некој страв дека нешто ќе се случи :))))) Се плашам да не убијам нешто. хахахаха Можно ли е ? Инаку, ги користам најтенките интердентални четки.

12. Funny223

Funny223 Нов член

Се зачлени на:
    8 август 2017
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    има ли некој одговор за тоа дека пломбираната 6ка или 5ка горе незнам точно кој заб ми се ниша едното делче од забот тоест кога го нишам со прст чуствувам како да се занишува знам дека е нормално да е потемнет онака али врска немам дали е нормално ова , плус све можам да јадам да пијам све живо топло ладно цврсто али малце се поодалечени 2 заби не се споени како што треба со непцето некое решение има ме подзаболува само кога ке ја стегнам вилицата и кога чепкам одозгора на непцето како да чувствувам да ме потпецнува , ај помош ве молам итно е пред скоро време ја сменив четката дали е можно до тоа да е ? @Annath

13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.854
    Допаѓања:
    202.959

Скршен ти е забот, оди да ти го извадат делчето и да се пломбира да не стои отворен, ама да се лекува претходно. До четката не може да биде. А штом боли кога ја стегаш вилицата и кога пипаш на непцето, можно е да има некој процес што мора да се отстрани, ама вака дијагноза не можам да ти дадам преку екран.

@sj *O* забен камен и кариес се два различни поими, две различни работи, не е исто. Кариес е расипување на забите (најпросто кажано), а забен камен се калцифицирани забни наслаги кои ако не се чистат водат до воспалување на непцата, крварење, повлекување на коската и расклатување на забите. За да се спречи тоа, пожелно е да се чисти забниот камен на секои шест месеци, а може и еднаш годишно, зависно од брзината на создавање на истиот. Пародонтопатија настанува ако не го чистиш забниот камен и не ги обработуваш џебовите за кои што спомна дека ги имаш (црвеното на чепкалката е крв од непцата, т.е џебовите присутни меѓу забите). Многу е важно правилното и темелно четкање на забите барем два пати дневно, најмалце три минути.
    Дали ќе добиеш пародонтопатија или не, зависи и од генетиката, ако некој од родителите има такви проблеми, многу е веројатно дека и ти би се соочила со сличен проблем порано или подоцна, а не мора да значи дека ќе биде со ист интензитет. Ако одржуваш добра орална хигиена, редовно одиш на стоматолог на чистење и проверки, не би требало да имаш проблеми со пародонтопатија. Ама тоа се само два фактори - како што спомнав погоре, генетиката, влијанијата на околината, имунитетот, плус хигиената и редовните контроли се она што одредува дали ќе имаш пародонтопатија или не.

@theunforgiven ако ти се мостовите во ред, и ако одржуваш добра орална хигиена, не би требало да имаш проблеми. Немаш причина за страв.

На theunforgiven, sj *O* и anonimus-mk им се допаѓа ова.
  14. Funny223

Funny223 Нов член

Се зачлени на:
    8 август 2017
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    А ќе боли ли тоа ваѓање на делот,пломбирањето ке има многу стружење со одвратната машина ? иначе не верувам да е скршен пошо ипак од ден на ден како да не ме боли кузнае си колку

15. sj *O*

sj *O* Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2016
    Пораки:
    1.186
    Допаѓања:
    3.306
    Во мојата фамилија само јас сум единствената со ваков проблем (така знам барем), арно ама забниот камен мн брзо ми се појавува и шири. Забите редовно ги мијам а одам кај стоматологот еднаш месечно. Колкав ми е сега ризикот? Иначе стоматологот ми нема досега кажано дали имам џебови или не, тогаш само ги исчистив забите со чепкалка за заби, ама со оглед на тоа дека имаше домати со ручекот, се мислам дали чепкалката ми беше црвена поради нив или сепак имам џебови. Ќе видам денес ќе ги исчистам пак забите па ако има крв значи ств имам џебови.

16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.854
    Допаѓања:
    202.959
    Не знам, не сум видовита за да ти кажам што ќе се прави кај тебе и колку ќе се струга :D Штом се клати дел од забот, може пломбата да се олабавила, а може и дел од забот да е скршен. Дали ќе боли вадењето на делчето, не знам, зависи за што се работи. Делчиња од заб сами по себе не е нормално да се клатат.

Не може никој точно да ти каже колкав ти е ризикот, бидејќи никој не знае што те чека утре во животот. Продолжи си со редовна хигиена и контроли, а сигурна сум дека стоматологот ќе ти укаже на време ако не дај Боже има некој проблем.

На sj *O* му/ѝ се допаѓа ова.
  17. simka212

simka212 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2016
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    6
    Дали би можеле да ми препорачате добро средство за плакнење на усната шуплина. И исто така сакам да кажам дека под шестката доле лево кај непцето премногу ме боли на допир и кога ќе притиснам врз забот,што би можело да биде воспаленије некое или?

18. Skorpija25

Skorpija25 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2017
    Пораки:
    1.470
    Допаѓања:
    23.626
    @simka212 листерин земи си за плакнење.

19. resenska

resenska Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2014
    Пораки:
    1.723
    Допаѓања:
    15.698
    Imam prasanje za @Annath moze li da mi preporacas dobar ortodont vo skopje za fiksna proteza?

20. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.737
    @Annath неколку вечери по ред, значи само навечер, имам некоја болка во единицата горе, не многу јака, само неколку секунди трае и поминува. Од што може да е болката? Не ми е расипана колку што можам да видам.