Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. Petra777

Petra777 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    29.049
    Непца, џебови имаш,проверено?
    Може и од 8ца рефлектира болката или ти ги турка сите заби ако нема простор да избие. Пробај со лакалут паста и било кое средство за испирање. Ако не помага, тогаш 8ца е. Полека со Вентор, штетен е. Пробај аналгин.

На ceca-1 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.848
    Допаѓања:
    202.936
    Првото што ми паѓа на памет е дека ноќе во сон шкрипиш со забите. Бруксизам се вика тоа, и не е така ретка појава, а може да резултира со силна болка во забите, мускулите на лицето и зглобовите. Се изработуваат штитници по мерка кои го спречуваат тоа, а се препорачува избегнување на стрес колку што е можно, и нешто за смирување пред спиење, на природна база (б6 и магнезиум, чај од маточина и сл.).

Ако се работи само за осетливост на забите, се решава со секојдневно користење на пасти за осетливи заби (конкретно ја препорачувам Sensodyne total repair), потоа премачкување (во домашни услови) со Tooth mousse и периодично премачкување на забите со средства на база на флуор (на стоматолог).

Осмиците може да предизвикуваат проблеми ако немаат доволно место да изникнат, па ги притискаат другите заби и со тоа можеби предизвикуваат исхемија (недоволна циркулација на крв) што може да биде причина за болката. Освен тоа присуството на џебови и насобирање на храна во истите може да предизвика воспаление на непцата и јаки болки.

Ако ништо од ова не е причината, да се направи испитување за невралгија.

Вентор не препорачувам за подолготрајно користење, само инцидентно. Имаш подобри аналгетици, секако не аналгин кој што е забранет на светско ниво, само кај нас со вентор се број еден аналгетици, а се најштетни.
    Подобро пиј нешто на база на бруфен, Рапидол С конкретно ги препорачувам за забоболка, ама секако, и тие не се препорачливи долго време.

На Abeja и ceca-1 им се допаѓа ова.
  3. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.404
    Види може мостот да ти сочинува и два заба, да ти се струга 4ката и во продолжение на неа да оди 3ката, што значи немора да ја струга и двојката. На сликата подоле е покажано како изгледа тој мост (прикажани се бочни заби, меѓутоа тоа е тој принцип), во смисла на едниот заб лебди а другиот се цементира. Целта е што помалце заби да се стругаат, али па поголем ќар има докторот ако струга 3 заба отколку 2. Побарај да ти направи крилен мост. На почетокот ќе имаш можеби ситни болки, но за недела дена, доколку правилно се истругани, лекувани или сл. ќе можеш слободно да функционираш. Мој совет, не барај мислење само од еден стоматолог, или пак прашај какви се решенија има и немој никогаш да штедиш доколку правиш заби, верувај многу значи тоа.
    cantilever_bridge_forces.jpg

4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.848
    Допаѓања:
    202.936
    За крилни мостови треба добро да се процени ситуацијата, не секогаш е изводливо да се направат. Не гарантираат добра стабилност како класичните мостови. Не е за парите, туку важно е да се изработи добар мост кој ќе задоволува естетски, а пред се' функционално. А тоа не е секогаш изводливо со крилен мост.

5. GrimTheReaper

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.404
    Можеби не гарантираат стабилност за бочна регија, меѓутоа за фронт не би имало никаков проблем. А естетски, мост на три предни заба да се прави посебно метал-керамика, никако. По некое време се приметува металниот раб и изгледа одвратно, од авион се гледа кој има природни кој има вештачки заби. Дури и мериленд е подобро решение од цел мост, ама кој како сака нека си прави, грев е стругање на здрави заби, а притоа да има и други решенија. Дури и имплант е уште подобра варијанта.

6. majaskkkk1

majaskkkk1 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    388
    Допаѓања:
    81
    Здраво
    Ме боли заб постојано како пулсирачка болка. На топло-ладно, и кога ќе го чукнам забот се зголемува болката.
    Непцето над забот како да е подпукнато малку и како да е рапаво. (сабајле не беше такво)
    Бидејќи имам проблем и со џебови мачкав со гингивал ама не помага ич
    Дали постои можност да ми отече забот? Што доколку отече? Или не може да отече со ваква болка? Уште 3-4 дена нема шанси да одам на забар.
    Ако може некој нека помага ако имал ваква болка или @Annath како доктор нека помага :)
    Фала ви однапред!

7. Avery

Avery Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.771
    Допаѓања:
    14.573
    Не сум стоматолог, но од сопствено искуство веројатно воспален ти е нервот и треба да се умртви. Јас не би чекала 3-4 дена. Има голема веројатност да ти се зголеми болката и да ти отече местото. Одложувањето може да доведе до гангрена на забот, која многу тешко се лекува.

8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.848
    Допаѓања:
    202.936
    На забар уште утре да го отвори забот, загноен ти е, ќе се намали болката со отворањето. Може да отече ако пробие гнојот во меките ткива, ама тогаш ќе престане да боли. Таа болак не е од џебови, особено штом реагира на температурни промени.

Теорија е едно, пракса е друго. Порано многу повеќе се практикуваше ставање на крилни мостови, ама некако со тек на време се увиде дека не е баш најдобро решение. Нејсе, секако дека имплант е подобро, дури и најдобро решение, ама нема 100% гаранција дека ќе биде успешно.

9. GrimTheReaper

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.404
    Подобро е од стругање на здрави заби. Јас сум повеќе против да се стругаат непотребно 2 заба, отколку еден, како што е горе случајот. И да трае мостот 5 години и помалку, пак е подобро отколку да се уништуваат забите. Напротив теоретски таквиот крилен мост не се препорачува, но во пракса е многу честа појава. Цели циркуларци се прават со по 1 или 2 висечки членови и траат со години. Пак ќе потенцирам, се работи за фронт, каде е возможна било која опција, а во бочна регија каде силите на џвакопритисокот се поголеми може да настане проблем. Дури и да постои коренски зачеток кај тројката подобро е решението со коронка врз леана надоградба отколку мост.

10. x.Daisy.x

x.Daisy.x Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    13.461
    Задолжително ли се става мост на изваден заб? Не ми се верува :headbang: Мојот забар ништо не ми спомна после вадењето на 6ка ;( Ми се плаче веќе од неспособноста на човеков.

11. GrimTheReaper

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.404
    Зависи дали имаш коренски зачеток или пак цел заб со се корен е изваден.

12. x.Daisy.x

x.Daisy.x Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    13.461
    Изваден е цел заб со се корен и тоа пред неколку месеци.

13. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.163
    Допаѓања:
    10.941
    Јас си мака мачам со таа парадентоза,се таму ми е паметот,има ли некој искуство со ласерско лечење,мојата заболекарка во Мк. кажа демек не било ефикасно... @Annath ако имаш инфо да кажеш зјор два,и треба да пијам витамин ц ама не разбрав едно или 2 на ден,од 500мг се моите,колку беше дневната потреба?

14. GrimTheReaper

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.404
    Тогаш мора мост да се направи, надоградбите се изработуваат само доколку постојат корени.

15. Βικτωρία

Βικτωρία Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2017
    Пораки:
    521
    Допаѓања:
    3.667
    Да јадеш лимони и др.природни раб кои содржат витамин ц,четкај ги забите со тврда четка и користи parodontax,внимавај на хигиената, доста помага и четкава waterproof toothbrush за хигиена на забите, го има во Солун или на алиехпрес можеш да го порачаш, многу ги чисти забите.

На bella.s му/ѝ се допаѓа ова.
  16. x.Daisy.x

x.Daisy.x Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    13.461
    Има ли некое ограничување временско и која цена би било да не знаеш? :(

17. GrimTheReaper

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.404
    Не е тоа нешто скапо, што се вика скоро и беспари го прават, но мора да постои некаква основа да се изработи, значи доколку забот е изваден со се корен неможе да се изработи таква надоградба. Поточно кажано се практикуваат доколку 90% од забот е уништен, а постои корен. Не ти го разбирам првото прашање. Нема ограничување никакво, ти ако сакаш шетај со пола заб со години и после прави, никому ништо.

18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.848
    Допаѓања:
    202.936
    Знам дека кај циркуларци се пушта по еден или два висечки членови, ама циркуларец е друга приказна. Јас само ќе кажам дека секој случај е ситуација за себе, треба да се земат многу работи во предвид. Да е до мене, ич не би стругала заби за мост, директно идам на импланти, ама финансиски кај нас луѓето не се моќни ни за цирконија, камоли за импланти.
    А за леана надградба се сложувам, ама услов е да има добар корен.

Не мора да се стави задолжително. Зависи од забот, кога е изваден и на која возраст. Може на пример, ако се работи за помлади (тинејџери и адолесценти) со фиксен апарат да се наредат забите да се пополни празниот простор, ама ако пред вадењето имало индикација за поставување на таков апарат. А да се постави само за затворање на празен простор не, кај нас не се практикува.

Не знам до кој степен е твојата пародонтопатија, ама четките на Курапрокс се идеални за такви состојби. Редовно четкање, flossing или чистење со интердентални четки, редовни контроли на забар би требало да ја одржуваат ситуацијата под контрола. Витамин Ц смееш до 100мг дневно, ама кога не е акутна состојба, доволно е и 500 мг, со тоа што оставаш таблетата да се растопи во уста. Ласерскиот третман може да биде успешен, зошто не би бил? Има случаи на успешно ласерско третирање на пародонтопатија кога е голем дел од коската (и забите) е изгубена, се надоместува со вештачка коска, па се ставаат дури и импланти.

19. anngelique

anngelique Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    2.721
    Допаѓања:
    6.642
    Имам едно прашање... Денес бев на забар заради болка на скоро пломбиран заб.. Испадна дека непцата ми биле многу воспалени и ми ги воспалувале и корењата. Забарката ми препорача ултразвучно чистење на непцата..
    Ме интересира дали од вас некој го правел тоа до сеа и колку го чинело ( мене ми рече 1500, некако многу ми изгледа а работи со фондот.)

20. SeaMermaid

SeaMermaid Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2015
    Пораки:
    1.146
    Допаѓања:
    14.447
    Од сношти имам огромни болки на забот.Утрово правев снимка и ми рекоа дека мора да се вади живецот.Колку е болен тој процес? Многу ми е страв...