1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. MayDiamonds

MayDiamonds Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    1.773
    Допаѓања:
    2.090
    Мене ми вадеа живец, е сега јас не се разбирам баш и избегнувам да го прашувам докторот за процесите што ми ги прави бидејќи сум паничар.. Седнувам на столче смирено и тоа е тоа.
    Исто и јас имав огромни неиздржливи болки (горна 6ка) со плачки отидов, два пати ми стави лек, потоа со едно како малечко чепкалче го гореше местото во забот и на крај со едни како иглички чепкаше (мислам дека тоа е тоа вадење на живецот) и верувај ако звучи како хорор не осетив ама апсолутно ништо и тоа без анестезија..
    Штом јас ги преживеав сите тортури на овој заб на кој судбината му висеше на конец за да се изваде и ниту еднаш не осетив ниту најмала болка верувај дека не е воопшто ништо страшно. :)

На SeaMermaid му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.847
    Допаѓања:
    202.914
    1200 е приватно, 800 со фонд, ако е истото. Ако мислела на друго нешто, тогаш не знам.

Ниеден забар нема да ти работи на живо, т.е нерв да ти вади на живо. Постои анестезија, постои лек за умртвување на нервот. Едно од тие двете ќе се употреби, при чистењето на забот ти нема да осетиш апсолутно ништо.

На MayDiamonds и SeaMermaid им се допаѓа ова.
  3. theunforgiven

theunforgiven Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2012
    Пораки:
    1.856
    Допаѓања:
    3.219
    Читам и не можам да поверувам ЗОШТО мојот стоматолог пред некој ден почна да ми го струга забот при процедура за вадење нерви БЕЗ анестезија? И дури откако почнав да урлам, мораше да ми стави анестезија...

4. resenska

resenska Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2014
    Пораки:
    1.723
    Допаѓања:
    15.696
    Moze li nekoj da mi preporaca dobar ortodont vo skopje koj moze da namesti deformitet na lice vilici zabi usni vo normalna polozba i kolku bi cinelo toa i koi dokumenti trebaat i dali boli?

5. resenska

resenska Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2014
    Пораки:
    1.723
    Допаѓања:
    15.696
    Kolku bi cinelo toa i koi dokumenti trebaat i dali boli toa?

6. sunshine96

sunshine96 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    224
    Забите се средуваат со мобилна/фиксна протеза (во зависност од годините и аномалијата што ја имате), фиксните се движат 250 евра (една протеза) плус контрола 500 (исто за една). Тоа е приватно и не ти треба никакви документи, а мобилните се преку фонд доколку си под 18 години бесплатно.

Значи со самото местење на забите, вилиците во нормална положба, се менува и самиот деформитет на лицето. Не боли, а за документи и цена ви пишав погоре, иако цените повеќе варираат во Скопје.

Последна измена од модератор: 4 октомври 2017
    На resenska му/ѝ се допаѓа ова.
  7. SnowQueen17

SnowQueen17 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2014
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    141
    Zdravo Annath, skoro ista situacija samo sto mene 1cot mi e umrtvuvan (19 god imam) pred edno 5.6 godini ama mi ja menea plombata pred 1 godina posto sakah da mi bide podobra t.e. poskapa. Se pocna od tamo odev na zabar, pravev rengen dr kaza deka mozno e da me boli ako ne se dobro ispolneti kanalite, ama rengenot koga go pravev i go vide zabarkata mi rece se e okej ne gledam problem, denes me boli cela gorna vilica prvo na ednata strana ima pa posle se prefrla na druga strana, pa pa isto, sram mi e veke da odam sto da pravam, da pomine nekoj den i ke otidam pak, vcera naprimer nemav nikakva bolka sega celata vilica me boli gorna. A mi kaza doktorkata i deka nekogas moze da se sluci taka so mrtvi zabi takvi bolki, mi pulsira cela vilica. Izvinete za latinicata, na ovoj tell nemam mk podrska ve molam za najbrz mozen odgovor mi se cini ke umramm ;(:sweat: A dopolnitelno osekam simptomi na nastinka uste otkako stanav moze toa ima nekakva vrska. Isto taka mi kaza zabolekarkata deka ako na kckanje ne me bolat togas ne e strasno, taka kako koga gi kcka so nejzinite instrumenti uf neznam veke sto da pisuvam me boli...@Annath

Последна измена: 5 октомври 2017
  8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.847
    Допаѓања:
    202.914
    Нема што да ти е срам, за тоа се забарите. Ако те боли заб, одиш кај нив. Можно е да имаш процес кој се активирал, забот ако е убаво полнет и обработен, не мора да значи дека процесот во коската е излекуван. Да не ти излегува умник? И од тоа знае да боли цела вилица, па дури и главата.
    Детален преглед, па ако треба и снимка.

@resenska зависи од деформитетот. Најдобро на клиника да дојдеш, на ортодонција, па ако е само за ортодонт, ќе те среди со фиксен апарат. Ама ако е потребно да се вклучат хирурзи (орални и максилофацијални) таму ќе те упатат што и како да направиш. Затоа е најдобро на клиника каде што би имало мултидисциплинарен пристап.

9. SnowQueen17

SnowQueen17 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2014
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    141
    Mnogu mi strav nem da rece za vadenje 1cot zatoa ...posto e umrtvuvan ama premnogu sum mlada za vadenje preden zab, ete sega malce da ne se urocam ama malce mi se smiri bolkata

10. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.584
    Допаѓања:
    5.929
    4дена кога станувам и кога почнам да ги мијам забиве ми тече крв. Со конец ги чистев,со чепкалка, но пак исто. Лек? Лекарот ми вели четкај се додека да истече крвта и гнојот.хмммм

11. sunshine96

sunshine96 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    224
    Најверојатно имш воспаление на непцата. Види дали ти се црвени и отечени.

12. MissWitch

MissWitch Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2013
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    184
    Здраво, да ми препорачате стоматолог за чистење на забен камен во околина на центар, некој сонкој имате искуство дека е по внимателен затоа што многу ми се осетливи непцата а имам проблем со крвта па не бо смеела да имам мн рани и големо крварње.

13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.847
    Допаѓања:
    202.914
    Ако имаш проблем со крварење, тогаш на клиника ќе ти биде најарно да си завршиш работа.

14. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.259
    Допаѓања:
    16.532
    По препорака од стоматолог, купив интердентална четка со големина: S, почнав да ја користам и лига влегува во месото измеѓу катниците почнува да ме боли и ми течи крв, ме чуди болката, а знам дека при редовна употреба може да се случила крварење на наепцето.

15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.847
    Допаѓања:
    202.914
    Џебови имаш, затоа боли и крвари. Кога нема џебови, нема ни болка ни крварење. Јас редовно користам интердентални четки, побезбедни се од конецот за заби.

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  16. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.259
    Допаѓања:
    16.532
    Читав во темата и затоа пишав, реков да пробам со интердентална четка, купив Lacalut aktiv четка за заби исто и интердентална четка и Lacalut aktiv herbal паста, при секое јадење ко ќе сум дома гледам да го чистам џебот, некое чаре како да се намали болката??

17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.847
    Допаѓања:
    202.914
    Со тек на време како што ќе попушта воспалението, и болката ќе се намалува и ќе исчезне. Без голем притисок со четката, не форсирај. Има гелови за непца, слободно може да ги користиш за премачкување.

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  18. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.737
    @Annath една од осумките ми се скрши горниот дел целосно, пломбирана беше голем дел, тешка беше за вадење. Прашањето ми е, дали морам веднаш да ги вадам корените, умртвен е забот инаку, полети канали и нерви извадени. Да не се искомлицира нешто ако чекам одреден период? Го чистам местото со хидроген 3%, затворено е , има бел дел се уште. И како би ми ги ваделе, ќе мора оперативно? Осумкиве ме измачија многу.

19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.847
    Допаѓања:
    202.914
    Пожелно е побрзо да се извади. Не би требало да биде комплицирано вадењето ако е лекувана, т.е излезена целосно.

Ако немаш мака, терај уште некое време, ама не знам до кога може. Факт е дека и со години може да не видиш мака, ама може и уште утре да те заболи.
    Не мораш да плакниш постојано со хидроген, тој повеќе е за непцата и џебовите.

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Βικτωρία

Βικτωρία Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2017
    Пораки:
    521
    Допаѓања:
    3.667
    Има некој користено ламинати? Која е цената за еден заб? Колку им е гаранцијата? Фала.