Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. majaskkkk1

majaskkkk1 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    388
    Допаѓања:
    81
    Ми рече ќе користиш стоматидин 10дена и ќе дојдеш на киретажа. Имало насобрани џебови морало да се чистат и ако не се чистат ќе била во полоша фаза пародонтозата. Појма немам зошто не беше во исто време, утре треба да одам за киретажа.
    И пак истото ќе каже утре, на 2 месеци киретажа и на 6месеци камен и така цел живот....
    Фала многу уште еднаш

2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.844
    Допаѓања:
    202.910
    Е па така ќе правиш, немаш избор. За да не напредне пародонтопатијата, мора да се чисти камен и џебови редовно.

3. violetblue

violetblue Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2010
    Пораки:
    1.849
    Допаѓања:
    5.607
    Отокот и болката ги снема во текот на ноќта и еве од утрово нема болка. Инаку 8ците не ми се изникнати и имам правено панорамска снимка поставени се хоризонтално во однос на останатите заби, ова беше пред 2-3 години, дали е можно да бутка 8цата во 7 и 6ката па поради ова да е отокот? ако е џеб со храна дали би поминал вака без никаква интервенција?

4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.844
    Допаѓања:
    202.910
    Можно е ако 8 врши преголем притисок, ама поверојатно е од џебот. Пожелно е убаво да се исчисти, оти наслагите калцифицираат со тек на време и се претвораат во камен, па непцето ќе почне да се повлекува. Можеш и дома сама да го исчистиш, ако имаш интердентални четкички, ама ќе крвари доста, да знаеш. Затоа е поубаво на стоматолог да го средат.

На violetblue му/ѝ се допаѓа ова.
  5. kostadinka24

kostadinka24 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2012
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    290
    Imam sedumka gore za vadenje mi e. Ppred dve nedeli mi otece pa piev cefaleksin za da spadne otokot. Pomina toa sto pomina ne otidov da mi go izvadat zabot (od pusti strav) i denes cel den imam bolka neznam dali nepcata me bolat ili zabite kade sto mi e toj za vadenje znaci od kecot do sedumkata se me boli. Piev ventor ne mi piminuva nikako samo si ladna voda mi se smiruva po nekolku minuti i pak boli. Utre ke odam na zabolekar no me interesira za zto moze da stanuva zbor sto me bolat site zabi na taa strana.

6. sunshine96

sunshine96 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    224
    На некој начин "нормално" е штом во еден заб има воспалителен процес, да те боли цела страна.

7. kostadinka24

Се зачлени на:
    12 март 2012
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    290
    Denes bev go izvadiv.Dali e normalno posle 3saati iste da mi krvari mestoto ne mnogu onaka malce bleda krv od stranata kaj sto go vadev zabot na jazikot imam...

8. sunshine96

sunshine96 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    224
    Да, само немој да го допираш местото со јазикот.

На kostadinka24 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. theunforgiven

theunforgiven Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2012
    Пораки:
    1.855
    Допаѓања:
    3.211
    Утре ќе одам на стоматолог, ама морам да прашам оти немам мир!

Ми ги вадеа нервите од 6ка десно, ми ставија лек ама јас излегов од МК и не отидов кога требаше... Поминаа 3 недели. Не отпосле, туку во тек на цело време, дури и коа имав лек, мене ме болеше забот на гриз. Ама не константно - поминува. Лекот испадна и сега е празен забот, ама коа се наполни со храна - боли. Коа ќе ја тргнам храната - поминува. Сабајле јадев геврек и изглеа лошо гризнав и од тогаш до сеа , веќе неколку саати ме боли.

Не сакам да го вадам забот, оти ми треба како носач за мост. Што ли се случува?

10. sunshine96

sunshine96 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    224
    Затоа што ти е отворен забот затоа боли. Земи убаво на огледало со чечкалица, исчисти го забот, можеби имаш некоја семка од ѓеврекот или со шприц и вода исплакни го, ама не со силен притисок.

На theunforgiven му/ѝ се допаѓа ова.
  11. kostadinka24

Се зачлени на:
    12 март 2012
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    290
    Nekni vadev 7ka gore bese so malce gnoj no se izvade se ok bese vcera i denes se do pred 4saati. Znaci gore kaj zabot sto go vadev sega mi otece obrazot i mi se pojavi bolka na cetvorkata koja naizgled e sosema zdrava. Pricini za otokot moze nesto od vadenjeto na zabot ma da tamu na toa mesto nikakvi bolki nemam plus pijam vibramicin po preporaka na stomatologot otkako ja izvadiv sedumkata.

12. Ketchup

Ketchup

Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    46.427
    Пред некое време, месец-два, во внатрешната горна десна страна на вилицата(некаде кај седмиците), приметив дека имам ситно топче, не ме боли, го осеќам кога јадам највеќе, некогаш исчезнува скроз... И еве сега додека јадев осетив дека има уште едно поситно до него. Земав да го видам со блиц и нема некоја посебна боја... бело, месо боја. Не ме боли, ама страшно ме нервира кога ќе осетам дека имам нешто. Некој со слично искуство?

13. Lolaaas

Lolaaas Активен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2017
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    6
    Vake decki imam eden problem ako moze da mi kazete mislenje . Veke 4 godini nosam fiksni protezi i nad 6 se pojavi kako topce tvrdo zaminav na oralna hirurgija vo sk i mi go otstranija no mi rekoja deka i 6 ce treba da ja vadam . Dali da ja izvadam ili da se konsultiram so drugi zabari ? I dali dokolku ja izvadim 6 ce treba na mestoto da se stavi strav ili ce moze toa so fiksna da se sredi??

14. neo

neo Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2011
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    163
    Каде во Ск е најдобро за вградување имплант? Засега ја разгледувам стоматолошка клиника, но има ли подобри алтернативи или овие се најдобри?

15. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.045
    Од вчера сум на обука за нова работа и ќе бидам во наредните неколку дена сигурно, немам време за посета на забар.
    Оваа ми е ситуацијата: пред 2-3 дена за ручек јадев пилешко месо кое беше доста тврдо. Уште вечерта почна да ме боли горното непце (каде што ми се правени заби), а утредента веќе ми беше малку отечено. Веќе 2-3 дена користам чај од жалфија и стандардно како и секогаш мијам заби со парадонтакс. Но, ми се влоши ситуацијата. Ме болат непцата не целата лева страна, и горе и доле. Ме боли и нешто во грлото, можеби е левиот крајник, не знам. На дел од долното непце ми се појавија бели точки. Вчера се напив вибрамицин, денес продолжувам со гаргара од чај од жалфија и топла вода со хималајска сол.
    Што е проблемот? Што можам да направам во овие недела дена бидејќи стварно немам време да идам на забар.

16. queen007

queen007 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2015
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    306
    lugee pomos bremena sum ama eden zab me otece veke 2 pati idam lek mu stavaat i nisto me umre veke puknav :( :( sto da napraam?

17. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.256
    Допаѓања:
    16.528
    Дечки, ај ве молам да пишете како од постапката со чистење со интердентална четка и хидроген 2%?

18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.844
    Допаѓања:
    202.910
    Со интердентална четка после јадење ќе ги чистиш просторите меѓу забите како со чепкалка за заби или конец, нема некоја филозофија во тоа. А хидрогенот ти го препорачаа, или на своја рака го зеде? Ако немаш потреба, немој да плакниш со хидроген.

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  19. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.256
    Допаѓања:
    16.528
    Фала за одговорот :)
    Вака, по препорака од стоматолог ми рече да земам интердентална четка S од лакалут актив и неколку дена да плакнам со хидроген, пробав и добро ги исчисти забите, но непцата ми крвареа, и прекинаа. Не ги чистам редовно, два пати неделно. Е сега, долу левиот имам џеб, кога бев на заболекар ме исчисти и мн ми течеше крв и имав оформени болки и после ме болеше главата, па со аналгин ми помина.
    Еден период ми беше супер, а сега, пак почна да ме боли кога ќе каснам од таа Страна, имам болка и ми течи крв и се смирува. Страв ми е да не имам нешто повредно со четкичката. И на колку време треба да се оди На стоматолог За чистење?

20. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.844
    Допаѓања:
    202.910
    Немаш повредено ништо, не се секирај. Инаку препорачливо е секој ден да се чистат забите со интердентална четка, дури и кога не се воспалени непцата и не болат. А хидрогенот ќе го користиш најмногу три дена. Четкање на забите редовно по три минути наутро и навечер, колку и да крварат и болат непцата, после ден-два ќе се намали болката и крварењето, а после и ќе го снема.
    На стоматолог за редовно чистење се оди на шест месеци, а за џебови и почесто. Со користење на интерденталната четка ќе се намали полнењето на џебовите со храна и воспалувањето на непцето.

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.