Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.256
    Допаѓања:
    16.528
    Супер, фала уште еднаш за информациите :) редовно ја користам Лакалут Актив Хербал и си ја зедов и истата четка од Лакалут Актив со меки влакна.

2. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.943
    Допаѓања:
    19.762
    Девојки до кога требаат осмиците да се излезени? На долната вилица ми се излезени уште пред неколку години , но на горната сеуште не , иако има место ....

3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.844
    Допаѓања:
    202.910
    Нема правила. Кај секого е различно. Може да немаш умници, да никнат подоцна, или воопшто да не израснат, да си останат во коската без да прават проблеми.
    Кај мене лично, долните ми излегоа кога имав околу 20-22 години, а мислев дека немам горни. Едниот ми излезе пред две години, на мои 35. Другиот, ако го имам, нема абер.

На Justicija му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Avery

Avery Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.771
    Допаѓања:
    14.573
    @Annath додека си тука да те прашам нешто. Интердентални четкички се користат за сите заби или само за молари и премолари?

5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.844
    Допаѓања:
    202.910
    За сите заби, исто како конецот. Само внимателно и нежно, и со соодветна дебелина.

6. Avery

Avery Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.771
    Допаѓања:
    14.573
    Фала ти.
    Имам многу збиени предни заби, посебно долните и никако не можам да ги користам, иако купив најмала величина.

7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.844
    Допаѓања:
    202.910
    А конец можеш? Ако можеш да протнеш конец меѓу нив, тогаш користи само за предни заби. Ама како што кажав, внимателно.

На Avery му/ѝ се допаѓа ова.
  8. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.774
    Допаѓања:
    4.605
    А хидрогенот како се користи.3% е знам ама како се раствара?

9. No Makeup

No Makeup Популарен член

Се зачлени на:
    19 јуни 2017
    Пораки:
    738
    Допаѓања:
    2.088
    @Annath ми рекоа пред некое време дека 6 горна ми е поврзана со синус (а за вадење е забот) и дека треба операција, па се исплашив и баталив. е сега веќе крајно време е да го извадам, утре ќеодам панорамнска слика да правам на горната вилица, така ми рече стоматологот, па да видиме каква е ситуацијата. Страшна лие таа операција и може ли да има последици?

10. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.265
    ... ртг слика на одреден заб во горна вилица во споредба со панорамска ртг на цела горна вилица , не е исто многу работи во второто ,,не се гледа,, и тоа баш не е така дека е поврзан со синусот таман работа... и ниеден добар стоматолог не може да однапред предвиди дека треба операција... не знам каде се лечите?:(

11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.844
    Допаѓања:
    202.910
    Не се раствора никако, така се користи, и тоа само ако има потреба по препорака од стоматолог. На своја рака не, и не секојдневно.

Не мора да значи дека треба операција. Ако е коренот во синусот (и да не е, ама може коската што ги одделува синусот и коренот да биде тенка и при вадење да се скрши), вадењето е пожелно да го изведе орален хирург и на лице место да реагира ако се отвори синус, а тоа не е операција. Мене во пракса ми се случило неколку пати да ми се отвори синус, правам тампонада и праќам на хирургија. Ништо страшно и комплицирано во секој случај. Не би требало да има последици. Ако не се реагира на време може да се јави инфекција на синусот.
    Панорамската снимка не е толку пожелна за утврдување дали корен е во синус или не, подобро се гледа на мала снимка ако е добро направена. Во секој случај, послушај го стоматологот, прави што ќе ти каже, нема да имаш никакви последици.

На No Makeup му/ѝ се допаѓа ова.
  12. realGirl

realGirl Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2014
    Пораки:
    1.411
    Допаѓања:
    6.698
    Добар стоматолог Центар, Капиштец?

13. ванилала

ванилала Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    5.234
    @realGirl Ги фалат "Никол дент"

14. CoCoGiiiRL

CoCoGiiiRL Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    701
    Допаѓања:
    3.193
    Некој добар стоматолог во Скопје?

15. flawless-98

flawless-98 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 август 2014
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    72
    Јас имам проблем со воспалено непце. Горната шестка долго време ја лечев, бидејќи ми беше расипана и требаше прво да се умртви непцето, но сега ми е пломбирана и притоа се случувало да ме заболи и матичнава да ми стави дренче. Проблемот е во тоа што ставив фиксна протеза, а матичната ми рече дека воспаленово непце нема да биде проблем. Пред неколку дена кога јадев, најверојатно силно стиснав и шестката почна да ме боли и ми отече образот. Матичнава ми даде антибиотик и ми рече откако ќе помине отокот да направам снимка на забот, но мене многу ми е страв да не е нешто сериозно, поради тоа што протезиве ги носам 5 месеци, а на таа шестка имам прстен. Можно ли е да имам проблем поради прстенот и да треба да се вади протезата предвреме? На Интернет читам разни симптоми, како и поврзаност со синуси и премногу се исплашив. Ве молам доколку е некој стручен во оваа област да ми даде совет. Ви благодарам.

16. Кена Рис

Кена Рис Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2017
    Пораки:
    940
    Допаѓања:
    5.182
    Ме радува тука што има кој да ти даде стручен и добар совет зашто јас сум опседната со здрави заби.

Со години имам проблем со забен камен. Ми се појавува само на долната вилица и тоа на единиците, двојките и тројките. На друг ниеден заб немам ваков проблем.
    На стоматолог одам редовно да ми го исчистат. Досега никогаш не ми дале некој совет што да направам за помалку да ми се создава забен камен. Ми велат склони ти се забите, доаѓај на чистење.
    Дали воопшто постои некое средство или паста за заби со кои би ја намалила појавата на забен камен?

Некогаш не сум во можност да отидам на време на стоматолог и многу неубаво изгледа ако не ми е исчистен забниот камен. Како да не сум ги измила забите сто години, а јас им посветувам преголемо внимание - само еднаш сум имала расипан заб.

17. majaskkkk1

majaskkkk1 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    388
    Допаѓања:
    81
    @Annath
    Единиците напред ми се криви, еден над друг. Не многу, ама се.
    Пред некоја недела бев за чистење џебови и реков на докторката дека прочитав на интернет за ламинати и ми рече не е тоа добро, никако. А баш некако едноставно изгледаше...
    Зошто? Стварно не е добро? Нели малку се струга забот (не се оштетува скоро ич, така пишуваше) и се лепи тоа како лушпа? Болна процедура е тоа? И после ќе може се нормално да јадам или ќе треба да внимавам?
    Фала.

И јас исто. На 2 месеци џебови и на 6 месеци камен и полирање. Паста пародонтакс и листерин течност и редовно одење на стоматолог.

Последна измена од модератор: 12 декември 2017
  18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.844
    Допаѓања:
    202.910
    Често воспаление на непцата обично има причина, најчесто неправилна хигиена. Непцата не можат да се умртват, само нерв на заб се умртвува. По ова што го пиша, шестката ти била лечена, ама недолечена, т.е нервот не е умртвен и исчистен. Прстенот од фиксната протеза придонел за поголемо воспаление и најверојатно појава на процес (формирање на гнојна ќеса) на забот. Тој заб мора под итно да се лекува ако сакаш да го зачуваш, и тоа кај некој подобар специјалист на болести на заби, што ќе го отвори и исчисти убаво, па ќе го дезинфицира и затвори така што процесот со тек на време ќе исчезне и забот ќе заздрави. Значи ти треба стварно добар стоматолог, па макар и приватно.

Многу фактори влијаат на создавање забен камен. Пред се, составот на плунката е таков, што наслагите од храна се калцифицираат побрзо кај некои луѓе, отколку кај други. Освен тоа, и бактериската флора во устата не е кај сите луѓе иста, и секако дека и таа има влијание врз многу од процесите кои се одвиваат во оралната шуплина. А тука е и генетиката.
    За жал, нема начин да се спречи создавањето на забен камен, можеби само малку да се ублажи. Правилна орална хигиена, редовно користење на конец/интердентални четки, и повремено користење на средства за дезинфекција (по потреба), јас Листерин го препорачувам, од лично искуство. Цигарите, кафето и чајот се особено влијателни фактори во создавањето на наслаги, камен и пребојување/пигментации на забите.

Ламинатите не се баш трајно решение за проблеми со забите. Обично имаат естетска функција и не гледам зошто не би ставила ако навистина ти пречат искривените заби. Да, ќе треба да внимаваш со нив, ама не е толку тешко. Меѓутоа немам лично искуство со нив, па не можам да ти препорачам дали да ставаш или не.

На Кена Рис му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Кена Рис

Кена Рис Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2017
    Пораки:
    940
    Допаѓања:
    5.182
    @Annath Не сум пушач, кафе не пијам никогаш, чај само кога сум настината (значи ретко). Користам квалитетна четка за заби и ги четкам минимум по 10 минути на сабајле и на вечер. Конец за заби и Листерин 97% користам скоро секој ден.
    Ќе пробам со друг вид Листерин и ќе си одам редовно како до сега на стоматолог и тоа е :) Ти благодарам многу за одговорот.

20. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.844
    Допаѓања:
    202.910
    Тоа е, едноставно нема како да се спречи. А се создава само на конкретни места, како што кажа, на долните предни заби од лингвалната страна, како и на горните 6 од надворешната страна кај образот. Тоа е затоа што во тој дел се отворите од изводните канали на плунковните жлезди (долу подјазичните, а горе задушната или паротидна плунковна жлезда). Редовното чистење ќе ги спречи последиците од создавањето на забниот камен.

На Кена Рис му/ѝ се допаѓа ова.