Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. Диња

Диња Активен член

Се зачлени на:
    10 јули 2017
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    48
    Ме интересира за фасетки која е цената. Ве молам ако знае некој?

2. Hello0110

Hello0110 Нов член

Се зачлени на:
    19 април 2017
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    Пред многу години ми ја пломбираа 6та извадени живци и пред некој ден требаше да се смени бидејќи беше поткршена пломбата а сега осеќам мала болка и сигурна сум дека е тој кога го удирам забот , од што може да биде?

3. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.717
    Допаѓања:
    98.598
    @Annath пред месец дена ја поправав седмицата горе лево. Во последните недела дена интензивно ја чувствувам како ме наболува, посебно кога јадам од топло/ладно. Што може да е? Пробав да не мислам на тоа мислејќи дека нема да се повторува, ама не...Еве сега пиев ладно млеко и одма ме фати.

4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.841
    Допаѓања:
    202.902
    Може да има реакција на термички дразби ако е длабок дефектот. Може да е само моментално, ама ако потрае, оди да те видат пак.
    @Emy867 можеби е само осетливост на забот која се јавила како последица на чистењето на кариесот. Ако не поминува, едно снимче не е лошо да се направи, да се види да не има нешто заостанато под пломбата или да не има воспаление. Може и од џеб да те боли.

На Emy867 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Devil's Mistress

Devil's Mistress Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2015
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    182
    5ти ден како извадив умник. Од вчера посебно почна да ми реагира местото на ладно нормално ли е ? Maлку ако е ладно и одма ме заболува @Annath

6. HeLenna

HeLenna Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    1.178
    Допаѓања:
    1.413
    @Annath Здраво!
    Ќе те замолам за еден совет... Веќе некое време чувствувам болка на цела лева страна кога јадам благо, нешто екстремно ладно или топло.Што може да е?

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.841
    Допаѓања:
    202.902
    Може од седмицата да е, провери да не е нешто оштетена, или да не има кариес. Вообичаено рана не реагира така на ладно.

Во вакви случаи советувам посета на стоматолог да се проверат забите, ако не е до нив, да се бара друга причина. Најверојатно има еден заб кој повеќе реагира, а болката се шири на сите заби и цела вилица и тешко се одредува за кој заб се работи. Само стоматологот може тука да помогне со добар преглед, анамнеза, а ако има потреба и снимка.

8. Devil's Mistress

Devil's Mistress Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2015
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    182
    Ееј да во право си затоа што пред да ми го извади умникот професоров ми рече среди си ја седмицата и за уште еден заб дека сум имала кариес

9. Oscar Lady

Oscar Lady Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2015
    Пораки:
    1.211
    Допаѓања:
    6.399
    Непцата ми се воспалени. Не ми крварат кога ги мијам, но непцето е како повеќеслојно, како натежнато на забите. Предните и на 3-4 заб од горе.
    А на долните 1 и 2 заб, непцето има изглед како трева кога расне.
    Што да купам од аптека?
    Би замолила и @Annath ако е во можност да пише. Фала :)

10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.841
    Допаѓања:
    202.902
    Најдобро прво да одиш на забар да ги исчисти. После тоа, ќе земеш мека четка, паста - Лакалут актив (црвената), или Пародонтакс зелената, и редовно четкање. После секое јадење обавезно или конец за заби, или интердентални четки. За повремена дезинфекција или 3% хидроген, или чај од жалфија, или течност за уста (Листерин). Би требало да се вратат во нормала.

11. Oscar Lady

Oscar Lady Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2015
    Пораки:
    1.211
    Допаѓања:
    6.399
    Fala za odgovorot. Redovno odam na zabolekar bidejki nosam fiksna proteza, i zabite gi mijam posle sekoe jadenje. Chetkata mi e curaprox, takva mi kaza ortodontot.
    Slusnav za gingival gel, no dali pomaga? I koja cena e listerin?

12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.841
    Допаѓања:
    202.902
    Непцата ти се такви од фиксната, ќе се вратат во нормала кога ќе се наместат забите. Си одбрала одлична четка, и пастите од Курапрокс се супер. Ама битно е да го чистиш и просторот меѓу забите, со четкичка специјално наменета за тоа, бидејќи не можеш да користиш конец.
    Гингивал гелот помага за смирување на непцата, а Листеринот е околу 150-160 денари шишенце од 250 мл.

На Oscar Lady му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.385
    Od protezata ti e toa, jas koga imav fiksna posle sekoe mienje na zabite *racunaj posle sekoj obrok.Mene mi krvarese ustata i imav strasni bolki.Samoto od sebe ke si pomine, ne i davav na zabarkata gumicki da mi smeni od sto me bolese ama ke se povlece so tek na vreme.

14. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.235
    Чувствувам болка во некој од забите на долната вилица (не можам точно да одредам во кој, мислам дека е седмицата), но само навечер, кога ќе легнам да спијам.

Преку ден не чувствувам ништо, си јадам се` нормално, топло и ладно.
    Но кога ќе легнам, се будам за отприлика еден саат во болки. Кога ќе се исправам, болката престанува, кога ќе легнам пак-повторно истото ми се случува во текот на ноќта.
    Се будам по неколку пати од ова. Болката целосно престанува штом ќе почне да се разденува, па можам да продолжам да спијам до кај 8-9 без болки.

Го прегледав забот на огледало и има една мала точка што наликува на почеток на кариес.
    Знам дека звучи чудно, ама знае ли некој зошто забот ме боли само ноќе? :|

15. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.385
    Оди на забар најбрзо штом можеш да не ја направиш големата.Чудно е што не те боли при јадење благо или ладно.

На prominent му/ѝ се допаѓа ова.
  16. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.235
    Секако дека планирам да одам деновиве. Само ме интересираше што може да е причината за ваквата непостојана болка. Тоа што е непостојана и тоа што можам да јадам се` ме тера да си мислам дека не е сериозно, иако може да се лажам.

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.841
    Допаѓања:
    202.902
    Еден од првите симптоми дека нешто не е во ред со забот е болката ноќе. Обавезно на забар, пред да почне да боли многу.
    Во принцип, болките се појаки ноќе и повеќе се осеќаат поради тоа што организмот е во фаза на одмор, па се опушта целата мускулатура и нерви и затоа болката е јака.
    Значи, закажи си, време е за контрола на забар. Што ппбрзо, тоа подобро.

На prominent и Feminka22 им се допаѓа ова.
  18. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    @Annath , едно стручно мислење ако може :)

Има ли некаква разлика при вадење на каменец со оној инструментот како ченгелче (извини вака за глуп опис ама не знам како се вика, не се смеј :D) и со ултразвук? Некој од методиве е поопасен или поинвазивен, или сѐ е до техниката на забарот, со што подобро тој го отстранува забниот камен?

Извини ако си одговорила на ова прашање :)

19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.841
    Допаѓања:
    202.902
    Полесно и побрзо, и секако побезбедно е отстранување со ултразвук. Со рачните инструменти е потешко, поинвазивно и може да доведе до оштетување на меко ткиво. За да се отстрани рачно забниот камен треба добра вештина и искуство, а реално, кога веќе има ултразвучен апарат, нема зошто да се употребуваат рачните инструменти, освен во одредени ситуации.

На green.eyes му/ѝ се допаѓа ова.
  20. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    И јас така мислев, ми изгледаше побезбедно со ултразвук :) Забарот на мм отстранува забен камен со рачен инструмент, освен ако пациентот не инсистира на ултразвук. Мене ова ми е хорор, искрено. Треба да ја менувам забарката сега кога ќе доаѓам па за да знам дали да закажувам кај него :) Ме интересираше дали има нешто заради што он преферира со инструментот да чисти, зашто, искрено, мене многу ми е болно тоа. Ќе инсистирам со ултразвук ако закажувам кај него :) Фала многу на брзиот одговор :)

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.