Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.826
    Допаѓања:
    202.847
    Тогаш најверојатно има процес на забот. Не мора да се вади, може и да се лекува. Ако е забот мртов, еднаш лекуван, убаво е да се направи ревизија на полнењето, да се исчисти повторно целосно и да се затвори убаво. Ама таа процедура за да биде ефикасна не иде на товар на ФЗО, исклучиво е приватно и кај стоматолози кои работат микроендодонција.

2. celineparis

celineparis Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2014
    Пораки:
    930
    Допаѓања:
    2.576
    Не е умртвен. Кецот долу е. ;(

3. betiboo

betiboo Истакнат член

Се зачлени на:
    5 декември 2012
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    62
    Zdravo Dali moze nekojda spodeli iskustvo so stomatolog Dr.Kole Micevski dali bil ordinacijata e nakaj Dracevo.Vi blagodaram

4. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.520
    Допаѓања:
    55.214
    @Annath Да,не грешиш се борам со анксиозност.
    Не сакав да си признаам ни сама на себе,но некогаш кога ептен ми беше стресен период,ќе се разбудев навечер и ќе се сетев дека забите сум ги стегнала толку силно т.е сум ги споила двете вилици што ќе почувствував болка....

Утре ќе одам да го вадам забот,ми се докрши,нема спас за него,се јавив кај матичната,ми рече да одам утре иако не ми е допиена цела доза антибиотик...искрено малку сум исплашена,две години не сум ставила анестезија,се плашам да не испаничам,ама ќе се трудам да бидам смирена.
    Сакам да ми го извади овој заб,имам големи болки и во окото ме притиска,и уште утре одам кај неа,после ќе барам нов стоматолог.

5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.826
    Допаѓања:
    202.847
    Освен од пигментација од храна или суплементи, друга причина не би можела да ти кажам. Најверојатно се таложат повеќе наслаги на тој заб, потешко се измиваат и затоа пожолтува.

Како колега, најтопло го препорачувам, си ја знае работата.

Немој да се плашиш, се ќе биде во ред. Земи нешто за смирување, комбинација од Б6 и магнезиум е добра варијанта. Нема да имаш никакви проблеми, ќе помине се како што треба.

На Rama и celineparis им се допаѓа ова.
  6. babyane18

babyane18 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2012
    Пораки:
    368
    Допаѓања:
    462
    Се породив пред 8 дена, од вчера почна да ме боли забот падната ми беше пломбата и не заминав на време на стоматолог. И кога денес наеднаш ми потече цела лева страна гној невиден, плакнам устата со чај од жалфија држам ладна облога ама габе е не спага отокот. Знам дека ќе треба да одам да го видат ама утре и задутре не работи матичната. Се плашам да не дојде до некоја инфекција па преку млекото да се пренесе на малата.

7. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.183
    Допаѓања:
    56.844
    @Annath Шестката горе ми е умртвен уште пред 5-6 години но во скоро време почна да ме боли кога ја стегам вилицата. Сигурна сум дека тој заб ме боли, 5ката до него е исто така мртва а 7ката ми е здрава. Како е можно мртов заб да боли, до што е тоа?

8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.826
    Допаѓања:
    202.847
    Антибиотик и дренажа само. Инфекцијата не се пренесува преку млеко.

Може ако се инфицирал коренот и коската одоколу. Може ќе треба да се ревидира направеното, одново да се отвора и чисти.

На babyane18 и Amellie13 им се допаѓа ова.
  9. ванилала

ванилала Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    5.234
    Предлог паста за сензитивни заби?

10. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.942
    Допаѓања:
    18.248
    Лакалут сензитив.

На ванилала му/ѝ се допаѓа ова.
  11. ванилала

ванилала Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    5.234
    Пријатен е вкусот? Лакакут актив на пример не можам да го поднесам :(

На Antolinaa му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.942
    Допаѓања:
    18.248
    Сензитив ми е каде каде поубава од Актив. Повеќе освежува, вкусот не и е блуткав, туку си налутува
    ( како што сакам).
    Со Активот исто ко да не сум миела заби се осеќав.

На mariz и ванилала им се допаѓа ова.
  13. HeLenna

HeLenna Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    1.178
    Допаѓања:
    1.411
    Prasanje do @Annath. Vcera prv pat pocna da me boli zab, tapa bolka i mislev deka me boli 5ka dole desno, me bolese celo popladne i otidov na stomatolog i mi rece deka 5kata e vo red i deka bolkata mi e od 8cata. 8cata mi e plombirana pred necela godina, go otvori i pocna da go umrtvuva. Koga dojdov doma pocna silno da me boli i piev ventor, se smiri za kratko vreme i eve do sega ne osekjav nisto.Sega pocna pak da me boli, ne tolku silno kako vcera pred da go ispijam ventorot ama dovolno za sega da ne mozam da zaspijam. Mislenje?

14. x.Daisy.x

x.Daisy.x Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    13.461
    Ако имаш гипс земи со чечкалка извади го, отвори го забот и ќе ти престане болката и утре правец пак на забар...
    Многу лоша болка е таа.

15. ladyySi

ladyySi Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    298
    Допаѓања:
    869
    Сабајлево вадев заб 5ка лева горе заради протезиве, значи не расипан,е сега направено ми е балонче полно со крв на местото, на најмал допир со јазик пука и пак се полни што значи уште крвари. Дали можам да се прснам прополис и дали би помогнало во запирање на крварењето?

16. majaskkkk1

majaskkkk1 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    388
    Допаѓања:
    81
    Имав расипан заб, бев на забар и додека ми го поправаше ниту една секунда не престана да буши со тоа а јас за тоа време вриштев и ич не му беше гајле.
    Решив да го сменам забарот ама немате појма колку имам уплав сега, се јавив 2 пати кај друг да закажам ама од самото вртење на телефон ми се превртуваат црева од страв.
    Како да се смирам и да не паничам? Имам чувство дека некој инфаркт ќе преживеам од страв.
    А непцата ми се мноогу воспалени и ме болат и морам да одам на забар.
    Фала однапред :)

17. Luminary

Luminary Форумски идол

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    2.703
    Допаѓања:
    45.908
    И јас бев во иста ситуација. Осигурај се дека другиот забар добро си ја врши работата прво. И слободно разговарај и кажи дека имаш мал праг на толеранција, дека би сакала да работи полека, внимателно, со паузи.. како и да сакаш, и се ќе биде во ред. :)

18. majaskkkk1

majaskkkk1 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    388
    Допаѓања:
    81
    2 пати ако веруваш се јавив во новата ординација кај што сакам да одам и прашувам нешто кој доктор е, што доктор е, и а дојде време да речам ај закажи ми ми се буричка во стомакот нешто и викам ајде ќе ве побарам.
    За срамота сум. А знам дека ќе биде внимателна и со паузи... и знам дека колку повеќе со пролонгирам да одам ќе биде полошо. Ама пусти страв...

19. Luminary

Luminary Форумски идол

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    2.703
    Допаѓања:
    45.908
    Не размислувај многу. Закажи и готово. Не мисли на тоа. Ќе мораш да се решиш кога тогаш. Затоа што побрзо подобро. :)

20. ceca-1

ceca-1 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    2.083
    Допаѓања:
    5.093
    @majaskkkk1 Кажи им со анестезија да работат.