Најмалку три-четири недели да се почека да се затвори местото и да се израмни. Во спротивно, ќе се полни со храна под мостот, и плус кога ќе се повлече коската, ќе остане празен простор меѓу мостот и непцето и лошо изгледа и може да направи проблем.
Da ne imal nekoj iskustvo so . д-р спец. Маја Ѓоровска oralen hirurg na klinika vo drzavna bolnica,ako moze da spodeli deka moram da idam na operacija kaj nea?
Дали некој има искуство со следновооо Ми ставија лек за умртвување на живец (инаку страшно болеше дури и со анестезија), но забот и после пет поминати дена ме боли Не можам да јадам, мислам цело место ми е потечено. До кога трае умртвувањето? Ова е иритантно вишееееее
Не сум стоматолог, ама мислам дека имаш гангрена на нервот и требало да ти дадат антибиотик. Издржи некако до понеделник и отиди на стоматолог. Доколку има можност, инсистирај да ти го сними забот.
@Annath Pred 2 godini mi vadea nerv na zabot 5 na gorna vilica od leva strana, i pred 10-15 dena mi padna plombata od nego bev na zabar mi go otvori i mi bese oteceno mi dade antibiotik piev da mi spadne otokot i posle koa mi spadna otokot bev pak kaj maticnata mi dade upat da odam da go snimam, go snimav zabot i na snimkata pokaza deka imam gnoj i osekja i se gleda topce na nepceto mi bese po golemo ali od antibiotikot mi se namali i pak otidov kaj doktorkata i mi dade upat vo drzavna da odam da se operiram Dijagnozata mi e: Paradontitis apicalis chronika 25 Dali boli toa i moze li da mi kazes nesto vo vrska so toa?
Ќе ти прават апикотомија, т.е ќе го отстранат тоа топче оперативно, за побрзо да заздрави забот. Рутинска операција, најмногу до 45 минути трае со се анестезијата. Конците се вадат после седум дена. Ќе боли кога ќе помине дејството на анестетикот, ама после два дена поминува. Не е страшно.
A posle cesto li mora da se odi na kontroli, i kolku vreme treba da pomine da moze pa da se stavi fiksna proteza kje mi bide li se vo red so zabite posle?
После една недела се вадат конците и толку од контроли. Фиксната би требало да може за брзо да се стави. И забите секако дека ќе бидат во ред.
Здраво. Сакав да ве прашам дали некој имал проблем сличен на мојот. 5ката горе ја немам имам коронки напред и мој заби назад. Но сега приметив дека непцето почнало да се проширува надоле на местото каде што заб треба да има на празнината. Може ли да му смета на коронките нешто или?! Имав пред некое време така сличен проблем и ми го гореа или нешто така слично но сега ми е страв заради коронките да не фи расклаца или нешто слично?!
Ги чистев со конец забиве, и со течност. Но некако лошо мирисаа и тоа од непцето ми се чини. што да правам?
Здраво. Веќе неколку години ср мачам со лош здив и бели наслги на јазикот. Наутро имам претерано лош здив и иако ги мијам забите со најдобрите пасти, правам гарагара со колгејт, лошиот здив си останува. Мислев дека е од некој расипан заб, си ги направив сите заби и ништо не се промени. Ми земаа брис од јазик, но и таму нема ништо. Не знам веќе што да направам, постојано сум со мастики, но и тие не помагаат многу. Пијам и многу вода, прочитв дека поради недостаток на вода се појавува лош здив, што и тоа не помогна. Многу е непријатно, бил ли некого во слична ситуација?
Лош здив може и од џебови да се јавува. Јазикот дали го чистиш? Ако не е проблемот во устата, тогаш можно е да имаш проблеми со желудникот. Пример хеликобактер и слично. Ако си сигурна дека не е од устата, т.е. немаш џебови, расипани заби оди на матичен општ лекар нека те упати да испиташ нешто друго, т.е. желудникот.