Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. L.i.n.a.a

L.i.n.a.a Популарен член

Се зачлени на:
    20 октомври 2013
    Пораки:
    1.896
    Допаѓања:
    3.384
    Поправав 8ца понеделникот и од вчера осеќам на притисок ме боли. Нормално е тоа, или ?
    @Annath ?

2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.861
    Допаѓања:
    202.990
    Нормално е, сигурно досега веќе прекинало. Можеби била малку комплицирана интервенцијата, ама помина, и ова ќе помине. Без грижа.

Не би требало да боли. Следи и види како ќе биде, некогаш не е ништо, ќе помине само од себе. Ама ако се засилува болката, и почнува и спонтано да боли (само од себе), тогаш оди да видиш што е проблемот. Не се фокусирај сега на тој заб, функционирај нормално.

На Bella_Stella и L.i.n.a.a им се допаѓа ова.
  3. Martta

Martta Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2019
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    1
    Пак јас пред 3 недели пломбирав заб петка горе забот на првото отварање ми го пломбираше но ми кажа дека ставила лек и заедно со лекот го пломбирала.Се си беше во ред првите 2 недели но пред некој ден почнав да осеќам тапа болка при гризање на нешто тврдо што чим прекинам да гризам ја снемува за секунда.Дали може да ја снема таа болка со тек на време или веднаш да одам на стоматолог? дали вадењето на пломбата е лош процес?

4. teap1

teap1 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јануари 2019
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    75
    Вадењето на пломба не е лош процес, исто е како кога ќе ти го чистат местото на расипаниот заб, само овде ја чистат пломбата. Најдобро е да одиш на стоматолог.

Крварењето ќе сопре за брзо, плакни ја устата со чај од камилица или жалфија, а јас поради големи болки пиев вентор но не ти препорачувам бидејќи е штетен за организмот

Последна измена од модератор: 5 март 2019
    На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Leviosa2503

Leviosa2503 Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2018
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    1.232
    Искуства со пастава? 925876979s.jpg

6. JustBeautiful

JustBeautiful Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2011
    Пораки:
    662
    Допаѓања:
    1.263
    Здраво! Вчера вадев 8ка долу и уште цела страна ми е отечена и не можам устата да ја отворам, исто така не можам да голтам ме боли. Од сабајле пијам антибиотици за оток и за инфекција. Дали е нормално ова?

7. teap1

teap1 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јануари 2019
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    75
    Нормално е, без гајле. Ставај си ладни облоги и ќе помине. Побрзо заздравување :)

8. resenska

resenska Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2014
    Пораки:
    1.723
    Допаѓања:
    15.708
    Zemi pii za otok serrapeptaze ednas na den po 1 kapsula na utro 1 cas pred jadenje 7 dena,stavaj oblogi so borna voda, daleron za bolki, povekje vitamini c i b kompleks i kje ti pomine

9. Kikiccc

Kikiccc Популарен член

Се зачлени на:
    21 ноември 2017
    Пораки:
    1.181
    Допаѓања:
    1.052
    Сакам да ве прашам но незнам дали ќе ме разбирате. Дали може да се носи протеза за вилица т.е малце ми е искривена на вилицата и дали можи да се носи на 22 години?

10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.861
    Допаѓања:
    202.990
    Зависи за какво искривување се работи и во која вилица. Најдобро да консултираш стоматолог или ортодонт за тоа.

11. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.852
    Допаѓања:
    14.477
    Протеза може да се носи на секоја возраст, ама делува само на положбата на забите и делумно на односот на горната и долната вилица меѓусебно, а не на формата на вилицата. Консултирај се со ортодонт бидејќи секој случај е индивидуален, таму ќе ти ги кажат сите опции што ги имаш.

На Kikiccc му/ѝ се допаѓа ова.
  12. KidA

KidA Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2014
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    997
    сакам да ве прашам за коронки/навлаки - дали кај нас изработуваат керамички со циркониј? или како и да се вика тоа :) или само метално-керамички? а Венер?
    ако може некој да ми препорача што е најдобрата опција, каде може да се направи и колку време е потребно да се биде дома (живеам во Германија).

13. tigrica92

tigrica92 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    660
    Допаѓања:
    565
    Пред 3 дена вадев осмица дали е нормално да не можам устата да ја отворам здрвена ми е вилицата на пример не можам ни маслинка да ставам во уста :(
    Исто така ми треба совет во последно време многу ми се расипуваат забите редовно ги мијам 2 пати дневно со органски пасти немам сменето ништо дали можеби е до некој витамин да ми каже некој искуство или совет?

14. ssweety

ssweety Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2014
    Пораки:
    552
    Допаѓања:
    1.494
    Здраво феминки

Вечерва забележав на долната вилица од страната на образот топче колку леблебија при допир не ме боли но се преместува ... премногу се исплашив утре ќе појдам на заболекар но неможам да го снимам местото бидејќи сум бремена ... дали некоја се има соочено со нешто вакво
    Ви благодарам од напред

15. resenska

resenska Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2014
    Пораки:
    1.723
    Допаѓања:
    15.708
    Ako nemas nerv kaj toj zab moze da imas cista

16. -princess_

-princess_ Нов член

Се зачлени на:
    30 јули 2018
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    Здраво дечки. Имам проблем со двете единици потемнети ми се ради тоа што е изваден живецот.Сеа ме интересира дали може некако да се избелат тие два заба, имам 16 години.

17. ssweety

ssweety Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2014
    Пораки:
    552
    Допаѓања:
    1.494
    Nemam nerv ... a sega bas zaptimetiv i na dugata strana od dolnata vilica uste edno takvo topce no toa idi kako pod vilica ... uffff mn sum isplasena... cekam da mi de javi zabolekarot za da vidi ama do togas ...

18. resenska

resenska Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2014
    Пораки:
    1.723
    Допаѓања:
    15.708
    E pa togas imas cista,na zabite bez nerv se pojavuva cista toa treba operativno da se ostrani apikotomija da se napravi ne e nisto strasno,i mene taka mi bese letoska,prvo kje otides na stomatolog kje ti prepise antibiotik da pies pa da odis da snimas na rengen,i kje ti dade maticniot stomatolog upat na oralna hirurgija da odis i da ti go ostranat toa,koncite ce ti gi trgnat posle 7 dena i kje ti dade ponatamosna terapija

На Sabaabaas му/ѝ се допаѓа ова.
  19. ssweety

ssweety Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2014
    Пораки:
    552
    Допаѓања:
    1.494
    ufff .... bremena sum :/ kako bi se sredilo seto toa ...lelele samo nervoziiii

20. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.861
    Допаѓања:
    202.990
    Жлезди се тоа, отечени од некој инфект, не мора да значи дека е од забите. Ако немаш болки во заби, не е од нив. Не се секирај.

На ssweety му/ѝ се допаѓа ова.