Нормално е, сигурно досега веќе прекинало. Можеби била малку комплицирана интервенцијата, ама помина, и ова ќе помине. Без грижа. Не би требало да боли. Следи и види како ќе биде, некогаш не е ништо, ќе помине само од себе. Ама ако се засилува болката, и почнува и спонтано да боли (само од себе), тогаш оди да видиш што е проблемот. Не се фокусирај сега на тој заб, функционирај нормално.
Пак јас пред 3 недели пломбирав заб петка горе забот на првото отварање ми го пломбираше но ми кажа дека ставила лек и заедно со лекот го пломбирала.Се си беше во ред првите 2 недели но пред некој ден почнав да осеќам тапа болка при гризање на нешто тврдо што чим прекинам да гризам ја снемува за секунда.Дали може да ја снема таа болка со тек на време или веднаш да одам на стоматолог? дали вадењето на пломбата е лош процес?
Вадењето на пломба не е лош процес, исто е како кога ќе ти го чистат местото на расипаниот заб, само овде ја чистат пломбата. Најдобро е да одиш на стоматолог. Крварењето ќе сопре за брзо, плакни ја устата со чај од камилица или жалфија, а јас поради големи болки пиев вентор но не ти препорачувам бидејќи е штетен за организмот
Здраво! Вчера вадев 8ка долу и уште цела страна ми е отечена и не можам устата да ја отворам, исто така не можам да голтам ме боли. Од сабајле пијам антибиотици за оток и за инфекција. Дали е нормално ова?
Zemi pii za otok serrapeptaze ednas na den po 1 kapsula na utro 1 cas pred jadenje 7 dena,stavaj oblogi so borna voda, daleron za bolki, povekje vitamini c i b kompleks i kje ti pomine
Сакам да ве прашам но незнам дали ќе ме разбирате. Дали може да се носи протеза за вилица т.е малце ми е искривена на вилицата и дали можи да се носи на 22 години?
Зависи за какво искривување се работи и во која вилица. Најдобро да консултираш стоматолог или ортодонт за тоа.
Протеза може да се носи на секоја возраст, ама делува само на положбата на забите и делумно на односот на горната и долната вилица меѓусебно, а не на формата на вилицата. Консултирај се со ортодонт бидејќи секој случај е индивидуален, таму ќе ти ги кажат сите опции што ги имаш.
сакам да ве прашам за коронки/навлаки - дали кај нас изработуваат керамички со циркониј? или како и да се вика тоа или само метално-керамички? а Венер? ако може некој да ми препорача што е најдобрата опција, каде може да се направи и колку време е потребно да се биде дома (живеам во Германија).
Пред 3 дена вадев осмица дали е нормално да не можам устата да ја отворам здрвена ми е вилицата на пример не можам ни маслинка да ставам во уста Исто така ми треба совет во последно време многу ми се расипуваат забите редовно ги мијам 2 пати дневно со органски пасти немам сменето ништо дали можеби е до некој витамин да ми каже некој искуство или совет?
Здраво феминки Вечерва забележав на долната вилица од страната на образот топче колку леблебија при допир не ме боли но се преместува ... премногу се исплашив утре ќе појдам на заболекар но неможам да го снимам местото бидејќи сум бремена ... дали некоја се има соочено со нешто вакво Ви благодарам од напред
Здраво дечки. Имам проблем со двете единици потемнети ми се ради тоа што е изваден живецот.Сеа ме интересира дали може некако да се избелат тие два заба, имам 16 години.
Nemam nerv ... a sega bas zaptimetiv i na dugata strana od dolnata vilica uste edno takvo topce no toa idi kako pod vilica ... uffff mn sum isplasena... cekam da mi de javi zabolekarot za da vidi ama do togas ...
E pa togas imas cista,na zabite bez nerv se pojavuva cista toa treba operativno da se ostrani apikotomija da se napravi ne e nisto strasno,i mene taka mi bese letoska,prvo kje otides na stomatolog kje ti prepise antibiotik da pies pa da odis da snimas na rengen,i kje ti dade maticniot stomatolog upat na oralna hirurgija da odis i da ti go ostranat toa,koncite ce ti gi trgnat posle 7 dena i kje ti dade ponatamosna terapija
Жлезди се тоа, отечени од некој инфект, не мора да значи дека е од забите. Ако немаш болки во заби, не е од нив. Не се секирај.