Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.802
    Допаѓања:
    202.792
    Секако дека порцеланските се подобри, подолготрајни и поквалитетни. За класични протетски изработки мора да имаш над 18 години, за veneers не сум сигурна, мислам дека и порано може, ама најубаво ќе ти каже некој што ги изработува, јас не работам такви.

2. -princess_

-princess_ Нов член

Се зачлени на:
    30 јули 2018
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    Океејј. Ти благодарам на одговорите :)

3. Babygirll3

Babygirll3 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јануари 2019
    Пораки:
    247
    Допаѓања:
    181
    Vekje 2 dena kako nepcata mi se vospaleni. Imam problem so vospalenie na nepcata i zaben kamen. Momentalno imam zaben kamen koj treba da se otstrani ali ne sum vo gradot momentalno i nema da bidam do naredna nedela. Kako mozam da gi smiram nepcata barem do nekoj stepen dodeka idam na zabar bidejki se plasam, a ne mozam porano da idam na zabar? Ve molam za pomos.

4. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.739
    Допаѓања:
    129.104
    Пробај со гел за воспалени непца.

5. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    @Annath едно прашање само
    Денес ми извадија заб.Забот до него ми се клати сега и ме боли кога ќе ја затворам вилицата.
    Нормално е или не?

6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.802
    Допаѓања:
    202.792
    Ако се потпирале на тој заб можно е да се расклатил. За неколку дена би требало да се зацврсти и да престане да боли. Ако не се случи тоа, пак оди на забар.

На Mari* му/ѝ се допаѓа ова.
  7. lost123

lost123 Форумски идол

Се зачлени на:
    13 април 2017
    Пораки:
    2.865
    Допаѓања:
    58.921
    Јас сум крајно разочарана и изреволтирана, да бидам кратка и јасна ми правеа заби но ми оставиле кариес на сите, односно не ми ги исчистиле целосно. Пукнав од нервоза, е сега сакам да го пријавам не ми даваше фискална сметка. Каде може да го пријавам и дали може да е анонимно? ( Додека одев на некои даваше на некои не, мене не ми даде никогаш и парите не ги ставаше во каса).

8. dandelion_

dandelion_ Истакнат член

Се зачлени на:
    20 март 2019
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    9
    Дали некој има искуство со замена на ,,црни" т.е. амалгамски пломби со бели?

9. Avery

Avery Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.767
    Допаѓања:
    14.562
    Па ќе ти ја истругаат старата пломба и ќе ти го наполнат забот со нова бела. Барем кај мене процесот одеше многу едноставно.

На dandelion_ му/ѝ се допаѓа ова.
  10. dandelion_

dandelion_ Истакнат член

Се зачлени на:
    20 март 2019
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    9
    А, безбеден ли е процесот? Бидејќи знам дека амалгамските содржат жива и ме интересираше дали се внимава во однос на тоа.

11. Avery

Avery Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.767
    Допаѓања:
    14.562
    Живата се наоѓа во самиот состав на пломбата, не е во течна состојба или како засебен елемент, така да нема потреба посебно да се внимава на неа.
    Доколку сум грешка, нема ме исправи @Annath

12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.802
    Допаѓања:
    202.792
    Ќе внимаваш да не голташ при стругањето, имај чаша со вода за плакнење на устата. Јас постојано ја перам устата на пациентот кога стругам амалгамски пломби, и се трудам да не голтне ништо. Не е ништо страшно во секој случај, пошто живата не е во слободна форма и не испарува.

На dandelion_ му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Elena-123

Elena-123 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2013
    Пораки:
    336
    Допаѓања:
    322
    На горната уста ми де направија бели ситни мозолчиња(ако можам така да ги наречам)..многу се ситни и ги има на повеќе места во купче. Денес ги забележав, имав чувство како да ми е испукана устата, ама кога се загледав-ги забележав овие.. Да ми каже некој чаре?

14. lost123

lost123 Форумски идол

Се зачлени на:
    13 април 2017
    Пораки:
    2.865
    Допаѓања:
    58.921
    Имам лек повеќе од 20 дена, докторката ми рече 7-10 дена ќе го чувам. Но поради х причини уште не е сменет. Може да има некој лош/контра ефект?

15. MonikaM113

MonikaM113 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 август 2018
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    76
    Здраво. Јас сакав да прашам нешто. Имам кариес на горната вилица на 6 и 7 и од двете страни само се опфатени мали делови од тие заби. Сакав да прашам каков е процесот за тоа да се исчисти о дали боли. Ви благодарам однапред.

16. Babygirll3

Babygirll3 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јануари 2019
    Пораки:
    247
    Допаѓања:
    181
    Ne bi trebalo. Jas lekot go nosev mesec dena, taka mi bese kazano, taka da ne veruvam.

17. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.799
    Допаѓања:
    14.357
    Не сите лекови се исти. Лекот што треба да се носи 7-10 дена претпоставувам (според кажаното време) ти е за умртвување на живецот, и ако се носи подолго може да предизвика дополнителна инфекција во коската. Треба да се смени на време.

Постојат и други типови на лекови кои може да се стават во еден заб кои може да стојат од 2 недели па се до 6 месеца. Кој тип го имаш не може да знаеме ние, ама кога докторот ќе ти каже за колку време треба да се замени тој лек, треба да се почитува тој временски рок, инаку има огромна шанса лечењето да е неуспешно или проблемот да се искомплицира.

18. hoex

hoex Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2015
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    189
    Вака, имав кариес на еден заб и денес ми ставија лек за да ми го умртват нервот и ми рекоа за 2 недели да одам да ми го извадат. Дали боли вадење на нерв со анестезија?

19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.802
    Допаѓања:
    202.792
    Нема да ти стават анестезија штом ти ставиле лек за умртвување на нервот. Не боли чистењето, освен ако не е целосно умртвен.

20. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.391
    @Annath или било кој...

Вчера ми се појави нешто како афта горе на непцето и ме наболува кога ќе ја допрам со јазик. За следнава недела планирав да закажам контрола кај стоматолог, а сигурно ќе треба и да се поправи еден заб.

Да почекам да ми заздрави и да исчезне афтата пред да се јавам, или нема врска поправање заб со афта?
    Да не одам за џабе...

Правам гаргара со сода бикарбона па осеќам како да е посмирено местото, ама пак ми е шубе пошто тазе ми се појави.