Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.538
    Благодарам многу :f:
    А постои ли некој друг начин освен со мост? Многу се плашам да не се прошири и на другите заби :(

2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.861
    Допаѓања:
    202.987
    Не мора да значи дека ќе се прошири на другите заби, ама не е исклучено. Што побрзо оди на стоматолог, да видиш што ќе ти понуди како решение за овој проблем. Може и ласерски да се коригира, ама после мора да се стави нешто, дали имплант, дали мост, сеедно.

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  3. ubavka1

ubavka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2013
    Пораки:
    755
    Допаѓања:
    776
    @Annath извини што ти досадувам пак ама сакам да слушнам мислење,како што кажав го извадив умникот горе десно без никаков проблем без болка,без ни еден аналгетик да се напијам после тоа за болка,ама осекав некој притисок другиот ден во носот,бев вчера кај др и ми вика тоа од близу бил забот до синус а и овие дена повејкето време сум наведната,притисокот го имаѓ благо сеуште на страната од каде ми е изваден забот и го осејкав одма подолу од окото до носот особено кога ке се исправам од наведната и кога лежам навечер на таа страна носната шуплина од таа страна ми се затина.
    Е сега многу ми е страв од отворен синус мада др провере јога ми го изваде забот со затворен нос да дувамама што ако не забележал што би можело да биде еве скоро една недела каде го извадив дупката од забот убаво зарастува а и наредната недела сум за снимање на шестката ако има нешто снимката би покажала или ако има отворен синус како би забележала.

4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.861
    Допаѓања:
    202.987
    Ќе се види на снимката ако е отворен синусот. Можеби имаш инфекција на слузницата на синусот, не мора да е отворен.

На ubavka1 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.737
    @Annath има едно пенкало за избелување на заби од Колгејт по маркетите, дали е многу штетно за забите?

6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.861
    Допаѓања:
    202.987
    Не сум го видела, немам искуство. Не би можела да кажам дали е добро или не. Да видам состав прво, ќе прогуглам.

Едит: го видов, со хидроген, пишува 35% карбамиден пероксид, што значи се ослободува 3.5% хидроген. Може да се користи секој ден, додека има во пенкалото, исто како обичниот 3% хидроген. После тоа пожелна е пауза од месец-два.

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  7. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.737
  8. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.537
    Допаѓања:
    9.511
    Наскоро сменив заболекар и од моменталната сум задоволна од начинот на работа или бев до денес.
    Пломбирав заб (без лекување) минатата недела со нанокомпозитна пломба и ме чинеше 600ден. целата постапка.
    Денес го правевме истото на друг заб и ми наплати 200 за подлога и 600 за истата пломба.
    Истата "кисела" подлога ми ја ставаше и на другиот заб, тотално истата процедура, а не ми ја наплати "подлогата" одделно.
    Во неколку наврати не чекав фискална сметка и сега не ми отчука и мислам дека почнува да ми наплаќа произволно. Колку треба да чини пломбирање во една посета? Колку ви наплаќаат вам? Не сакам да одам кај доктор во кој немам доверба заради смешни пари.

@Annath моментално умртвувам заб (шестка) и докторката ми предложи ставање на колче во корените, ме интересира дали е ова всушност root canal процедурата? И кое е твоето мислење за оваа процедура и колку чини за осигуреници?

9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.861
    Допаѓања:
    202.987
    Умртвувањето на нервот, чистењето и полнењето е root canal или ендодонција по наше. Колчето може да е дел од тоа, но најчесто посебно се наплаќа и оди приватно. Додуша, зависи и за какво колче станува збор, дали е фиберглас колче, дали е метално колче, дали е леана надградба. Иначе ендодонција на товар на фонд е 400 денари, а микроскопска ендодонција не оди на товар на фонд и се наплаќа по канал најчесто, ама тоа зависи од стоматологот.

На Noemi му/ѝ се допаѓа ова.
  10. resenska

resenska Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2014
    Пораки:
    1.723
    Допаѓања:
    15.698
  11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.861
    Допаѓања:
    202.987
    На resenska му/ѝ се допаѓа ова.
  12. resenska

resenska Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2014
    Пораки:
    1.723
    Допаѓања:
    15.698
    Fala ti pozzz
    Posto na prvoto pisuva go namaluva plakot i ostranuva 97% od bakteriite ostaveni po cetkanjeto, a na vtoroto go namaluva plakot do 70% od kolku samoto cetkanje, zatoa ti pisav :)

13. Brunhilde

Brunhilde Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2019
    Пораки:
    3.335
    Допаѓања:
    31.077
    465263D8-0A94-4D05-B4E7-0B04B692E955.jpeg Elmex Gelee ви го препорачувам. Тоа се користи само еднаш во неделата после миење на заби, гелот се нанесува и се остава дејствува во текот на ноќта. Тоа ве штити од кариес, чувствителни заби и од во спалување на Gingivitis. Тоа го препорачувам на секој мој пациент.

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  14. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    @Annath ке те означам за мојот проблем
    Имам заб кој ми е направен пред неколку месеци со две колчиња кои како што видов беа метални
    Прво ми го лекуваа па со иглички незнам дали вадеа или умртвуваа живец и накрајот колчињата и пломбирањето
    Но од синоќа јас неможам да си ги допрам забите од горе и долу а ниту да јадам ме боли на допир
    Така не осеќам никаква болка ама на допир чукнување или да стиснам нема шанси болка неиздржлива
    Зошто кога забот е мртов пак боли
    Толку многу работа и пари и пак боли, дали има шанси да го вадат
    Бидејки само корените му стоеја беше скршен и ми препорачаа да не го вадам дека можело со колчиња да се среди
    Се јавив ми закажаа за утре па во меѓувреме сакав да слушнам некое искуство, совет

15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.861
    Допаѓања:
    202.987
    Коската е проблем тука, те боли таа, на местото каде што е забот. Има најверојатно гнојна ќеса, процес на коренот. Снимката ќе покаже дали да се средува забот одново, или пак оперативно ќе се решава, да се исчисти делот над коренот што боли (апикотомија). Не знам за кој заб се работи, па не можам да давам претпоставки што и како би се правело.

На blessed.an му/ѝ се допаѓа ова.
  16. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    @Annath 7-ца
    Дали сето тоа е болно и оди пак со анастезија

17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.861
    Допаѓања:
    202.987
    Чистењето и ревизијата на забот не е болно, ама ако се прави апикотомија мора анестезија. Ама не верувам дека ќе се прави апикотомија, бидејќи е 7. Или ќе се ревидира лекувањето или ќе се вади забот.

На blessed.an му/ѝ се допаѓа ова.
  18. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    Значи, прашање од финансиска природа. Уште додека бев бремена ми се расипа заб. Не појдов. Се породив и сега боли, ама боли боли. До матичен не можам да пијдам зашто ми е далеку а бебе има 5 дена не можам да ја оставам. Едина опција да појдам кај мене во зграда има.забар да ми поправат. (Без анестесијаа нормално)' прашањето ми колку е поправка на заб приварно, односно ако не ти е матичен забарот?

19. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.852
    Допаѓања:
    14.477
    Зависи што ќе ти прават. И секој приватен забар си има своја цена, и на приватно не е секаде исто. Ќе мора да те прегледа па да ти каже.
    А заб што боли многу тешко дека ќе издржиш без анестезија (браво ако можеш, ама најчесто не се издржува интервенцијата кога веќе имаш болка). Постојат анестезии без адреналин кои се препорачуваат на трудници и доилки, или може да собереш млеко однапред за бебето, еднаш да се измолзиш и да го фрлиш по анестезијата, ако за тоа се грижиш.
    Мое лично мислење е дека стресот од болката додека ти го прават забот не вреди во споредба со ризикот од анестезијата. Од стрес и млеко снемува. Јас снимав и поправав заби во 8ми месец за да не ми се случи да имам потреба од забар за време на доење. Да треба сега да одам, би одела со анестезија, без разлика што дојам.

20. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    Nemam nikogas praveno zab so anestezija. Sekogas oravam bez zatoa sto poveke mi e strav od anestesijata. Ke izdrzam sekako.