Проблеми со устата и забите

Discussion in 'Здравствени проблеми' started by kristii, Apr 22, 2010.

1. Spidy

Spidy Форумски идол

Ако е никнат во уста, исто како и било кој друг заб, и чини околу 300-400 ден. Ако е заглавен во коската, мора на хирург. Има некоја разлика во цена ако е покомплицирано, ама не е нешто прескапо.
    Јас вадев умници на максилофацијална, многу лошо поставен, преку 2ипол саата го вадеа, исечен на триста дела, 800 денари платив.
    Приватно за споредба вадење на умници е од 50-150 евра, зависно колку е тешко вадењето.

2. BrokenWings16

BrokenWings16 Истакнат член

Сабајле ми извадиа 6ка заб, кој беше многу расипан и стоен така подолго време. Ги извадиа корените, и нешто дури до коската работеа..Ваљда дека сега не делува инекцијата или не знам што ама имам остри болки на местото каде што е изваден забот...;(:sweat: Дали има причина за паника??

3. Darlingzz

Darlingzz Истакнат член

Што мислите за др. Милена Јованова во аеродром? Искуства? Или да ми препорачате некој добар забар со нормални цени.. Јас од раѓање одам кај ист, ама во последно време не сум задоволна, воопшто не се замара и не работи како што треба и во потрага сум за нов. Ве молам предлози

4. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Јас вадев во ск на приватно кај доктор кој што работи со фондот платив само 250денари а операција правеше, 4 ден денес ништо немам компликации одличен е !

resenska likes this.
  5. resenska

resenska Популарен член

Koj doktor e toj?

6. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Еве овде види. Спремен е ептен и стручем секоја му чест! Сега за сега немам никакви проблеми ама ештен ми беше крив умникот ептен значи. За некој месец и другиот ќе го вадам кај него.

7. Batterfly93

Batterfly93 Истакнат член

Здраво, имам проблем со здивот во устата. Редовно ги мијам забите и немам расипани, но сепак здивот и понатаму ми е лош, незнам што да направам. Најчесто сум со мастика или бонбонче, но и покрај тоа се чуствува. Ајде ве молам за ваш совет и мислење. Поздрав

8. Bojana890

Bojana890 Истакнат член

Дали некој имал проблем со сува уста, односно недоволно лачење количество плунка.
    Препорачајте некое чаре тие со ваков проблем, или доколку има стручни лица од област стоматологија на темава нека препорачаат некои апчиња, нешто за пиење, зашто проблемот е внатрешен. Сите алтернативни методи се пробани безуспешно.

9. Annath

Annath Форумски идол

Можеби имаш џебови, па од нив ти мириса. Редовно треба да користиш конец за заби и да го четкаш и јазикот кога ги миеш забите. Ако и покрај тоа мириса, тогаш може да е од грлото, поточно крајниците кои имаат како вдлабнатини во кои се собира храна и се распаѓа. Евентуално од желудникот може да биде, ако имаш рефлукс, гасови или лошо варење.

Да се отстрани проблемот што го предизвикува тоа. Со апчиња не се решава, ако е тоа што мислам дека е. Дали и со очите имаш проблеми, со кожата?

Bojana890 likes this.
  10. Bojana890

Bojana890 Истакнат член

Имам проблем со недоволно лачење на плунковите жлезди, затоа ми требаат апчиња кои би ја убрзале нивната работа и функција. Ми имаат кажано за пилокарпин хидрохлорид, дали си запознаена, или со други алтернативи? Фала :f:

11. violetblue

violetblue Популарен член

Дали чистењето на забен камен е пожелно и задолжително? До сега не сум чистела во мои 33 год. :) ниту пак заболекарот ми е препорачал или укажал дека имам таква потреба иако често го посетува поради заби лесно подложни на кариес.

12. Annath

Annath Форумски идол

Сум слушнала, ама не сум детално информирана за долготрајна терапија.
    Секако, прво треба да се одреди причината за сувоста на устата - дали се работи за преголем стрес, анемија, дијабетес, автоимуно заболување, употреба на одредени лекови, воспаление на непцата... Ако нешто од ова е причината, треба соодветно да се третира, т.е да се отстрани, оти апчињата не се долготрајно решение.

Ако имаш забен камен, да, пожелно е. Ако немаш, нема потреба. Има луѓе кои немаат проблеми со создавање забен камен. Еве, и јас имам скоро 40 години, досега ниеднаш не сум чистела забен камен, оти го немам. Со редовна хигиена и употреба на забен конец, се одржува ситуацијата под контрола.

Last edited by a moderator: Dec 9, 2019
    Bojana890 and violetblue like this.
  13. Batterfly93

Batterfly93 Истакнат член

Редовно идам на заболекар ако имало џебови валда ќе ми кажел, а јазикот ми е грозно да го чистам но ќе почнам.
    Инаку лани проверував и имав хеликобактерија во желудник и имам проблем со некоја храна ми прави киселина и болки во желудникот па може да е и он проблем но тука незнам како да си помогнам бидејки идев на лекар и не ми дадоа некоја терапија само ми рекоа да се пазам што јадам. Приметувам дека после кафето здивот ми е ужасс, а кафето смета кога ја имаш таа бактерија, но неможам без него насабајле.

14. Annath

Annath Форумски идол

Не ви требало да ти е грозно да го чистиш јазикот. На четките има од задната страна рапав дел кој е баш наменет за тоа. Не сите четки имаат, ама во секој случај, и јазикот мора да се чисти, оти собира храна, бактерии и мириси. Можно е непријатниот здив да доаѓа од желудникот. Нема трајно решение за бактеријата, дури и тројната терапија не е ефикасна ако не внимаваш на исхраната.

15. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Дали некоја членка има искуство со забни ламинати/фасети?
    Имам ставано ламинати од нано пломби но сега сакам порцелански фасети. Искуства?

SkMkGirl likes this.
  16. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Ме болат горните и долни предни заби и цело време ми иде да ги стискам или да ги посипувам со кока кола. :D
    Што може да ми е?
    Не ми се случува прв пат. Е сега не знам дали забите или непцата, дали и двете.

ninja35 likes this.
  17. P.S.love

P.S.love Популарен член

Преку ноќ ми се појави простор помеѓу предните заби на горната вилица. :tmi::(Wtf? И дури мислам дека има и мало искривување на другите заби. Сношти забележав.
    Пред една недела бев на стоматолог, ја немав оваа промена. Можно е за кратко време или малку по малку се случи без да забележам? :^)
    И која е причината не ми е јасно?;( Можно е од преголем стрес?Ептен сум загрижена:worried:
    Утре ќе одам кај ортодонт.

18. Annath

Annath Форумски идол

Си вадела заби?

19. P.S.love

P.S.love Популарен член

Скоро,не. Последно пред година и пол.

Last edited: Dec 22, 2019
  20. Annath

Annath Форумски идол

Имаш празни простори, па поради тоа е придвижувањето на забите. Често се случува предните заби да се раздвојат, други заби да се искриват, извртат, трети да се издолжат. Забите се движат постојано во текот на животот, не се фиксни. Кога има празни простори имаат тенденција да ги пополнат.

P.S.love likes this.