Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. ☆°Night°☆

☆°Night°☆ Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2019
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    313
    @Annath јас имам прашање. Во летото се решив да седнам на столица (имам фобија страшна припаѓам заборавам да дишам од носот крв ми течи од страв) и 2ката катастрофа ми беше еден заболекар ке ја вадеше, но барав 2ро мислење од друг заболекар и реши да ја спаси да го лекува цел канал можеби еден месец ако не и повеке го лечеше. зошто имам скоро 19 решивме да почекам за навлаки уште некое време само ми го стави тоа штравчето( незнам како се вика) и обликуваше заб со пломба. Сега немам ни болки ни проблеми го чувствувам природно но кога мијам заби малку крвари и се плашам дека нешто не е во ред. Дали е нормално?
    И дали би имала пролеми ако при снимање со магнетна или рентген бидејки е метал?

2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.849
    Допаѓања:
    202.940
    Непцето ти крвари, воспалено е, можно е поради работ на пломбата, оти самата велиш дека е ставено колче и обликуван забот со пломба. Ако во некоие делови е работи под непцето, тогаш многу е веројатно дека постои иритација и поради тоа има воспаление и крварење. Оди на забар, да го исчистат убаво местото.
    за ртг нема проблем за снимање, за магнет не сум сигурна, ако сигурно е метално колчето, може да прави проблем.

На ☆°Night°☆ му/ѝ се допаѓа ова.
  3. ☆°Night°☆

☆°Night°☆ Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2019
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    313
    фала тии:l::inlove:

4. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.442
    @Annath вчера ставив протези, метални се.
    Дури денес почувствував мала болка на предните заби, дали тоа е нормална реакција?
    И уште нешто, докторката ми рече дека е можно да се случи некој брикет да падне, ама во секој случај можностите се мали да се случи тоа.
    Сега имам страв да јадам и додека јадам чорби или нешто течно заборавајќи дека носам протези знам да гризнам.
    И ми е страв нормално да ги мијам забите.
    Денес сакам да јадам малку потврди работи како суви слатки.
    Можно е да се случи нешто лошо како на пример да падне некој брикет или слично?

5. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.520
    Допаѓања:
    55.214
    Ана фала ти на смирувањето и објаснувањето:hug:
    Го снимив забот и ја виде снимката докторот, рече дека добро сум направила што сум го вадела лекот со чечкалицата, ама дека внатрешно си стои лек сеуште, сега ми стави пак некој лек.
    Рече вака да стои се и дека ќе падне отокот, и по еден месец ќе ми го направи бидејќи на снимката коренот е добро, ама оток се јавило од лекот што се борел со инфекцијата.
    Ми даде уште една доза Клиндамицин и Серопептазе да ги пијам три дена.

Фала ти женска и тебе, ете такви Серопептазе ми даде заболекарот, се надевам ќе биде се океј:hug:

Леле не ме плаши со тоа дека не ти се враќал образот во нормална форма:worried:
    Ако не ми помине ќе барам чаре со инекции:devil:

На RosettaStone и Annath им се допаѓа ова.
  6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.849
    Допаѓања:
    202.940
    Болката е нормална. Значи ќе ја има, не дека процесот на местење ќе биде безболен.
    За јадење, ќе јадеш, пожелно е да го кршиш/кинеш јадењето на парчиња, па да го ставаш во уста. Ризик од паѓање на брекети секогаш постои. Ама и тоа не е проблем ако може да одиш да го залепат пак. Хигиената нека ти биде на највисоко можно ниво, има специјални четки за оние кои носат протези, ги има во ДМ и во аптеки. Секако може и со обична четка да се мие.

На bicycle му/ѝ се допаѓа ова.
  7. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.442
    Фала ти многу :sun::hug:

8. L.i.n.a.a

L.i.n.a.a Популарен член

Се зачлени на:
    20 октомври 2013
    Пораки:
    1.895
    Допаѓања:
    3.382
    Сакам да правам ласерско белеење на заби. Ама на преден заб имам коронка. Дали може и таа да се избели ? Или ќе треба да ја менувам ?
    @Annath ?

9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.849
    Допаѓања:
    202.940
    Не може да се избели, само твоите заби ќе сменат боја. Е сега бојата на коронката може да не ти одговара со бојата на твоите заби после белењето, да двои од нив.

На L.i.n.a.a му/ѝ се допаѓа ова.
  10. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.442
    @Annath пред да се одлучам да посетам стоматологот утре сакам да те прашам нешто.

Јадам една недела лесна храна но моментално се случи нешто што ме загрижи, едната брикета заедно со жиците ми се разлабави, можам да ја допрам и да ја движам горе долу, дали е ова загрижувачко?
    И се јавив и ми рече за секој случај да ја посетам и може ништо да не ми прави ама сепак се изнервирав. Платена е 700 евра, можно ли е лепакот да не залепил убаво или друго е во прашање?

Последна измена: 28 јануари 2020
  11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.849
    Допаѓања:
    202.940
    Одлепена е, ќе ја залепи. Се случува тоа. Ништо страшно.

На bicycle му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Freya123

Freya123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    234
    @Annath те молам за твое мислење и совет. Поправав еден заб минатата година и ме болеше изминатиов период и реагираше на ладно. Ми кажаа дека имам гангрена на забот. Како може да се случи тоа на заб што е релативно тазе пломбиран?? Докторот ми бараше канали и тоа премногу болеше :( На крај само ми стави нешто што личи на пломба (ама не е) и треба да одам пак следната недела за друг канал. Сега не осеќам болка, ама непцата ме иритираат и на допир сум како подуена под вилицата. Прашањето ми е дали ќе ме боли пак волку следен пат и дали може да произлезат компликации од гангрената?

13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.849
    Допаѓања:
    202.940
    Гангрена може да се јави на било кој заб, било кога, почесто кај заби кои биле веќе пломбирани, барем од мое искуство. Ме чуди оти стоматологот не користел анестезија за чистење на забот, барем побрзо и детално ќе го исчистел. Не би требало следниот пат да боли, ама ако не е исчистено детално, има шанси да има болка.
    Ако се исчисти забот убаво и се дезинфицира, после дефинитивното полнење не треба да има никакви компликации. А ако забот го оставиш вака, големи се шансите инфекцијата да се прошири и да го изгубиш.

14. Freya123

Freya123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    234
    Прво почна без анестезија, а после тоа ми стави локална (не ме боцкаше, туку беше некоја течност). Ама и покрај тоа ме болеше. А сега колку што знам ова не е дефинитивното полнење, туку нешто што служи само до следниот преглед за да не ми се наполни дупката со храна. Што е тоа полнење точно не знам, вака на допир е погрубо од обична пломба. Не знам колку прави разлика ова, ама докторот рече дека каналите биле атипични, ваљда го погодив изразот.

15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.849
    Допаѓања:
    202.940
    Некогаш е навистина тешко да се најдат каналите, некогаш се непроодни, тесни, криви...ама и за тоа има чаре, со добра обработка се чистат и се шират, и тоа машински, не рачно. Сега ти е привремено затворен, допрва не знам што ќе ти прави. Ама треба темелно да ги исчисти. Ако те боли, побарај си анестезија.

16. Imanny

Imanny Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2019
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    11
    Здраво. Ми треба ваше искуство. Дали има некој со ваква протеза ? Денес бев на стоматолог и ми препорачаа ваква да ми направат па ме интересира ваше мислење?
    И секако од брзање заборавив да прашам за цена доколку знаете отприлика која цена се би била благодарна да споделите со мене.

Прикачени фајлови:

17. Keanu_R.Wick

Keanu_R.Wick Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2019
    Пораки:
    576
    Допаѓања:
    1.235
    Може некој совет или информација пред да отидам на стоматолог?

Забите ми се расипуваат цел живот, од внатре. Значи внатрешно црнило, од надвор нема никаква пукнатина на забот, а подоцна тоа црнило го рони забот и ете го кариесот. Зошто ми се расипуваат на тој начин? :(

18. Iva9612

Iva9612 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2019
    Пораки:
    406
    Допаѓања:
    528
    Имам мост и над мостот непцето ми потече се направи како топче не ме боли ? ќе одам на забар дури другата недела дали е нешто опасно,може заб да е расипан или нешто во коренот? многу сум загрижена

19. lolitaspurgatory

lolitaspurgatory Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2019
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    70
    и јас го имам буквално истиот проблем и не знам више што да праам

20. lanceVance

lanceVance Активен член

Се зачлени на:
    3 август 2019
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    21
    Пробај со конец за заби помини низ сите простори меѓу забите, да видиш дали некаде се собира храна што не може да се извади со четка.