Здраво, дали некој од вас вадел заб кој имал фистула ? Ме интересира дали вадиш во ординација или на максило на клиника?
Зависи колкава е асиметријата, ако е значително тогаш тоа се решава исклучиво ортодонтски-хируршки (фиксна протеза плус операција). Ако не е многу, би можело да се среди и само со ортодонтска терапија. Оди на консултација на повеќе места.
Па не е за мене, но според тоа што е видливо со око мислам дека станува збор за средна асиметрија (левата страна на целото лице е малку поиспакната нанапред од десната). Сакам да препорачам места на роднина која наскоро се враќа во МК (се разбира бидејќи кај нас е 100пати поевтино), но бидејќи немам искуство со вакви зафати се прашував дали некој тука знае топ 3 места за ова, за консултација.
Сите пациенти кои ги знам со овој проблем се оперирани надвор од Македонија. Ако не е значително, можеби може да се маскира со пластична операција, за тоа има повеќе избор кај нас, и тоа нема врска со фиксни протези. За сериозни вилични малформации во Македонија хирурзи нема.
Иии решение за ова, доколку имаме сува уста? Дали ако пиемеповеќе течности ќе го решиме проблемот со сува уста?
Повеќе течности сигурно помагаат, но не го решаваат проблемот. Не сум доктор, ама сум со истиот проблем, и според мене коренот е во недоволно лачење на плунковите жлезди. Не мора да е од ништо предизвикано, едноставно така функционира организмот, и тоа е, мора да го прифатиме како таков. Е сега, постојат разни медикаменти и препарати кои го потикнуваат работењето на овие жлезди, ама повеќето се јаки, и се користат во случаи кога пациентите се без плунка останати како резултат на хемотерапии, зрачења итн., значи многу подрастични и озбилни дијагнози. Ја до таму не би идела, да пијам такви лекови, зашто едно ќе поправам, на друго ќе наштетам. Најдов едни на природна база, Инсадент се викаат, ги земав пред пола месец отприлика, почнав да ги пијам по 1 течна капсула 2 пати дневно во текот на 3 месеци пред јадење. Е сега дека се на природна база, пишува требаат 3 месеци за да имаат дејство, така што уште е рано да кажам дали се ефикасни, ама ќе ги терам 3 месеци па ќе видам. Во Виола аптеките се најевтини, околу 300 и нешто денари. Изгледаат вака: Мислам дека можете да пробате, на природна база се, никакви штетни или несакани последици не може да имате. Ја искрено сум решена да го средам овој проблем, сега се надевам на ова, ако не помогне и после 3 месеци нема никакви промени на подобро, ќе пробам со некое друго чаре. @Annath да каже мислење или некое друго стручно лице совет за халитоза и ксеростомија?
Имам порцелански навлаки на 4ка и 5ка горе. Ставени пред повеќе од месец цена. Последнава недела имам повремени но големи болки, ми се чини на непцето. Ме болат и на допир тие два заба. Посебно на ладно, топло. Редовна хигиена одржавам секогаш. Е сега зошто ми е вака незнам. Многу боли. Живецот е умртвен. @Annath
Јас колку што сум информирана имаат гаранција навлаките, појди до протетичарот ако се викаше така и ќе ти среди.
Немам проблем со забите и протезите моментално туку нешто ме интересира. @Annath и сите што носеле протеза сакам да ги прашам. Денес бев на контрола за забите, севкупно ме чинеа 700 евра протезите и ми кажаа дека за контролите не се наплаќа. Меѓутоа ми наплати 450 денари за нешто што го промени кај протезите, како го нарече, заборавив, на л му почнуваше името, дали лаици дали нешто друго. Се изненадив бидејќи мислев дека во севкупната цена за протезите стои сиот материјал Дали сте имале таков случај да ви наплати?
Ластиците на протезата? Јас ги платив протезите 500 евра и секоја контрола ја плаќам 500 денари. Ми кажаа дека бесплатни ќе ми бидат поправките на забите, но си плаќам и јас. Ама мене Ортодонтот уште на почетокот ми кажа дека секое менување на ластичињата ке се наплаќа 500 денари.
Се менува нешто што се вика лејсбек (lace back). Тоа е делче кое се додава на протезата, ама ако не плаќаш контроли, не би требало и тоа да плаќаш. Ако мислеле на ластиците, тие се менуваат секој месец како и да е, не може да не се сменат.
Mислев на ластиците да, затоа што ми беше чудно во тие 700 евра да се наплаќаат плус, ама како и да е фала што ми разјасни и ти.
Можно е да се наплаќаат плус, има ортодонти што наплаќаат контроли без разлика која е цената на протезите. Сакав да кажам дека промената на ластичињата и сите други елементи е дел од контролата, и ако веќе ти рекле дека контроли не се наплаќале, не треба да ти наплаќаат и за ова. Единствено ако изгубиш брекет, па да треба да стават нов, тоа може дополнително да се наплаќа зошто не е дел од редовна контрола.